Bild
Nästa artikel

Vägvalet: Förbud mot mobil vid ratten?

Nyheter

Bör det bli förbud mot att använda mobiltelefon under bilkörning? Partierna lämnar besked i Vi Bilägares enkät.

Vi Bilägare pejlar partiernas åsikter inför valet den 19 september.

Vi har skickat ut en enkät med viktiga bil- och trafikfrågor till riksdagspartierna.

I en artikelserie i sju delar lämnar politikerna besked.

Bör det bli förbud mot att använda mobiltelefon under bilkörning?

Centerpartiet
Nej. Sverige har redan en trafikförordning som säger att vi skall iaktta omsorg och varsamhet för att undvika olyckor, och att endast framföra fordon på betryggande sätt. SMS:ande, GPS:ande, passagerarprat, mobilprat, barnnappar och bilradio faller alla under dessa krav.

Folkpartiet
Att prata i mobiltelefon under körning är ett riskfyllt beteende. Förorsakar en person vårdslöshet i trafik på grund av mobilprat bör detta kunna bedömas strängare, men att lagreglera i detalj vad människor får och inte får göra i bilen är inte önskvärt.

Moderaterna
Nej, att prata i mobil ska inte förbjudas. Det är svårt att följa upp och påverkan kan liknas vid ett samtal med en passagerare. Det är ett stort egenansvar att hantera mobiltelefonen trafiksäkert. Lika viktigt är det att inte ratta på radion, leta cd-skivor med mera under körning. Inte heller detta går det att lagstifta om.

Kristdemokraterna
Nej. Vi vill inte ha ett förbud mot att just prata i telefon, eftersom det endast är ett av många olika möjliga distraktionsmoment som vi inte kan lagstifta bort. Lösningen på problemet är i första hand ett ökat fokus på förarens ansvar och vikten av att denne har sin fulla uppmärksamhet på trafiksituationen.


Miljöpartiet
Ja. Inget samtal är så viktigt att det är värt att riskera en annan människas liv.

Socialdemokraterna
Vissa studier indikerar att olycksrisken höjs vid prat i mobiltelefon under bilkörning. Om ytterligare utredning och analys ger samma bild är vi beredda att ta fram en lag om förbud.

Vänsterpartiet
Nej. Information ska ges under körkortsutbildningen och genom en nationell upplysningskampanj som avråder förare att prata i mobiltelefon när de kör bil. Lagstiftningen ska ändras så att det straffrättsligt ses som extra allvarligt att ha orsakat en olycka på grund av samtal i mobiltelefon.

Diskutera: Bör det bli förbud mot att använda mobiltelefon under bilkörning?

Taggar: Nyheter,
Vägvalet: Förbud mot mobil vid ratten?

Kommentarer

#1
Qvist
2010-09-17 13:40

Endast mobiltelefonprat med handsfree under körning. Det är så självklart att det är bara i Sverige man inte förstått det, i hela Europa!

#1
olle andersson
2010-09-17 13:44

mobil bör absolut förbjudas, möter dagligen folk som pratar med en hand
och har noll koll på vad dom gör o kör

#1
FC
2010-09-17 14:10

Nej - Anser inte att det är motiverat med ett förbud att hålla i en lur samtidigt som man försöker köra bil.
Har testat att tala i "hands free" och gämfört mig med hur jag uppför mig när jag håller i luren och till min förvåning är jag lika okoncentrerad vid båda tillfällena.
Däremot är man inte påverkad när det talas med en fysisk person i bilen - Varför ???
Jätteskumt.....
Är yrkesförare - taxi - med en hel massa mil under mig. Har kört i över trettio år, så erfarenheten finns hos mig. Därför anser jag att jag kan uttala mig i detta problem.
Möjligen kan det vara som så, att en oerfaren förare blir ännu mer okoncentrerad då denne kanske inte kan köra "utan att tänka", med ryggraden, utan måste mer uppmärksam på omgivningen än vad jag behöver eftersom det mer eller mindre kommer per automatik hos mig med den erfarenhet jag har av befinna mig i olika trafikmiljöer.
Vem vet....

