Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Det tar tid för en del

19 juni 2015
Foto: VTI

Ibland tar det tid innan polletten ramlar ner. Det är förkastligt att köra med vinterdäck på sommaren. Ändå rullar omkring en kvarts miljon bilar med vinterdäck visar en färsk SIFO-undersökning beställd av Michelin.
 
Däckbranschen har länge fört fram krav på förbud mot vinterdäck under sommarhalvåret. Nu säger också nästan hälften av de tillfrågade i Michelins numera årliga SIFO-undersökning att en sommardäckslag behövs. Kanske lite överraskande, men lovande ur säkerhetssynpunkt, så har den uppfattningen starkast stöd bland yngre.
 
Men vår myndighet, nuvarande transportstyrelsen, har varit ganska kallsinnig till den här typen av regler. 
 
Vi kanske får se en svängning
år rätt håll sedan också VTI testkört och kommit fram till att vinterdäck under sommaren kan handla om liv eller död. Bromssträckan är enligt deras test, som presenterades i mars 2015, 15-20 procent längre.
 
Bra att också VTI varnar för friktionsdäck sommartid (dubbdäck är som bekant förbjudet).
 
Vi Bilägare varnade
för vinterdäck på sommarväglag efter tester som gjordes före millennieskiftet – mer än femton år sedan! Så hos oss har varningsklockorna ringt länge.
 
Och vi förstår inte
varför det inte är lika självklart med sommardäck på sommaren som det är med vinterdäck när temperaturen faller mot nollstrecket? Att köra med vinterdäck är som att stänga av ABS-systemet, ta av bilbältet eller stänga av krockkuddarna och vem gör det?