Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Disciplin i Köpenhamn

7 oktober 2014
Disciplinerade cyklister i Köpenhamn, men tyvärr ofta hjälmlösa.
Bättre trafikdisciplin hos cyklisterna gjorde stadskörningen överraskande lätt i cykelstaden Köpenhamn.

Jag har nyligen varit i Danmark och bilat i centrala Köpenhamn och trängts med horder av cyklister. Jag måste säga att jag är glatt överraskad, det gick betydligt bättre att samsas där än med stockholmscyklisterna.

Köpenhamn är en cyklande huvudstad. Hälften av alla köpenhamnare lär cykla till sina jobb. Genom åren har också cykellederna byggs ut och mer kommer.  Tre nya cykelbroar ska byggas, bland annat för att bättre koppla samman ön Amager och Christiania med de centrala delarna.

Trots betydligt fler cyklister i Köpenhamn än i Stockholm så funkar trafiken smidigare, och det handlar inte enbart om cykellederna. Trafikdisciplinen är en helt annan. Här upplevde jag inte cyklister som tjuvade mot rött eller åkte mot enkelriktat. Och fotgängarna står lydigt kvar och väntar på grönt, även när det inte kommer bilar.

Det är inte lätt att köra bil i Stockholms innerstad, man måste ständigt vara på sin vakt, både mot cyklister och fotgängare med sina face down-beteenden. Cyklisterna upplevs till och från som helt laglösa, men många har i alla fall hjälm. Det är stockholmarna bättre på än köpenhamnarna.