#1
Patte
2010-09-17 15:28

FC, det är din erfarenhet.Man vet hur taxiförarna kör i Stockholm och snackar dem dessutom i luren ja.......Själv har jag en annan erfarenhet,i en cirkulationsplats !Handsfree ska det vara naturligtvis.
Att vi är det sista landet i Europa som ej har infört ett förbud mot mobilpratande är ett mysterium.

#1
Lasse Å
2010-09-17 16:30

Till fc, Ärdet därför inte taxi använder blinkers. LÅ

#1
Wolfgang Höhmann
2010-09-17 16:59

HeJ!
Körde idag 09 17 på gamla E6 mellan Ucklum till
Stenungsund,på en raksträcke mötte vi en land-
trådere med släpt,han kom med halva bilen över
på fel sida,han satt med mobilen i handen,antag-
ligen skulle han ringar eller SMS:a.Tyvärr han vi inte uppfattar reg.nr.Detta är inte första gangen
sånt händer oss,flera gånger på väg 172 såg vi
långtradere som vinglade på vägen från höger till
vänster,man kan tro att dom är unykter men sen
visa det sig att man prata i mobilen.
Gick idag till polisen i Stenungsund,där fick jag höra att detta är inte ovanligt,till och med bussförare sitter med mobilen i handen eller håller
på med sin bokföring.Måste det först händer flera
olyckor innan man förbjuder användning av mobilen i SVERIGE????

#1
Tommy
2010-09-17 17:20

Jag håller fullständigt med FC. En passagerare är med i trafiken på ett helt annat sätt än en som är i andra änden av luren. Handsfree eller hålla i luren har ingen som helst betydelse. Mobilförbudet som många ropar efter kommer bara att få en massa idioter att SMS:a i stället. Precis som lagen att fotgängare har företräde orsakat fler olyckor på övergångsställen. Våra lagstiftare har inte nog IQ för att se ett steg längre, så sluta ropa på förbud. det finns nog med sådana ändå!

#1
Krille
2010-09-17 18:11

Det stora problemet är att så många skriver sms när de kör bil.

#1
Underligt
2010-09-17 19:00

Ynkligt av partierna att inte ta ställning! Jag röstar på KD av detta skäl enbart! En röst mot mobilsnacket utan att påverka riksläget så värst mycket.
Jag

#1
Kjell
2010-09-17 19:01

Endast handsfree ska vara tillåtet.
Båda händerna ska vara fria för att hantera bilkörningen dvs inget SMS-ande ska heller vara tillåtet.
Varför kan inte svenska politiker fatta detta.
De tycks tro att resten av världen har fel!

#1
Freddan
2010-09-18 00:59

Detta ansvar faller inte på regeringen.
DU KÖR! DU HAR ANSVARET!
Handsfree är inget alternativ.
Det handlar om att göra det du gör när du gör det så bra som möjligt.
Och kör du bil och pratar i telefon så gör du båda sakerna dåligt.
Vad ska regeringen göra åt det OAVSETT FÄRG?

#1
Lasse Å
2010-09-18 10:25

Ni som gillar att tala i telefon under körning,åk till tyskland,80 millioner bor där. Där har dom även lärt sej använda blinkers,och diciplin.Inget telefonprat.Var med när en svensk busschaufför blev stoppad för telefonprat i mobilen. En passagerare reste sej upp och ville samla in pengar till böterna.Han var ensam givare.Tyskland är även ett föregångsland när det gäller att stanna för fotgängare.

#1
Tygrysek
2010-09-18 16:13

Läs noga Centerpartiets utlåtande! Jag tror att det räcker för alla som har hjärnan. De som inte har skall inte köra bilen!

#1
Tiho M.
2010-09-18 18:02

Självklar att man ska låta bli prata i mobilen och köra! Jag blev på körd bakifrån av en som pratade i telefon och paradoxalt nog gjorde det samma till någon annan. Låt partier säga va de vill! De säger det som är politisk korrekt ( läs skydda ekonomiska intresse ). Om försäkringsbolag hade infört i skadeanmälan att anmäla om mobilen användes när olyckan inträffade då skulle partier väldigt fort ändrat sin åsikt.

