Bild
Nästa artikel

Vägvalet: Bonus för elbilar?

Nyheter

Behövs det någon extra miljöbilsbonus för elbilar? Partierna lämnar besked i Vi Bilägares enkät.

Vi Bilägare pejlar partiernas åsikter inför valet den 19 september.

Vi har skickat ut en enkät med viktiga bil- och trafikfrågor till riksdagspartierna.

I en artikelserie i sju delar lämnar politikerna besked.

Behövs det någon extra miljöbilsbonus för elbilar?

Centerpartiet
Ja. Alliansen är överens om Centerpartiets förslag om att införa en grön supersbilpremie på 40 000 kronor till konsumenter som köper en bil som släpper ut mindre än 50 gram/km.

Folkpartiet
Alliansen förslår en extra premie på 40 000 kr för nya bilar som släpper ut mindre än 50 g CO2/km. I dagsläget är det bara elbilar som klarar den gränsen.

Moderaterna
En premie införs på 40 000 kr till konsumenter som köper bil som släpper ut högst 50 gram CO2/km. Premien gäller oavsett teknik, men stimulerar de allra effektivaste miljöbilarna: elbilar och laddhybrider.

Kristdemokraterna
Våra förslag om "supermiljöbilspremie" på 40 000 kr och fordonsbeskattningen innebär att elbilar blir tydligt gynnade. Vi anser också att laddstolpar ska godkännas som förnybart bränsle enligt den så kallade pumplagen.

Miljöpartiet
Nej.

Socialdemokraterna
Det är fullt möjligt att en särskild bonus för de allra mest miljövänliga bilarna kommer att behövas för att stimulera förnyelsen av fordonsparken. Vi har däremot inget färdigt förslag idag.

Vänsterpartiet
Nej.

Diskutera: Behövs det någon extra miljöbilsbonus för elbilar?

Taggar: Nyheter,
Vägvalet: Bonus för elbilar?

Kommentarer

#1
Karl
2010-09-17 17:23

Heja Alliansen med supermiljöbilspremie och troligen sänkt förmånsvärde!

#1
Larv
2010-09-17 21:06

Jag cyklar, hur blir det med min bonus?

#1
Sture
2010-09-18 15:17

Otroligt dumt med grön superbilspremie.
om nu nån köper en sån bil och åker 5.000 mil om året så släpper bilen ju ut mer än nån köper en bil som släpper ut 150g CO2/km och körs 1200 mil/året.
Det rätta vore ju att räkna med hur många mil/år man kör också och sen ge rabatten.

#1
Jes
2010-09-18 17:58

Ingen premie för att åka kollektivt?
Köpa en cykel eller ett par promenadskor? Skidor? Skrinda?
Vad med en hästvagn? Eller en sån där kärra de springer med i Thailand?
Elbil är väl inte det ultimata miljöalternativet .. ??

#1
Tobbenisse
2010-09-19 04:32

Sture, varför ska man jaga bilisterna för? Att köra 5000 mil per år i en elbil är kolossalt mycket bättre för miljön än i en fossilt driven bil. Glöm för guds skull inte att bilen står för frihet och självständighet! Vill du åka kollektivt och cykla så gärna för mig, men för oss som måste åka flera tusen mil per år så finns det inte så många alternativ. Sen kör genomsnittsbillisten 1500 mil per år i Sverige, det är inte allt för vanligt att man når 5000 mil per år, själv kör jag 3000-3500 mil ungefär. Det ska löna sig att tänka miljömedvetet annars kommer folk aldrig att ställa om sig till ny teknik. Är du orolig för slöseri med skattepengar?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.