Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Julpyssel för Nissanägare

15 december 2016
Lufintagsskydd, likt pusselbitar, ska skydda Nissan Qashqai från isproppar. Foto: Boo Wennerberg.

Ni som är äldre minns säkert både kylargardiner och vintertermostater från 1950- och 60-talen. Nu är vi tillbaka där igen när Nissan uppmanar oss att montera på luftintagsskydd.
 
Om detta och mycket annat skriver vi om när ni årsredovisar våra långtestbilar 2012–2015 i papperstidningen nr 1 som kommer ut till våra prenumeranter andra januariveckan. De äldre långtestbilarna, nio till antalet, har så här långt rullat 77 256 mil. Den äldsta bilen, en Hyundai i40 med drygt 15 000 mil på mätaren har en milkostnad på 26,16 kronor. En annan bil, vi ska inte avslöja vilken, har en milkostnad på drygt 60 kronor.
 
Apropå luftintagsskyddet så har Nissan gått ut med en kallelse till Qashqai- och Pulsar-ägare med 1,2 liters bensinmotor. Ägarna rekommenderas att klä in bilarna med skydd över grill och luftintag under vintersäsong. Anledningen är att Nissan under förra vintern drabbades av ett 25-tal fall där isproppar bildades i systemet. Kall luft från intercoolern i kombination med fukt kan ge isbildning i intercoolerns slang och gasspjällets hölje, enligt Nissans meddelande.
 
Vi antar att åtgärden är rent tillfällig och att en permanent lösning är på väg. På en modern bil, tillverkad 2014, ska du inte utöver däckbytet också behöva tänka på montering av kylarskydd – bara för att det råkar bli vinter…