#1
Jes
2010-09-18 18:08

Re; FC
Jag är yrkesförare med erfarenheten att mobilprat är ett okynnes ofog. Dels att mina medtrafikanter bär sej åt som apor (inget ont om apor men de har inte i trafiken att göra), speciellt i rondeller och liknande situationer .. där taxibilar verkligen inte är något undantag ... Och dels för egen del som förväntas alltid kunna, dels prata i telefon, skriva ett annat telefonnummer och dessutom ringa upp med mitt drygt 20 meter långa ekipage och samtidigt framföra det med bästa säkerhet för både mej själv och min omgivning ...
Nä du FC, lämna in din behörighet och ägna dej åt telefonförsäljning istället ...

#1
JeGa
2010-09-18 20:38

Jag är emot förmyndarmentalitet, men tyvärr måste jag tillstå efter egen erfarenhet att sett en incident där personen åkte upp på trottoaren eftersatt under sms i mobilen tappat mobilen.
Nu var det så att framför låg en polisbil och jag låg två bilar bakom, trurligt nog så fanns ingen på trottoaren vid detta tillfälle, detta gav endast en varning från poliserna. Personen kommer säkert att försöka göra om försöket igen.
Förbjud genom lag och vid upprepade försök dra in körkortet, jag vill inte bli utsatt för mordförsök.

#1
FC
2010-09-18 20:47

Hej Alla Glada !!
Ett litet gensvar till några av Er som inte är inne på samma tankebanor som jag, vilket jag tycker är OK i sann demokratisk anda.
Avarter finns det i alla sammanhang och överallt i alla brancher och det är dessa som syns och hörs. Det finns gott om taxiförare som absolut inte en borde få komma in bakom ratten i en bil och allra minst i en taxi. Likadant är det ju innom åkerinäringen och bland alla resande representatrer.
Men då ska man ha i åtanke, att det är avarterna vi ser och lägger märke till och, framförallt, retar oss på.
Alla "vi" som sköter oss i trafiken och framför våra fordon på ett riskmedvetet och deffensivt sätt, vi syns inte för det är ju ingen som blir arga på oss.
Det finns ju också många oerfarna förare av både taxibilar och lastbilar, som inte hunnit bygga upp den erfarenhet som kanske då krävs av oss för att vi ska kunna snacka i telefonen samtidigt som vi försöker framföra våra fordon. Vi har ju alla varit gröngölingar, eller hur ??
Tänker man tillbaka på alla de mil som kördes och den tid som gick innan man fick byggt upp sin erfarenhet, så blir man ju mörkrädd !!
Handen på hjärtat - Starta hjärnan och plocka fram alla de förträngda minnena reagerar vi nog med förundran, dom flesta av oss i alla fall.
Det som jag verkligen reagera mot är alla de som sitter och SMS´ar, pysslar med sina navigatorer, tittar på TV och rent av läser tidningen - Vilket jag med både skräck och förvåning sett flera gånger. Här kan vi snacka om att vara en veritabel dödsfara mot sina medtrafikanter.
Fattar inte att dom vågar - Har alla dessa ingen självbevarelsedrift ????????
Vi måste lära oss vad sunt förnuft är, för den förmågan är borta sedan många år i vårt samhälle och låta det sunda förnuftet råda hos alla och envar !!
Vi möts i trafiken och må det bli skrynkelfritt !!
Hälsningar
FC

#1
Jes
2010-09-18 23:25

Men FC, du begriper väl att det finns hur många bilförare som helst utan "yrkesryggrad" ... det är oftast dessa som inte kan både köra bil och prata i telefon samtidigt!
Om jag har slagit numret innan ... och pratar telefon medan jag kör har jag inga problem med trafiken ...
Jag slår även upp en kopp kaffe under färd .. inga problem .. men jag har ju hela tiden fullt koll på omgivningen ..
men får jag ett samtal där min uppmärksamhet behövs åt annat .. exempelvis i en stad ... då vet jag, trots min långa erfarenhet, att jag inte är 100% i trafiken. Jämfört med en passagerare .. slutar jag prata och medpassageraren, som också ser trafiksituationen, vet utan förklaring varför jag slutar prata ... dessutom kan jag prata med passageraren med båda händerna fria.
.
.
'
Men du är väl den taxi-marodören som jämt far genom rondellen i alla filer utan tecken ...

