Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Honda CR-V med 1WD

5 februari 2015
"Skillnaden var att bilen den här gången endast hade drivning på vänster framhjul."

Honda CR-V ska garantera fyrhjulsdrift. Men klicka på den här bilden så ska ni se vad som händer. Det blir inte ens framhjulsdrift, utan endast drivning på höger framhjul.
 
Jag har via bekantas bekanta tagit del av den här sorglustiga historien. Ägaren bytte sin CR-V årsmodell 2007/16 000 mil – en bil som han för övrigt varit mycket nöjd med – mot en ny CR-V i höstas.  Han har en stuga i Furudal, 350 meter från landsvägen, där fyrhjulsdriften kommer väl till pass. Häromveckan var skogsvägen översnöad, minst 20 centimeter snö, och då valde han att försöka parkera bilen vid en parkeringsficka längs stora landsvägen. Döm om hans förvåning när bilen plötsligt utan förvarning drev ned i en snödriva.
 
Det blev till att ringa Honda Assistans och efter ett par timmar kom bägare från Falun och drog upp bilen. Hos Hondaverkstaden skedde en programuppdatering. Glad i hågen åkte ägaren till sin stuga på nytt, för att bara kort därefter råka ut för samma missöde. Skillnaden var att bilen den här gången endast hade drivning på vänster framhjul. Och då stod ändå bilen helt plant.
 
Vi Bilägare hade en motsvarande Honda CR-V i långtest 2013 och även här upptäckte vi tidigt problem. Vid start upplevde vi att hjulen bara drev på framhjulen – och det var ju trots allt en något bättre förutsättning än vad den här ägaren har råkat ut för.  Men fel var det, och Honda kallade in bilarna för uppdatering av mjukvaran.
 
Ägaren har nu haft bilen inne på verkstad för andra gången, men är fortfarande tvivlande. Om felet upprepas på nytt har kunden rätt att häva köpet. Efter tre försök är det definitivt, enligt MRF:s egna reparationsvillkor.