Nästa artikel
Bonus-malus 2024: Räkna själv – så hög blir fordonsskatten eller bonusen
Tjänster

Bonus-malus 2024: Räkna själv – så hög blir fordonsskatten eller bonusen

Publicerad 9 juni 2022 (uppdaterad 2024-01-11 16:56)
Regeringen skärper bonus-malus-systemet som avgör hur hög fordonsskatten eller bonusen blir. Här kan du själv räkna ut hur mycket bonus eller malus din bil får med det nya systemet.

Observera att bonus-malus enbart gäller nya bilar. Det nya förslaget som presenterades av regeringen har nu röstats igenom av riksdagen. Det träder i kraft den 1 juni 2022.


Beräkna malus

Malus är en förhöjd fordonsskatt som tas ut för bilar som släpper ut över 90 gram koldioxid per kilometer. Enligt regeringens nya förslag ska gränsen sänkas till 75 gram. Skatten blir extra hög för dieselbilar. Här kan du se hur hög fordonsskatten blir för några av de vanligaste modellerna.

Anges i gram per kilometer

 

 


Beräkna bonus

Bonus används för att få fler nybilsköpare att välja en bil med låga utsläpp. Här kan du se hur mycket bonus några av de vanligaste bilarna har.

Uppdatering 2022-11-07: Den nya regeringen har beslutat att helt ta bort bonusen för nya bilar från och med den 9 november. Du kan läsa mer här.

Uppdatering 2022-05-18: Vi har uppdaterat räknesnurran med den formel som ska användas om de nya bonusreglerna träder i kraft.

Uppdatering 2021-11-24: Skärpningen av bonusreglerna har inte röstats igenom av riksdagen och det är oklart om den blir verklighet.

Uppdatering 2021-11-09: Reglerna för skärpningen av bonusen skjuts upp med mellan tre och sex månader, enligt Miljödepartementet. Anledningen är att reglerna ännu inte diskuterats klart med EU-kommissionen. Läs mer här.

Anges i gram per kilometer

 

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.