Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Elbilsinvasion i Norge

12 juni 2014
"Den ena bilen efter den andra susar förbi mig, alla märkta med EL i början av registreringsnumret."

Bilar just nu i Norge och fascineras av elbilarnas intåg på marknaden. Jag satt för några timmar sedan fast i milsvida köer på Drammenvägen på väg in mot Oslo. Och vad är det som händer – jo, i kollektivkörfältet innanför mig fräser, nja snarare susar, den ena bilen efter den andra förbi mig, alla märkta med EL i början av registreringsnumret. Där kommer den Maserati-liknande Tesla Model S, och så Nissan Leaf, VW Up och hela raddan av elbilar.

Här har vi en av anledningarna till att elbilsförsäljningen skjutit fart i oljelandet Norge. Andra skäl är befrielse från bompengar (trängselskatt), gratis parkering och låga nybilspriser, med norska mått mätt. En basutrustad lyxsedan som Tesla Model S kostar runt 500 000 kronor, en bil som rikemansfolket nu i stor utsträckning valt i istället för BMW 5-serien eller Mercedes E-klass. Utan pålagor som andra bilar drabbas av har försäljningen av elbilar rusat i höjden. Det lär finnas över 25 000 renodlade elbilar som rullar på de norska vägarna i dag.  Och laddningsställen finnas det gott om, över 4 000.

Många jublar över elbilarnas intåg, men det finns också kritiska röster. Kollektivkörfälten har med tiden blivit överbelamrade under rusningstid och bussarna har svårt att hålla tidtabellen. De statliga subventionerna upphör 2017 eller när 50 000 elbilar registrerats. Frågan är, hur intressanta blir elbilarna därefter? Plånboken finns som alltid närmast hjärtat, också för norrmännen.