Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Förlängd livslängd?

20 juni 2014
Här är gastankarna som Transportstyrelsen i brådskan glömde bort.

För en tid sedan gick Transportstyrelsen ut med en påminnelse om att bilar med gastankar med ”bäst-före-datum” måste tas ur drift, eller ersättas med nya. Livslängden för tankar med kompositmaterial är 15 alternativt 20 år. Däremot finns igen uppgift om livslängden med ståltankar, företrädesvis monterade i Volvo 850 eller till och med 940, från början av 1990-talet. Det rullar i dag cirka 400 äldre bilar med motsvarande tankar på våra vägar.
 
Här borde Volvo ha ett producentansvar. De som av miljöskäl tidigt köpte gasbilar har blivit lurade. När det exempelvis gäller V70 Bi-Fuel 1997-2000 pluggar Volvo helt enkelt igen komposittankarna och ägarna tvingas fortsättningsvis köra på bensin. Något annat alternativ, utöver skrotning, finns inte.
 
Ägarna av äldre gasbilar hoppas nu få med sig Transportstyrelsen på en dispens, att ståltankarna till dessa ska provtryckas av behörig myndighet och att därmed livslängden på i övrigt fullt fungerande bilar ska kunna förlängas.  Ståltankarna i de här fallen sitter väl skyddade i skuffen, till skillnad mot nyare VW Passat, där tankplaceringen under bilen och dold bakom en plastkåpa medför stor rostrisk.