Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Blogg: Gå inte bara rakt ut i gatan

9 september 2014
På ett övergångsställe är det så klart fotgängaren som har företräde. Men allt fler gående tycks tro att de har företräde även på platser där det inte finns minsta tillstymmelse till övergångsställe. Det är en bokstavligt talat livsfarlig inställning!
"Många stockholmare promenerar numera rakt ut i gatan utan att se sig för det minsta"


Jag är normalt sett ingen irriterad och hetsig bilist, utan tar det oftast lugnt och försiktigt i trafiken. Men en sak gör mig nästan galen – och det är fotgängarnas allt mer anarkistiska beteende. Många stockholmare promenerar numera rakt ut i gatan utan att se sig för det minsta, även på platser där det inte finns några övergångsställen.
 
Hur ska man som bilist kunna gardera sig mot det? Allra värst är när fotgängaren kliver ut mellan två parkerade bilar och därmed är mer eller mindre skymd innan han/hon plötsligt bara finns där, mitt framför nosen på din bil.
 
Händer i det läget en olycka är det förstås mest synd om fotgängaren, som är den som blir skadad. Men det är också synd om bilisten, glöm inte det. Ingen normal människa vill väl skada någon annan, men med dagens fotgängarbeteende är den risken större än någonsin.
 
Bilisterna visar numera (sedan zebra-lagen) stor hänsyn till fotgängarna vid övergångsställen. Då borde också fotgängarna kunna visa lite hänsyn till bilisterna på platser där det inte finns något övergångsställe.
 
Gör det snälla ni! Gå inte bara rakt ut i gatan! Mest för er egen skull, men tänk även lite på oss som sitter bakom ratten. Vi vill för våra liv inte skada er, men det blir allt svårare att undvika…