Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Clarkson i blåsväder

2 april 2015
Studiopubliken, alltid stående, skapar atmosfär när Top Gear spelas in.
"Jeremy Clarkson fick alltså sparken från Top Gear. Handgemäng med en producent blev droppen för BBC:s ledning."

Jermey Clarkson har varit i blåsväder länge och fått flera varningar, för bland annat för påstådda rasistiska och homofobiska uttalanden. Så sent som i höstas anklagades också Clarkson för att ha hånat lokalbefolkningen i samband med en inspelning i Argentina.

En Porsche 928 som användes var försedd med nummerskylten H982FKL vilket argentinarna ansågs anspela på kapitulationen i Falklandskriget 1982 – en helt slumpartad omständighet, enligt Clarkson själv. Hur som helst, TV-teamet fick fly fältet sedan de utsatts för stenkastning.
 
Uppsägningen av Clarkson har skapat ramaskri. Top Gear är en av BBC:s mest inkomstbringande produktioner någonsin med 350 miljoner TV-tittare runt hela världen. I Sverige är det TV 9 som har rättigheterna. Ett upprop från en miljon Top Gear-fans finns ute på nätet med krav på att BBC tar tillbaka den omåttligt populäre programledaren.
 
För ett antal år sedan fick jag själv tillfälle att vara med under en inspelning inne i flyghangaren vid det gamla militärflygfältet Dunsfold i närheten av Guildford. Eftersom jag personligen känner säkerhetschefen ”smugglades” jag in och fick träffa Clarkson och hans medarbetare Richard Hammond och James May.
 
Här fick jag berättat att det finns kölistor flera år framåt i tiden för att få vara med som studiopublik. Här råder i alla fall könskvotering, 50-50, enligt krav från Clarkson.
 
Top Gear var från början ett högst vanligt bilkonsumentprogram åren 1978-2002, innan konceptet förändrades då Jeremy Clarkson tillträdde. I dag är det snarare ett rent underhållningsprogram med tävlingsinriktade jämförelser med allt ifrån fräsiga sportbilar till de mest märkliga fordon. Jargongen ligger ofta pubertal nivå och Clarksons ironiseringar har inte alltid känts helt rumsrena.
 
Framtiden för Top Gear?
  Det lär knappast gå någon nöd på Clarkson och hans kollegor. Hammond och May har förklarat att de inte vill fortsätta utan Clarkson och anbuden från andra kanaler haglar redan över dem.  Enligt BBC ska Top Gear bestå, men hur programmet ska kunna behålla tittarna utan sin etablerade trojka är svårt att förstå.

Diskutera: Vad tycker du om tv-programmet Top Gear?