Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

En bortglömd utbildning

14 maj 2015
Krävdes tekniksnille för att uppdatera kartorna på Mazda6.
Att uppdatera GPS:en i bilen kan vara ett riktigt gissel, det har Boo Wennerberg på Vi Bilägare fått erfara.

Hur göra för att uppdatera navigationsutrustningen på nya moderna bilar?  En Mercedesägare ringer upp mig och är förtvivlad över att han inte får hjälp.
 
Hans Östling köpte
en ny E-klass 2013 standardutrustad med Becker Map Pilot. När han för en tid sedan upptäckte att kartorna behövde uppdateras var det ingen som kunde hjälpa honom. Hos de auktoriserade verkstäderna i Jönköping och Linköping gick man bet, och någon hjälp från generalagenten i Malmö, som kunden också kontaktat, har han i skrivande stund ännu inte inte fått.
 
Hos verkstäderna sker det regelmässigt utbildningar i bilelektronik, men när det kommer att handla om specifik utrustning som köpts in externt, tycks det som om man vill svära sig fri från ansvar. Den utbildningen glöms bort.
 
Vi råkade själva ut för samma problem häromåret med vår långtestbil Mazda6, standardutrustad med TomToms GPS-anläggning. Mazdaverkstaden hänvisade till leverantörens hemsida. En av redaktionens mer datakunniga medarbetare lyckades slutligen efter en tidsödande arbetsinsats ladda hem programvaran och få kartorna uppdaterade.
 
Det här är förstås alldeles åt helsicke. Man ska inte behöva vara datanörd för att få en bil med standardutrustad navigationsanläggning uppdaterad.  Bilföretaget har ansvar för att det finns kompetens inom alla områden, inklusive GPS.

Diskutera: Har du haft problem med att uppdatera din GPS?