Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Högst status i Norden

20 februari 2015
Mattias Ekström, högsta status i Sverige.
"Jag har roat mig med att jämföra aktuell status på Nordens bilsportstjärnor"

Jag har roat mig med att jämföra aktuell status på Nordens bilsportstjärnor i Formel 1, rally-VM, rallycross-VM och DTM och då behåller Finland sin position som nummer ett, enligt mitt sätt att se på saken.

Formel 1 är otvivelaktigt mest statustyngt, men en plats bland toppteamen i rally-VM slår också högt. Här har jag räknat på gamla meriter, förra årets säsong och vad man eventuellt kan tro på under 2015. Jag har använt mig av skalan 1–5.

Finland: 17 poäng. Kimi Räikkönen 5, Valtteri Bottas, 5 (båda F 1), Jari-Matti Latvala, 5, (rally) och Toomas Heikkinen, 2, (rallycross).

Norge: 14 poäng. Petter Solberg, 5 (rallycross), Andreas Mikkelsen, 4, Mads Östberg 4 (båda rally), Andreas Bakkerud, 1 (rallycross).

Sverige: 11 poäng. Mattias Ekström, 5, (DTM/rallycross), Marcus Ericsson, 4 (F 1), Timmy Hansen, 1, och Anton Marklund, 1 (båda rallycross).

Danmark: 3 poäng. Kevin Magnussen, 3 (F 1, testförare McLaren).

För svensk del kan vi kanske hoppas på en statusklättring 2015 – om Marcus Ericsson på allvar etablerar sig i F 1 med nya Sauber, om Tom Blomqvist – jo, visst är det Stig Blomqvists son – blir en rookie med BMW i DTM och om PG Andersson tar vara på drömchansen han fått av Volkswagen i rallycross-VM.
 
Diskutera: Håller ni med om de aktuella statusarna?