Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Farväl till etanol

1 december 2015
Långteststallets veteran, Volvo V70, rullar mot nya mål.

Snart säger vi tack och hej till vår mesta långtestbil, en Volvo V70 2,0 F. Vi säger också farväl till etanolen. I dag höjdes priset till nästan 12 kronor litern.

Vi Bilägare köpte bilen i januari 2008 och sedan dess har den rullat dryga 22 000 mil. Vi har ända fram till nu så gott som uteslutande tankat etanol, så klart av miljöskäl, men också för att testa hur köldegenskaperna fungerar och hur smörjning och spridare påverkas. Det har varit en intressant resa som vi mer ingående skildrar i vår papperstidning, nr 1/2016. 
 
Genom åren har det varit ekonomi att tanka E 85, visserligen lite oftare än vanligt, men ändå ekonomiskt försvarbart. Det är först under det här året som en brytpunkt har överskridits. Med vår etanolförbrukning har det i år varit drygt en krona dyrare per liter att köra med etanol jämfört med bensin. Och då pratar vi om januari-november. I dag, 1 december, höjdes skatten, och literpriset rusade upp till rekordhöga 11,83 kronor.
 
Det är förstås dödsstöten för etanol som fordonsbränsle. Det finns gränser för hur mycket bilägare är beredda att betala, också för de mest hängivna miljöivrarna.
 
Det här är en klimatpolitik som är svår att begripa. För snart tio år sedan kom pumplagen där alla stationer som sålde mer än tusen kubikmeter bensin eller diesel per år också skulle ha en pump för E 85. I runda slängar investerade branschen en miljard kronor. När försäljningen gick som bäst var en tredjedel av allt bränsle som såldes etanol.
 
Med gradvisa prishöjningar
har försäljningen stadigt minskat samtidigt som biltillverkarna dragit i handbromsen. Sverige har följt EU-beslutet om att etanolen varit överkompenserad och inte tillräckligt konkurrensutsatt. Det är anledningen till att skatten nu höjts.  Tilläggas ska att det EU-beslutet togs när bensinpriset låg på 16 kronor per liter.
 
Flexifuel och biopowerbilarna rullar förstås vidare, nu fulltankade med bensin – så också vår Volvo V70. Det kan inte ha varit så det var tänkt…