Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

En skjuts jag inte glömmer

21 mars 2014

Ibland är det här jobbet så vansinnigt kul! Som häromdagen på Molanda flygplats utanför Järpen i Jämtland. Där visade Audi sin vassa lilla S1 och att köra den var en upplevelse i sig. Men det var en 30 år äldre och något ärrad bil som gjorde mig lycklig: Audis rallyracer Sport Quattro. Den körde Stig blomqvist när han blev världsmästare i rally 1984. Den förkortade Quattron gjorde premiär på våren samma år, i VM-rallyt på Korsika och jag var där.

I premiärtävlingen kördes kort-Quattron av Walter Röhrl som bröt ganska tidigt. Det var han kanske glad för, för han kom inte alls överens med bilen i början. Det fick jag erfara.

Dagen före rallystarten var jag ute och rekade tillsammans med min fotograf Kalle Riggare. På en liten bergsväg stötte vi på Auditeamet. Röhrl åkte fram och tillbaka för att ställa in bilen och stallchefen gillade inte alls att det kom en journalist och snokade, för bilen gick inte bra. Men vi fick stå kvar och titta, för Röhrl  kände igen oss. Plötsligt fick hans codriver Christian Geistdörfer besked om att han måste åka iväg av någon anledning. Han hade skött tidtagningen i rallybilen.
– Men du är ju codriver, sa Röhrl och pekade på mig. Du får hoppa in och sköta klockan.

Sen fick jag en skjuts som jag aldrig glömmer. Röhrl var ursinnig på bilen som kastade och vrenskades med all kraft som den 500 hästar starka turbofemman mäktade. Trots väldiga vingar både fram och bak var väghållningen minst sagt lömsk och Röhrl svor högljutt medan han rattade och försökte kontrollera den vildsinta bilen som ibland kom  väldigt nära vägkanten.

Jag borde nog ha varit rädd. Vägarna på Korsika är fruktansvärt kurviga, de går utmed bergssidorna och på Audis träningssträcka fanns inga räcken som kunde hindra en bil att köra ned i stupen. Men jag hade fullt upp med tidtagningen och för 30 år sedan var jag inte så skraj av mig.

Men jag var inte skraj på Molanda heller, när jag åter klämde ned mig i Geistdörfers kartläsarstol, väl inpackad i flamsäker overall, hjälm och skyddskrage. För i förarstolen satt världsmästaren själv, Stig Blomqvist. Han var på plats i Jämtland för att skjutsa (och imponera på) journalisterna som var på S1-visningen.

Stig och jag har för många år sedan vunnit en liten tävling tillsammans och han är den säkraste förare jag någonsin åkt med. Så när det bar iväg med vrålande motor in i skogen bara njöt jag av hur skickligt han hanterade den gamla rallybilen. Han tycker inte att den är särskilt svårkörd.

Resan var över på mindre än tio minuter, men minnet kommer att sitta kvar i åratal!

Du kan själv få känna på hur det är att åka med Stig! Audi hade gillrat videokameror i bilen. Klicka på länken och häng med!