Nästa artikel
Vägvalet: Bygga Förbifart Stockholm?
Nyheter

Vägvalet: Bygga Förbifart Stockholm?

Publicerad 15 september 2010 (uppdaterad 24 september 2010)
Vill politikerna bygga Förbifart Stockholm? Partierna lämnar besked i Vi Bilägares enkät.

Vi Bilägare pejlar partiernas åsikter inför valet den 19 september.

Vi har skickat ut en enkät med viktiga bil- och trafikfrågor till riksdagspartierna.

I en artikelserie i sju delar lämnar politikerna besked.

Ska vi bygga Förbifart Stockholm?

Centerpartiet
Ja, så snabbt och miljövänligt som möjligt. Stockholmsregionens infrastruktur påverkar hela Sverige då transporter som har helt andra destinationer i stor utsträckning passerar Stockholm.

Det finns inget motsatsförhållande mellan Förbifarten och investeringar i kollektivtrafik. Stockholmsregionen behöver både och.

Folkpartiet
Ja.

Moderaterna
Ja. Stockholm behöver såväl Förbifart Stockholm som en välutbyggd kollektivtrafik. Det går inte att sätta dessa åtgärder emot varandra.

Förbifarten minskar även sårbarheten i trafiksystemet över Mälarsnittet. Om något händer Essingeleden kommer konsekvenserna att bli enorma.

Kristdemokraterna
Ja.

Miljöpartiet
Nej. Den löser inte trängselproblemen vare sig för bilister eller kollektivtrafikanter. Förbifart Stockholm leder till en ökad klimatpåverkan och ett större bilberoende.

Vi vill istället satsa pengarna på snabba, bekväma och attraktiva kollektivtrafikförbindelser.

Socialdemokraterna
Ja. Vi anser dock att stockholmarna själva ska ha sista ordet genom en folkomröstning 2012. Stockholmarna betalar själva omkring 80 procent av förbifarten genom intäkterna från trängselskatten.

Projektet delar i viss mån opionen i regionen. Därför anser vi att det är rimligt att hålla en folkomröstning i frågan.

Vänsterpartiet
Nej. Vänsterpartiet vill inte bygga förbifart Stockholm, eftersom det inte är en modern eller miljöinriktad investering.

Men de rödgröna har enats om att låta stockkholmarna avgöra frågan i en folkomröstning vars resultat vi kommer att respektera.

Diskutera: Tycker du Förbifart Stockholm ska byggas?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-09-15 11:33
Gösta (ej verifierad)

Klart den skall byggas. Jag och många med mig försöker i största möjliga mån undvika Stockholm. Det är så mycket elände med rån och skottlossningar nuförtiden. Det vore perfekt att kunna köra runt staden vid förbipassage.

#2 • Uppdaterat: 2010-09-15 14:04
freddan (ej verifierad)

Bygg vägen. Skulle spara många droppar soppa. På slipper man trängas i Stockholmstrafiken.

#3 • Uppdaterat: 2010-09-15 20:54
Uno (ej verifierad)

Miljöpartister måste tydligen vara totalt inteligensbefriade.De vill tydligen inte ha bort avgaserna från Stockholm.Det säger väl sig självt,att om genomfartstrafiken minskar,så minskar också avgaserna och även köerna.Vem vill stå still i timmar varje dag i Stockholmstrafiken? En bilmotor som står på tomgång förbränner bränslet mycket sämmre än om den framförs i vanlig normal fart samt att avgaserna ökar.Tänk vad tid som bilisterna skulle spara om trafiken flöt på istället för att stå i dessa köer.Kära staten skulle visserligen förlora bränsleskatt på att trafiken flöt som den borde,men det löser säkert våra kära politiker med nya pålagor.

#4 • Uppdaterat: 2010-09-16 13:46
pg (ej verifierad)

Åk Essingeleden i rusningstrafik så förstår ni att en ny led behövs. Men låt de som kör betala kalaset, så att inte vägpengar till vägbyggen och underhåll på landsbygden blir lidande. Alltså vägtullar på både Essingeleden och den nya vägen. Varför ska vi som bor på landsbygden betala till detta projekt, när Stockholmarna inte vill vara med på skatteutjämning mellan _Stockholm och landsortskommuner?

#5 • Uppdaterat: 2010-09-25 11:45
Lena Wiksten (ej verifierad)

Åkte bakom en bil på Essingeleden häromdagen, med en dekal på bakrutan: "Bygg förbifart Stockholm nu!".
Var hittar man en sådan?
/Lena

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.