Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Ha det som i Paris? Nej tack!

22 oktober 2014
Bilen är för mig en fantastiskt praktisk låda. Den tar mig dit jag vill på ett snabbt och komfortabelt sätt.
Men låt mig också säga att jag ogilla bilköer. Det är improduktiv tid.
Orsakar avgaser. Håller mig från jobbet eller familjen.

Det är därför jag inte vill ha det som i Paris, eller rättare sagt, jag skulle inte vilja bo i den staden.
 
Vid mitt senaste besök, vilket skedde när vi provkörde Renault Eolab, upplevde jag trafiken som, ja fruktansvärd. Vi flög ner på kortare tid än angivet, drygt två timmar.  Och ungefär lika lång tid tog det att köra från flygplatsen in till hotellet mitt emot lärosätet Sorbonne.
 
Mesta tiden stod vi i oändliga köer. Vår unge chaufför använde navigator och körde föredömligt lugnt – tack för det! Han lurades inte med i det parisiska hetsiga tempot. Och det fanns heller inte mycket annat att göra.
 
Tvåhjulingarna for som bålgetingar runt karossen. Hur många skadas i denna trafiksoppa. Och hur är det med partiklarna? Avgaspartiklarna här måste vara betydligt farligare för hälsan är det vi mäter upp på Hornsgatan!
 
Så min tanke blir – bygg ut kringfartsleder så att trafiken kan ledas runt staden. Se till att det finns T-bana och tåg till alla förorter.  Bygg T-bana tidigt så att den kan gå ovan mark! Det blir billigare så. Se till att det finns infartsparkeringar.
 
Och så måste man trots allt komma ihåg att det troligen bor fler människor i Paris med omnejd än i hela Sverige! Det är inte smart att koncentrera allt till en eller några få storstäder som vi gör i Sverige.