Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Får familjen plats?

6 november 2017
Nya VW Polo mot likaledes nya Ford Fiesta och Suzuki Swift. I mitt senaste test, som avslutades alldeles nyligen, är det tre småbilar som gäller. Men särskilt små är de förstås inte längre.

Både Polo och Fiesta har sprängt fyrametersvallen och mäter 405 respektive 404 cm mellan stötfångarna. Swift är kortast med 384 cm.
 
Det är lite skillnad mot ur-Polon, som lanserades 1975. Den var 360 cm lång och hade en vikt på bara drygt 700 kg. Dagens Polo väger in på över 1 200 kg, Fiesta på knappt 1 200 kg och Swift på drygt 990 kg…     
 
Faktum är att de nya, stora ”småbilarna” är större än de flesta bilarna i Golf-klassen var för bara några år sedan. Och det i sin tur gör att de har förutsättningar att fungera som enda bil, åtminstone för den lilla familjen.
 
Det var också det som var utgångspunkt i vårt test. Frågan vi ställde oss var vilken av de tre bilarna som har bäst chanser att klarar ett familjeliv med hedern någorlunda i behåll. Är det Polo, Fiesta eller Swift?
 
Svaret ges i nummer 16 av papperstidningen som kommer ut inom kort. I testet avslöjar vi givetvis även de tre bilarnas övriga brister och förtjänster.