Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Höstmörkret ökar risken för olyckor

26 september 2014
Fick en tankeställare på väg till jobbet. Kom ifatt en bil som körde betydligt långsammare än tillåtna 70 km/tim. Framför honom travade två älgar på vägen!

Onsdag morgon kl 05.25 kom jag ifatt en BMW på väg till jobbet som tycktes stå still med varningsblinkers. Jag tog förstås ned farten och tänkte att det kanske handlade om en påkörning av något djur.
 
Men när jag kom närmare visade det sig att föraren faktiskt körde, men mycket långsamt framåt. Efter någon halvminut undrade jag varför vi körde så långsamt och flyttade mig utåt mittlinjen för att kika framåt.
 
Då såg jag i ljuskäglan från den bilens halvljus, att det gick två älgar på vägen framför honom!
 
Jag såg inte så tydligt. Men det tycktes vara en älgko med en fjolårskalv. Och de gick lugnt på vägen. Det fanns inte så mycket att göra, annat än att fortsätta krypa framåt bakom de två promenerande älgarna och hoppas att vi inte skulle möta någon.  Några andra bilar som kom ifatt oss bakifrån, fattade galoppen och låg snällt kvar.
 
Efter några minuter kom
vi ut på ett gärde och där vek de två älgarna av och vi kunde åka vidare.
 
Det här blev en påminnelse om att nu börjar en period när rådjur, älgar och andra djur är ute och rör på sig när det fortfarande är mörkt på morgonkvisten. Så nu gäller det att verkligen hålla koll vid sidan av vägen och se till att ljuset är i bra kondition. Extraljus är heller inte dumt!

Diskutera: Har du varit med om något liknande?