Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Kan snål bensinare övervinna dieseln?

20 maj 2015
Från en och en halv liter per mil strax efter start till en halvliter efter 47 km är helt ok bränsleförbrukning.
Vi lyckades pressa ner Passatens bränsleförbrukning till en halvliter/milen. Men det gäller att vara lätt på foten!

Det går att köra skapligt snålt med Vi Bilägares VW Passat som har 1,4-liters TSI-motor.
 
När jag ansträngde mig lite kom jag faktiskt ner till en halvliter milen. Och då kan man ju undra om diesel är ett alternativ?
 
Jag tog över VW Passat för någon månad sedan men har inte kört bilen så mycket själv, knappt 300 mil faktiskt. Men jag har i alla fall hunnit notera att den går att köra snålt. Motoravstängning vid stillastående och cylinderavstängning vid låg belastning tycks ha viss betydelse. Framför allt är nya TSI-motorn tydligen effektiv.
 
Vid den första tankningen uppgav färddatorn en förbrukning på 0,56 och enligt tankning, 101,2 mil på 57,57 l, så blev det faktiskt 0,57 liter per mil.
 
Enligt bränsledeklarationen
ska man klara blandad körning på 0,51 l per mil. Och jag är inte långt därifrån.
 
I går morse var det +3 grader när jag huttrande startade bilen. Förbrukningen låg på över 1,5 l när jag åkte ut från parkeringen.  Men bara under ett par hundra meter.  Efter 10 km var jag nere på 0,6 per mil. Efter 15 km 0,56. Och när jag närmade mig Stockholm angav färddatorn 0,50.
 
Efter 47 km körning
på 47 minuter med 60 km/tim i snitt – allt enligt bilens färddator och med lägsta notering på 0,49 får man nog vara ganska nöjd. Undrar om nya Mondeos diesel klår Passats förbrukning och i så fall med hur mycket?