Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Billig kombi på testschemat

31 augusti 2015
Vi har satt tre budgetkombi under luppen; Skoda Fabia, Seat Ibiza och Dacia Logan MCV. Går testsegern till Tjeckien, Spanien eller Rumänien?

Börjar precis bli klar med mitt första biltest efter semestern. Den här gången har vi tussat ihop tre kombibilar i budgetklassen.
 
Två av dem är ganska små och mest lämpade för den lilla familjen. Dessutom har de en hel del gemensamt rent tekniskt. Skoda Fabia och Seat Ibiza är byggda på samma plattform, men skiljer sig ändå åt på flera viktiga punkter.
 
Mot Skoda och Seat har vi ställt Dacia Logan MCV, en utpräglad lågpriskombi som tillverkas i Rumänien under överinseende av franska Renault.
 
Logan MCV är både större och billigare än Skoda och Seat, trots att vi valt Dacian i sin dyraste modellversion. Den går under beteckningen STCC-Edition och det anspelar förstås på Dacias medverkan i det svenska standardbilsmästerskapet; STCC.
 
Men hur man än vänder och vrider på saken känns STCC-emblemet minst sagt malplacerat på Dacia-kombin. Något mer osexigt och osportigt finns nog inte att uppbringa inom svensk bilhandel. Hur tänkte Dacias marknadsförare egentligen?
 
Bortsett från det missvisande STCC-emblemet har dock Logan MCV en hel del att erbjuda, i synnerhet när det gäller utrymmen för pengarna. Frågan är hur långt det räcker mot VW-koncernkusinerna Skoda och Seat.
 
Testlagets svar ges i nummer 13 av papperstidningen, som kommer ut i mitten av september. Läs den, om du vill veta hur rumänsk bilbyggarkonst står sig när den jämförs med tjeckisk och spansk!