Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Blogg: Biltestarbeslut

28 oktober 2014
Sitter just nu och bokar upp bilar för mitt nästa trebils-test, som helt kommer att gå i japansk anda. Testets huvudnummer blir nya Nissan Pulsar med bensinmotor på 115 hk och i Acenta-utförande. Pris cirka 180 000 kronor.

Ungefär lika mycket kostar Hondas utmanare i klassen, Civic 1.4 Sport, som alldeles nyligen genomgått en både yttre och inre uppfräschning. Även Hondan drivs av en bensinare, i det fallet på 100 hk.
 
Tredje bilen i testet blir en Mazda3 Vision, med en 120 hk stark bensinmotor under huven och ett pris på runt 180 000 kronor.
 
Frågan vi ställer oss är förstås vilken japan som är bäst i Golf-klassen, för det är ju där alla tre bilarna hör hemma. Svaret ges i nummer 17 av papperstidningen som kommer ut i mitten av november.
 
Nu måste jag bara bestämma mig för en sak till. Ska jag beställa bilarna på sommar- eller vinterdäck?
 
Om jag tar dem på vinterdäck missar vi helt och hållet chansen att köra bromsprover. Det går helt enkelt inte med vinterdäck; mönstret smälter och bromssträckorna blir drygt 10 meter längre än med sommardäck. Även vid väjningsprovet – älgtestet - är det svårt att få ett korrekt resultat med vinterdäck monterade.   
 
Å andra sidan hotar meteorologerna med minusgrader och kyla i början av nästa vecka då vi ska ut på vägarna och köra. I det läget är det inte helt lyckat att ha bilar som är sommarskodda.
 
Jag får fundera på hur jag ska göra tills i övermorgon. Då måste jag fatta mitt beslut.