Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Fel i miljötänket

6 november 2014
"Menar ni verkligen att efter allt vårt arbete och våra kostnader för att göra bilen så lätt som möjligt, nu i princip bara ska hänga på något för att den ska bli tyngre?"

På väg ner till Barcelona för en förhandstitt på nya Mazda2, satt jag på planet och pratade med den svenska importörens presschef Per Lidström. Samtalet handlade förstås om den nya bilen och om hur Mazda lägger stor vikt vid att pressa ned vikten, t ex genom att välja i och för sig dyrare men också starkare material som väger mindre.

Jakten på vikt gäller allt. Inte bara chassi, utan också drivlina där nya 2:an har lättare automatväxellådor tack vare mindre och lättare pinjong och momentomvandlare.

– Därför kändes det lite konstigt att när nya Mazda6 kom med dieselmotorn som bara släppte ut 104 g CO2, visade sig vara 16 kg för tung för att bli miljöklassad i Sverige, berättar Per Lidström.

Så vad gjorde den svenska importören? Man tog kontakt med Mazda hemma i Japan, beskrev problemet och undrade om de inte "kunde göra något"!

– Menar ni verkligen att efter allt vårt arbete och våra kostnader för att göra bilen så lätt som möjligt, nu i princip bara ska hänga på något för att den ska bli tyngre?

– Ja, men det är för att få den miljöklassad i Sverige. Det kan påverka vår försäljning positivt på den viktiga tjänstebilsmarknaden.

– Nej, det gör vi inte, blev svaret!

I det här fallet tycker jag att tillverkaren visade större förnuft än de
"byråkrater" som konstruerat vår miljöbilsdefinition.