Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Dolda risker

3 januari 2018

Vi Bilägares långtestverksamhet ger intressanta besked, allra helst med bilar som rullar 10 000 mil och mer därtill. Se här vad som upptäcktes när vi demonterade plastskydd och innerskärmar på en av våra långkörare.

Summeringen av våra äldre långtestbilar, åtta till antalet, redovisar vi i papperstidningen som kommer ut till våra prenumeranter efter trettondagshelgen. Kutym är att vi varje höst ”klär av” flera av långmilarna för att studera rostspridning. Det innebär att vi demonterar alla plastskydd under bilen inklusive innerskärmar. Därefter högtryckstvättar vi underrede och hjulhus för att få full insyn.

I det här fallet visade det sig att bromsrören på en av våra bilar var kraftigt rostangripna, i stort sett omöjliga att upptäcka med blotta ögat, dolda som de är av plastskydd och innerskärmar. Serviceverkstaden hade dessutom missat att upplysa oss om faran, förmodligen på grund av att inspektionen inte ens gjorts på grund av omaket med att skruva bort och återmontera skydden.

De alltmer inklädda bilarna kan dölja stora säkerhetsrisker. Det har Vi Bilägare tidigare avslöjat när det visade sig att var och varannan VW Passat och Touran, Eco Fuel-versionerna,  hade rostskador på gastankarna. Detta ledde fram till återkallelser och nya direktiv från Transportstyrelsen hur bilbesiktningarna av bilar med plåttankar och skrymmande plast ska ske framöver. 

Fler intressanta upptäckter summerar vi i långtestrapporten liksom en totalöverblick av bilekonomin – alltså i ViB nr 01/2018, som finns att köpa den 16 januari. Prenumeranter får den en vecka innan.