Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Kia Niro en överförbrukare

21 mars 2017
Kia Niro, den hittills värsta överförbrukaren i Vi Bilägares långteststall.

En snittförbrukning på 3,8 l/100 km - eller annorlunda uttryckt - 0,38 l/mil. Det låter nästan för bra för att vara sant för en högbyggd mellanstor crossover-modell.
 
Det är det också, kan jag avslöja. Åtminstone när det handlar om långteststallets parallellhybrid (bensin/el) Kia Niro, som noterats för ett nytt bottenrekord ifråga om överförbrukning.
 
I bilens bränsledeklaration anges 3,8 l/100 km för blandad körning. En frestande låg siffra, som tyvärr inte alls håller vid verklig körning. Under sina första knappt tusen mil har Kian i snitt gjort av med 6,0 l/100 km, en skillnad på hela 58 procent (!) jämfört med den deklarerade siffran.
 
Det är den värsta överförbrukningen genom tiderna i långteststallet. Det tidigare rekordet hölls av VW Golf 1.6 TDI, som under 2013 gjorde av med 50 procent mer bränsle än vad som angavs officiellt.
 
Uppenbarligen fungerar Kias hybridsystem inte riktigt som tänkt, åtminstone inte i svenskt vinterklimat och med våra testförares körprofiler. Men kanske blir förbrukningssiffrorna lite bättre nu när vårvärmen kommer och kylan släpper sitt grepp. Vi återkommer med en ny rapport lite senare under året…