Nästa artikel
Bilfrågan: Lackfel på Kia Cee´d?
Bilfrågan

Bilfrågan: Lackfel på Kia Cee´d?

Publicerad 5 juli 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
"Jag funderar på att köpa en begagnad Kia Cee´d på Kvarndammens Bilauktioner. Har modellen haft lackproblem?" Vi Bilägare svarar.
Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:
Jag funderar på att köpa en begagnad Kia Cee´d.

Har därför följt Kvarndammen Bilauktioner på nätet en tid.

De Cee´d som utbjuds är nästan nya med 1 500-4 000 mil bakom sig och med få anmärkningar utom att de är delvis omlackade.

Känner ni till om Cee´d-modellen haft lackproblem?

Finns det något sätt för mig att få klarhet om dessa omlackeringar?

Hans Galver

SVAR:
KVD säljer Kia-bilarna för den svenska generalagentens räkning.

Bilarna är delvis omlackerade samt rekonditionerade då de tidigare varit långtidsuthyrda, leasing-, press- samt demobilar.

Särskilt pressbilarna har haft mycket lackskador.

Detta betyder inte att lackeringen är av dålig kvalitet utan snarare att slitaget varit stort.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-07-05 10:48
Saabnisse (ej verifierad)

Man kan ju undra över varför man inte är lika rädd om en hyrd eller lånad bil som sin egen?
Är verkligen respekt för andras egendom så låg hos somliga?
Är inte det ganska skrämmande?

#2 • Uppdaterat: 2010-07-05 12:22
Gösta (ej verifierad)

Lackskador på bakdörrarna är mycket vanliga på KIA Ceed pga underdimensionerade stänkskydd. Allt sprut från framdäcken blästrar helt enkelt bakdelen av bilen. Ett välkänt problem bland oss som äger KIA Ceed.

#3 • Uppdaterat: 2010-07-05 14:58
Gösta (ej verifierad)

Till VIB: Då detta är ett mycket vanligt problem på en av sveriges mest sålda bilar borde kanske en granskning vara på sin plats. KIA verkar stoppa huvudet i sanden och hoppas att kunderna skall stå för hela kalaset.

#4 • Uppdaterat: 2010-07-05 15:08
Zeke (ej verifierad)

Titta in på detta forum och läs mer om lack och blästrings skador på Ceed.
http://www.kiacarclub.se. Klicka sedan vidare på Ceed.

#5 • Uppdaterat: 2010-07-05 15:09
Karsten (ej verifierad)

Frem till faceliftet (men specielt årsmodel 2007 & 2008) har der varit en del problem med rust på Ceed. Dog är/blir alt fixat på garantien.
Annars en bra bil.

#6 • Uppdaterat: 2010-07-05 23:01
Gusten (ej verifierad)

Suverän bil på många sätt, men yttre lack (omlackad på garanti) och plast (spricker) etc kunde varit bättre anpassad för att tåla svenskt klimat med kyla, snö och salt. Enligt instruktionsbok bör man inte köra bilen på saltade vägar!!!
Har även fått byta ACC, styrdator, stereo, länkarmar och andra framvagnsjusteringar, spolarpump, dörrdelar som saknats, lacksläpp/rost på baklucka p g a konstruktionsfel (fungerande åtgärd finns numer).
Allt självklart åtgärdat "gratis" på garantin, så gillar man en bekymmersam bil (!) så kostar det inte pengar, utan enbart tid, svett och tårar.
Har kvar bilen för alla de bra egenskaperna - vinterväghållningen, inre utrymmena trots att bilen är liten utvändigt, bränsleförbrukning och det dåliga andrahandsvärdet (bra för beg.köpare men inte för mig). Har slutat rekommendera den till andra.

#7 • Uppdaterat: 2010-07-15 12:35
SLAM (ej verifierad)

Har ägt och känner flera som äger Ceed känner inte igen de problem som flera beskriver KIA CEED i Slovakien där den byggs är i dag Europas modernaste bil fabrik och världens högsta kvalitets kontroll, läs tidigare nr av ingenjörstidningen Ny Tenik besök där!

#8 • Uppdaterat: 2014-11-15 19:04
S-E S

Känner inte igen alla fel som beskrivs nedan. "Blästringsskadorna" nere på bakdörrarna finns knappast på min Kia, men det kan kanske bero på att jag inte leker motorjounalist, inte kör så mycket på grusväg och har bredare stänkskydd som monterades gratis när jag hämtade ut bilen? Det som återkommer ganska frekvent är att lamporna i halvljuset har dålig hållbarhet (H7), men det är inte Kias fel. Min verkstad byter lamporna gratis p.g.a den dåliga lampkvaliteten. Lackskador finns inte enligt rostgarantibesiktningen.

Att man inte bör köra på saltade vägar står inte i min instruktionsbok, men i Audis bok står att man inte bör underredsspola i tvättautomat p.g.a att vattnet återanvänds utan tillräcklig rening och att underredet vid underredsspolningen får förorenat vatten på ställen där det inte kommer vid normalt bruk.

Var det inte så att Kiafabriken köpte en av Vib´s långtestbilar av tidig modell, och demonterade bilen totalt utan att hitta rost av betydelse?

Att "Gusten" har haft så stora bekymmer kan även tänkas bero på körsättet?
Gnäller man på stensprut nere på dörrarna och på motorhuven ska man kanske endast köra på asfalt, om sommaren, i max 30 km/t och garagera bilen i sovrummet?

#9 • Uppdaterat: 2016-05-17 22:36
VW Polo 2012

S-E S #2 kanske longlifelampor fungerar , men det kanske inte hjälper om din bil en eventuellt överladdar :)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.