Nästa artikel
Hårda kritiken: Här är riskerna med nya bonus/malus
Nyheter

Hårda kritiken: Här är riskerna med nya bonus/malus

Publicerad 30 november 2020
Högre straffskatt för bensin- och dieselbilar, och dyrare med förmånsbilar. Nu får de nya förslagen hård kritik från Bil Sweden.

Nästa år vill regeringen skärpa bonus/malus-systemet för att få fler bilköpare att välja en elbil och undvika modeller med enbart förbränningsmotorer.

Tanken är att höja elbilsbonusen från 60 000 till 70 000 kr. Samtidigt sänks bonusen för flera laddhybrider samtidigt som den förhöjda fordonsskatten under de första tre åren höjs rejält för många vanliga bilar med bensin- eller dieselmotor.

Nu går Bil Sweden ut med hård kritik mot förslaget. Branschorganisationen tror att nybilsförsäljningen kommer bromsa in och att andelen laddbara bilar ”parkerar sig” på 30 procent istället för att fortsätta öka. Dessutom finns risk för ryckighet och osäkerhet på bilmarknaden.

Att bilköpare som slagit till på en elbil dessutom kan tvingas betala tillbaka bonusen på 70 000 kr om bilen säljs inom fem år tror Bil Sweden ytterligare kommer bidra till att fler väljer en bensin- eller dieselbil – kanske en äldre modell som registrerades före bonus/malus och därmed kommer undan den förhöjda skatten.

Bil Sweden kritiserar också att lätta transportbilar, som redan i dag kan ha en fordonsskatt på 15 000–25 000 kr per år, drabbas ännu hårdare med det nya bonus/malus-systemet.

Vid sidan av bonus/malus-systemet vill regeringen genomföra flera viktiga förändringar när det gäller förmånsbilar, för att göra dem dyrare. Det tror Bil Sweden kommer minska antalet nya laddbara bilar på vägarna.

Läs också: Så stor blir skattesmällen för vanligaste bilmodellerna

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2021-09-30 05:18
Gäst (ej verifierad)

MP är mycket farliga för vårt land. Dessa extremister med knappa 3.5% får ställa agendan och detta låter Sossarna tillåta enbart för maktens skull.

#2 • 2020-11-30 11:54
Masa

Jag köper att man gynnar rena elbilar för de är överlägset bästa miljövalet idag (för de som det fungerar för).Men det är galet när en miljövidrig laddhybrid (som knappt körs på el och med en hög förbrukning i verklig körning).gynnas framför modern snål diesel. Kör man som regel längre sträckor och ibland med släp så är dieseln (med senaste reningstekniken) ett mycket bättre miljöval.

#3 • 2020-11-30 12:44
Styggavargen

Masa, pratar du om en mindre och lättare vanlig dieselbil (max 1600 kg) så tror jag på låga utsläpp ifrån en diesel, men om vi går över till tanken att det istället är en SUV som väger 2 ton med fyrhjulsdrift så tror jag inte dieselbil är så bra. Allt är inte bara svart eller vitt, det är en gråskala. Vi hade redan kunnat ha ganska låga utsläpp med diesel, under förutsättningen att folk inte köper SUV och fyrhjulsdrift. Men det har visat sig att vi inte kunnat uppnå önskade effekterna på lägre utsläpp med diesel, för folk ökar istället kraven och förbrukningen ökar så det blev ingen miljövinst med diesel. Dessutom blev i princip alla nyare bilar dessutom tyngre generellt.

#4 • Uppdaterat: 2020-11-30 13:09
Thommys

Hjälp vad de bollar med andras pengar. Jag blir rädd. Det går ju inte att planera sin ekonomi. Det man utgår ifrån när man beställer en bil kanske inte gäller när man väl får bilen. Inte ens kommunisterna var så här hemska mot sin befolkning. Där låg allt på 5-årsplaner. Folk är lättade för att Trump röstades bort. Jag skulle vara ännu mer lättad om MP röstades bort.

#5 • 2020-11-30 15:27
Styggavargen

MP som parti borde försvunnit för länge sedan, de sätter fälleben på sig själva och är dessutom hycklare när det kommer till vara miljövänliga och miljömedvetna. Deras politik genomsyras av dåliga förslag som nästan aldrig går att realisera i verkligheten. Dessutom har deras polik antagligen gjort att utsläppen ökade istället för att minska om man granskar förslagen lite mer noggrant.

#6 • 2020-11-30 16:44
Svenne60

Den årliga bilskatten borde tvärtom tas bort helt på lätta skåpbilar, vilket skulle gynna småföretagare, många av dem får kämpa för brödfödan och det är där de nya arbetstillfällena skapas. Sedan är det ju helt vansinnigt att den årliga bilskatten finns överhuvudtaget, bilisterna betalar ju enorma pengar via bränsleskatter, räcker inte det? Det lilla hoppet vi har om en bättre framtid är att MP inte kommer in i riksdagen vid nästa val

#7 • 2020-11-30 17:00
glimma-48

Om trafikpolitiken går mot att försöka tvinga bilägarna att byta till elbil och en stor majoritet inte har dessa närmast astronomiska pengar som krävs så leder detta till att vi börjar se allt fler häst -och -vagn-ekipage ..... nej kanske inte men garanterat kommer bilparken att bli allt äldre och då har väl miljöfanatikerna ändå bitit sej själv i svansen. Och hur kommer dessa vanvettiga förslag sen att kunna kombineras med det långt gångna (?) förslaget om km-skatt? Att närmsta avstånd mellan 2 punkter är en rak linje är något som dessa fanatiker aldrig kommer att förstå. Gör om, förenkla, och börja använda sunt förnuft d.v.s. börja sträva efter alla fordon ska få rulla sin ekonomiska livslängd med hjälp av morot inte piska.

#8 • 2020-11-30 17:05
Christoffer

Man kan inte bara belasta miljöpartiet för detta. Socialdemokraterna har valt själva att samarbeta med dem och hade inte gått med på några reformer de också kan ställa sig bakom. Socialdemokraterna har önskat att göra nybilsägandet till en klassfråga.

#9 • 2020-11-30 17:07
Carl Trefalt

Sänkt bonus på laddhybrider och en elbil får inte säljas för än efter 5 år. Stor risk att antalet sålda nya bilar minskar i antal.
Bonus/Malus är en jädra gryta!

#a • 2020-11-30 17:17
John2008

Det många glömmer är att förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Att MP ensamma skulle ha att göra med detta, är alltså en vanföreställning.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.