Nästa artikel
Bilfrågan: Vad finns det för fyrhjulsdrivna miljöbilar?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vad finns det för fyrhjulsdrivna miljöbilar?

Publicerad 19 juli 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
Vad finns det för fyrhjulsdrivna miljöbilar på marknaden i nuläget? Vad beräknas komma under 2011 och 2012?
Vi Bilägare svarar.
FRÅGA:
Jag och min fru planerar att bosätta oss på landet.

En del vägar kommer där förmodligen till och från på vintern inte plogas mer än max en gång per dag?

Vi behöver kanske därför en fyrhjulsdriven bil för att säkert kunna ta oss fram? Vad finns det för fyrhjulsdrivna miljöbilar på marknaden i nuläget?

Vad beräknas komma under 2011 och 2012?

John-Ivar Fallström, Ã-rebro


SVAR:
Just nu är utbudet begränsat men du kan till exempel köpa en Saab 9-3 X.
Miljöbilsklassad med etanolmotor kostar den från 319 900 kr.

Vill du ha en suv finns Mitsubishi Outlander med etanolmotor från 249 900 kr.

Under nästa år kommer Peugeot 3008 som dieseldriven, fyrhjulsdriven hybrid med tillräckligt låg förbrukning för att klassas som miljöbil.
Priset kommer förmodligen att hamna på ungefär samma nivå som för Saaben.

Sedan finns (eller kommer) några större och dyrare hybridsuvar med kombinerad bensin- och eldrift från bland andra Lexus, VW, Porsche, Audi, BMW och Mercedes.

Tyvärr är deras bränsleförbrukning för hög för att klara den svenska miljöbilsnormen.  

Tommy Wahlström, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-07-19 11:12
Hasse (ej verifierad)

Mitt val: Mitsubishi Outlander med Etanoldrift har en bra fyrhjulsdrift, där du kan välja 2WD, AUTO o LOCK4WD, något högre markfrigång och håller bra kvalite. En högbyggd kombi, helt enkelt.

#2 • Uppdaterat: 2010-07-19 12:35
mctar (ej verifierad)

Audi har sin a4 med 4wd och etanoldrift. Varför bara nämna Saab?

#3 • Uppdaterat: 2010-07-19 12:57
Per (ej verifierad)

En arbetskamrat till mig köpte ett torp i Hälsinglands djupa skogar strax utanför Los för ett drygt år sedan. Tidigare hade han en "vanlig bil" men köpte en SAAB 9-3 XDRIVE dvs med fyrhjulsdrift från svenska Haldex. Han hade i våras kört 6 - 7000 mil med SAABen mellan Linköping, bostad, och Los och skryter "vitt och brett" om dess förträfflighet. Han har inte haft SAAB förr, vad jag vet, men är nu "SAAB frälst"! Av den anledningen tror jag att SAABen är en bra bil som jag själv skulle köpa om jag hade behov av fyrhjulsdrift, AWD, OCH vill köra miljövänligt. Det är väl fantastiskt att man har valfriheten - möjlighet - att köra på bensin eller etanol beroende på det som är billigast. Just nu är visst etanol billigast att tanka.

#4 • Uppdaterat: 2010-07-19 13:00
Hanzzon (ej verifierad)

Om nu Lexus fyrhjulsdrivna RX 450H har för hög förbrukning för att "klara den Svenska miljöbilsnormen" så klarar väl i så fall heller ingen av de andra uppräknade bilarna som finns till salu i dag detta eftersom etanolbilarna ju drar klart mycket mer bränsle än vad Lexus RX 450H gör!?
-Kom gärna med en förklaring på vad ni menar med det Tommy Wahlström/Vi bilägare??
Sen är väl även Toyota Rav-4 på gång i miljöklassat hybridutförande ganska snart.

#5 • Uppdaterat: 2010-07-19 14:23
sam (ej verifierad)

Hanzzon:
Jag säger bara idiot! Det e väl självklart att etanolbilarna drar mer bränsle än en "sketen" Lexus med tanke på att Lexus inte ens går att köra på miljövänlig etanol.... Tönt! Fö rövrigt borde du veta att ingen sund människa skulle våga köpa en Lexus eller för den delen en Toyota eftersom de har ju återkallelser snart sagt varje vecka. År det inte krånglande ventiler i motorn så är det, gaspedaler som hänger sig, rattar som lossnar eller som inte går att styra, motorer som fastnar i fullgas läge...., bromsar som slutar fungera etc etc etc etc. Nä, vem har råd eller ens VÅGAR köpa japanskt? Tidigare sa Toyotafolket att "My Toyota is fantastic " numera läser jag att det heter "My Toyota is fan så taskig"!!

#6 • Uppdaterat: 2010-07-19 14:35
Hanzzon (ej verifierad)

Sam, samma visa varje gång, hur många namn har du egentligen??
För det första så drar dessa Etanolbilar klart mer bränsle än Lexusen även när de körs på Bensin vilket många av dessa kommer att tankas med eftersom det är på Bensin som Eu-normens förbruknings-siffror baserar sig på, sen att dom drar yttligare 20-30% mer om man kör på Etanol stämmer bra...
Sen verkar du ha missat att Amerikanska myndigheterna
som tidigare "misstänkte" alla dessa allvarliga säkerhetsfel hos Toyota nu backar och erkänner att deras egna utredningar visar att alla olyckor utom en enda INTE har berott på tekniska fel utan på förarfel, och i den enda olyckan där det inte berodde på förarfel fastnade gasen i gummimattan vilket Toyota åtgärdat långt innan denna hysteri drog igång mot Toyota.
Fakta: http://www.automotorsport.se/news/21130/toyota-krascher-är-förarfel--inte-tekniska/

#7 • Uppdaterat: 2010-07-19 15:05
sam (ej verifierad)

Jaha, Hanzzon!
Att du bara orkar! Varför inte be Vibilägare kolla nicksen? Hanzzon du kanske har rätt i "förarfelsteorin" i så motto att det är i huvudsak de "mindre intelligenta" bilköparna som kör Toyota och Lexus....;-)

#8 • Uppdaterat: 2010-07-19 15:09
Sam (ej verifierad)

Hanzzon:
Du förbiser vidare det faktum att Toyota / Lexus cheferna gråtit offentligt i bla TV över sina märkens USLA kvalitet. Är Toyota / Lexus cheferna som offentligt erkänt usel bil kvalitet också lurendrejare?

#9 • Uppdaterat: 2010-07-19 16:56
calle (ej verifierad)

Hanzzon; Etanolbilister är hjältar - med sina mkt låga utsläpp av C02-halter. Klart under kravet 120g/km. Trots relativ hög förbrukning betydligt bättre än motsv bensinare. Nya Audi A4 är en av de få som tydligen är extra bra etanolkonverterad med ännu lägre förbrukning trots 180 hk.

#a • Uppdaterat: 2010-07-19 17:12
Reidar (ej verifierad)

Till redaktionen
Alla hybrider, oavsett förbrukning, klassas i sverige som miljöbilar.
Till etanolnissarna
Brasilien har faktiskt officiellt bett sverige hjälpa till att stoppa regnskogsskövlingen som är en följd av att vi köper så mycket etanol från dom.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.