Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Klimatet kräver kontroller

26 augusti 2015

Bilar rostar snabbare på våra breddgrader än nere i Europa. Det är skäl nog för att inte glesa ut med fordonsbesiktningarna.
 
Näringsdepartementets uppdrag till Transportstyrelsens om utredning av ändrat besiktningsintervall rimmar illa med både säkerheten och miljöarbetet. Sverige har en av Europas äldsta bilparker och för att bilarna ska kunna fortsätta att rulla på ett trafiksäkert sätt och utan ännu värre miljöpåverkan krävs det regelbundna kontroller. Och ofta!
 
Vi Bilägare granskar regelmässigt rostskyddet på både nya och äldre bilar och vi vet att rostangreppen kommer snabbt.  Det kan ske över en vinter, ibland ännu snabbare.  Vägsaltet letar sig in överallt och då hjälper det inte att biltillverkarna kommer dragande med sina rostskyddsgarantier.  Bromsar, styr- och spindelleder, gastankar, bältesinfästningar och inte minst elektroniken – ja, allt som har med säkerheten att göra påverkas av salt och fukt.
 
Jag anser till och med att bilbesiktningarna bör intensifieras för ännu effektivare kontroller, framför allt för att avslöja vad som döljer sig bakom nya bilars plastkåpor.