Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Det gömda blir synligt

18 november 2016
"Det som ”göms undan” på våra bilar – oftast grus, lera och vägsalt – blir synligt när plastdetaljer avlägsnas"

”Det som göms i snö kommer upp i tö”. Ni kommer säkert ihåg Robert Brobergs slagdänga. Den passar ju redan bra här i Stockholm efter snökaoset förra veckan.
 
Symboliskt kan man också koppla textraderna till att det som ”göms undan” på våra bilar – oftast grus, lera och vägsalt – blir synligt när plastdetaljer avlägsnas. Årsredovisningen av våra 14 långtestbilar avslutas som alltid med en noggrann granskning av rostskyddet.
 
Biltillverkarna har sedan flera år tillbaka kapslat in bilarnas underreden med stora plastsköldar. Även inne i hjulhusen är det svårt att med blotta ögat få klart för sig vad som sker bakom plast- och filtinnerskärmar. Här krävs demontering!
 
Det är just det arbetsmomentet vi ägnar oss åt under dessa dagar.  Vi skruvar bort plast- och filtskydden på våra mesta långmilare. Här har vi också lösgjort isoleringsmaterial och spolat och tvättat rent för att få full insyn.  
 
Vi kan redan nu avslöja att vi funnit angrepp av varierande slag på var och varannan bil. Redovisningen av våra yngre testbilar presenteras i papperstidningen nr 18 som kommer ut till våra prenumeranter andra veckan i december och för de äldre bilarna i nr 1/2017 med utgivning andra januariveckan.