#1
FC
2010-09-19 01:54

Till "Jes" !!
Hej Du !!
Nä Du, det gör jag verkligen inte. Har kört prickfritt i nästan fyrtio år, förutom en hastighetsbot som kostade mig hela etthundrafemtio kronor så det är några dagar sedan.
Tillhör också dom som vet var spaken till dom där konstigt blinkande gulaa lamporna sitter.....
Så jag anser mig inte varande en trafikmarodör. Har till och med hört mig för med några personer i min omgivning och inte ens dom anser mig vara någon direkt marodör och då mutade jag dom inte ens....!!
Nä, ska inte slå mig själv på bringan för mycket, för det händer då o då att jag också gör en Rembrandt eller två - Tavlor alltså m.a.o. misstag o fel. Man är ju inte mer än människa !!
Och, som sagt i mitt första inlägg, ser jag ingen skillnad på att tala i en handsfree eller ha en lur tryckt till örat, blrister lika mycket i koncentrationen vid båda tillfällena. Både vad gäller körandet och pratandet.
Om det ska införas något förbud så vore det att helt förbjuda biltelefoner i bilar. Likaväl som GPS navigatorer och kaffekokare. Då kanske vi kan komma en bit på vägen till att ha någorlunda koncentrerade förare bakom rattarna på våra gator och vägar.
Men det vore väl att ta i lite väl mycket, eller hur "Jes" ??
Många glada hälsningar till Dig !!
FC

#1
Tommy
2010-09-19 23:50

Folkpartiet har en underlig formulering. "Förorsakar en person vårdslöshet i trafik på grund av mobilprat bör detta kunna bedömas strängare". Strängare än vadå?? Köra i fyllan, mot rött eller omkörning mot möte? Det låter som om en telefon är ett dödsredskap!

#2
Lennart Carl
2011-01-28 13:13

VILKET VANLIGT HYCKLERI !!
När Sverige vill införa att man skall kunna dra ett släpfordon (med B-kort) där hela ekipaget tillsammans får väga 4.250 Kg - DÅ kan inte Sverige ensam besluta om detta - utan att HELA EU skall vara med att bestämma detta....??!! Därför har vi ännu idag så att en gammal Volvo 745 som kanske rullat 30.000 mil kan dra en husvagn som väger 1500 Kg med vanligt B-kort - emedan en NY Volvo V70 (som ju måste anses mycket stabilare /säkrare/starkare) bara får dra en vikt med B-kort om högst 1200-1350 KG......?? skjukt !!

Nu är det ju så att hela övriga Eu har redan stränga förbud mot att tala i en handhållen mobiltelefon under bilfärd !! Även våra närmaste grannländer Norge Finland Danmark - där det blir böter om ca: 5000-6000 om man ertappas med att tala i handhållebn mobil under bilfärd....
Sverige älskar ju att utdela och leva på BÖTESBELOPP - varför anammar de styrande inte detta då ??

MIN fråga är nu: hur kan det komma sig att INTE också SVERIGE då måste inrätta sig efter övriga EU när det avser denna självklara livräddande egenskap.
Sverige är kända inom hela världen för att vara ett HYCKLERILAND !!
Fattar inte de styrande att om man har i sin bil en handsfree ( en förlängning av din mobiltelefon - där du inte behöver hålla i telefonen) att detta RÄDDAR LIV !!??
Man skulle kunna tro att de styrande politikerna inte vill ha detta - för de kan ju själva alltid tala i telefonen när de allt som oftast har privatchaufför.....och kanske är det olämpligt att dessa chaufförer skall kunna höra vad som sägs....för detta finns det också hjälpmedel...
Kämpa på för en förändring.
Hälsn
Lennart

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.