Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Bekvämt biltest

26 juni 2018
Ibland är biltestandet mer lustfyllt än vanligt. Inte minst när man får ta plats i baksätet på en lyxutrustad Mercedes S-klass. Här finns allt man kan begära – och lite till…

 

Ofta är det mest stök och bök - men ibland kan det också vara riktigt behagligt att testa bilar. Särskilt när man får sträcka ut i baksätet på en förlängd Mercedes-Benz S-klass med lyxigaste utrustningen. 

Då är har man tillgång till det mesta som kan förhöja livskvaliteten, åtminstone när det handlar om bilåkande. Massage, avancerade mediefunktioner, TV, ljudanläggning av discoklass, utfällbara bord, en stol med halvliggande ottoman-läge, en vilsam fotpall och ett nackskydd som är behagligare än den skönaste dunkudde. 

Det är bara några av alla de finesser som fanns i de bakre regionerna på den Mercedes-Benz S 400 d – prislapp 1,7 miljoner kronor – som var dyrast i vårt lyxbilstest. Som utmanare till den mäktiga Mercan ställde vi den nya teknikstinna Audi A8 och Toyotas senaste flaggskepp, Lexus LS 500h. Även i de fallen bjuds på finesser som man bara kan drömma om i vanliga vardagsbilar.

Vilken av de tre lyxkryssarna som vann matchen avslöjas dock inte här. Det får du istället läsa om i nummer 10 av tidningen. Den är just nu på väg ut, såväl till prenumeranter som tidningskiosker. 

Viktigt att veta är också att vi självklart inte bara åkte i baksätena utan satte huvudfokus på en rad andra kvaliteter, inte minst hur bilarna är att köra. Klarar de en tuff etapp på vår elakt krokiga och utmanande chassitestarsträcka. Hur bra är bromkapaciteten? Håller de måttet i älgtestet? 

En annan fråga vi ville ha svar på är om rostskyddet är lika bra som priset är högt – de tre testbilarna kostade tillsammans nästan fem miljoner kronor…      

Och kromet blänkte i dess nos… Audi A8 och Lexus LS 500h har rejält tilltagna grillar, nästan som på dollargrinens tid. Nospartiet på Mercedes S-klass är något mer återhållsamt.