Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Fejktaxi inte okej!

11 mars 2016
Taxikön utanför cityterminalen nämnda afton. Dessa bilar har däremot inget med den beskrivna händelsen att göra.

Det finns ett antal taxibilar i Stockholm som ger sken av att tillhöra den största Taxiföreningen i Stockholm. Men det är alltså bluffande friåkare som försöker slå mynt av seriösa åkares goda rykte.

Jag anlände som så många andra med Arlandabussen till cityterminalen härom kvällen och gick ut för att vänta på hustrun som skulle hämta mig där. Det är mörkt men jag ser hur en slarvigt klädd taxiförare plötsligt kliver ur sin bil och börjar argumentera med en familj som kånkar på ett antal väskor. Taxibilen, en sliten, påtagligt smutsig Toyota Prius, har dekaler och taklampa slående likt Taxi Stockholms bilar.

Jag får för mig att göra en koll och stegar ner till en Taxi Stockholmbil som står som nummer fyra. Chauffören, propert klädd, hjälper just sin kund att stuva in några väskor i bagageutrymmet.
–  Är bilen som står först verkligen en Taxi Stockholm bil? frågar jag.
–  Nej, det är den inte, svarar han.

Jag skyndar tillbaka för att råda resenärerna att göra upp om priset innan bilen åker därifrån. Men det är som om föraren anat vad jag höll på med. Han slängde snabbt igen förardörren och for iväg med passagerarsätet fram fullt av resväskor. Satt verkligen alla bältade? Dubbdäcken smattrade. Taxi Stockholm kör alltid på friktionsdäck.

Undrar hur det gick? Vad blev priset för resan?

Natalia Santos, pressansvarig, på Taxi Stockholm bekräftar att det finns bilar där ägaren försöker efterlikna deras bilar och att det är ett problem.
– Det händer att resenärer ringer för att klaga på service eller pris och först då får klart för sig att de faktiskt inte åkt med Taxi Stockholm, berättar Natalia Santos.