Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Garanti efter extrabehandling?

Bilfrågan

"Köpte i höstas en Toyota Avensis som nästan helt saknar underredsbehandling. Gäller garantin om man själv bekostas en rostskyddsbehandling?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:
Köpte i höstas en Toyota Avensis 2.0D kombi som nästan helt saknar underredsbehandling.

Hur vågar man lämna tolv års garanti med ett så bristfälligt rostskydd?

Man förstår att garantin gäller för nästan ingenting, vilket det ju varit åtskilliga artiklar och insändare om.

Hur är det, gäller garantin om man själv bekostar en rostskyddsbehandling?

Sten

SVAR:
Toyota uppger att karossens plåtdetaljer har ett skydd som är uppbyggt i flera steg.

Med det menas förmodligen att plåten är galvaniserad och lackerad i flera lager.

Rostskyddet är såvitt vi vet detsamma oavsett på vilken marknad bilarna säljs.

Toyota har därför inte fått bättre betyg än två på Vi Bilägares femgradiga skala på merparten av sina modeller.

Huvudskälet är att Toyotas bilar till stor del saknar vaxbaserad behandling i hålrummen.

Bilägaren kan själv göra en kompletterande behandling under förutsättning att ett vaxbaserat medel används och att inga hål borras i karossen.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
Gösta
2010-06-23 11:16

Är detta ett skämt. Har Toyota anno 2010 verkligen INGEN rostskyddsbehandling. Nu har väl ändå jakten på att spara pengar och "lean production" gått lite väl långt. Hoppas på bättring Toyota.

#1
Jägaren
2010-06-23 12:05

Visst är Toyota fantastiskt... Eller vad säger Jarl i sin rostburk?

#1
Al
2010-06-23 12:27

Noen biler (Mazda, Kia, Hyandai,....,.....) blir fullstending rustbehandlet i importhavnen eller hos forhandlerne. Ved kjøp av alle andre biler bør du sette slik behandling som vilkår.
Toyota har godt omdømme som service- og reklamasjonsvennlig. Betyr antakelig at Toyotas rustgaranti er litt/betydelig mer verdt enn Mercedes sin???

#1
Volvo RWD
2010-06-23 13:10

Ja, inget nytt precis.

#1
Oscar
2010-06-23 14:22

Jag har en bekant som har en ny Toyota som synes inte har ngn rostskyddsbehandling men han säger att det var lika med hans förra Toyota som också såg obehandlad ut men den rostade inte så mycket ändå. Så jag VET att man ej behöver rostskyddsbehandla Toyota!

#1
jarl
2010-06-23 14:37

Toyota har en speciell superplåt som inte behöver behandlas.

#1
Jägaren
2010-06-23 16:34

JARL: Du kan inte mena allvar.

#1
Sigge
2010-06-23 17:11

Jarl...är ett Internettroll och bör bara ignoreras. Var det inte vid som gick ut med att "nu stoppar vi trollen"...går sådär.

#1
WallBo
2010-06-23 19:18

Hmm Visst gällde väl frågan OK att efterbehandla?
Jag har märkt en benägenhet att kasta sig över Toyota för allt. Avund? Jag har en och visst kan man hitta negativa saker, men att utan sakföring kasta skitord studsar väl mest på skribenten.
Efterbehandling på proffsföretag brukar innebära ett visst garantiåtagande åxå. Att inte Toyota gillar hempul med borrmaskin och sprayburkar är väl inte så märkligt?

#1
Saabnisse
2010-06-23 20:58

Lägger man ut en massa pengar på en Toyota och för att det är just den bil man vill ha är det ju en struntsumma att lägga ytterligare 5-6000:- på en rejäl rostskyddsbehandling.
Om det skulle innebära att Toyotas rostskyddsgaranti inte gäller spelar ju ingen roll, den garantin är fullständigt värdelös jämfört med den garanti som rostskyddsbehandlingen ger.

#1
Krille
2010-06-23 21:21

Kolla med återförsäljaren, han vet vilken produkt och verkstad som man kan använda för en extra rostskyddsbehandling. Detta utan att garantin ryker.

#1
Håkan Bergvall
2010-06-23 21:54

Man får det man betalar för, skulle aldrig köpa en Toyota varken rolig att köra eller äga finns det någon tråkigare bil på marknaden????????????????????

#1
Conny Karlsson
2010-06-23 23:07

Sten. Först vill jag säga grattis till ett bra val av bil. Dinitrol vet jag att Toyota godkänner,dock får det inte borras i plåten. Men det vill man på dinitrol för att få "kletet" på rätt ställen.
________________________________________________
Sedan vill jag svara en del personer som tror sig veta om Toyotas rostskydd. Om nu Toyota har så dåligt rostskydd som vissa påstår,var är alla ägare med rostiga Toyotor? De borde stå på löpande band för att få vara med i artiklar i Vibilägare efter alla år som VIB har tjatat om detta. Jo,jag har varit i kontakt med Boo Wennerberg på Vibilägare om detta. Men har verkligen Toyota ett dåligt rostskydd? Man har dåligt med rostskyddsmedel(klet) under bilen och det är detta som VIB ser och skriver om. Men det innebär inte att bilarna rostar. Jag vet när bilar har problem med rost. Det var bla jag som tipsade Boo Wennerberg på VIB om MBs rostproblem så att det blev en artikel av det i VIB, en av en lång rad av drabbade MB ägare som drabbades av MBs generalagents nonchalans i denna fråga. Men var är alla Toyota ägare i artiklar som drabbas av rost??! De borde som sagt stå på kö för att få vara med i artiklar. Jag har även varit i kontakt med Toyota varför de inte sprutar rostskydd "klet" under bilen för att få tyst på bla VIB. Jag fick till svar att de inte jobbar på det viset. " Vi vet att vi har ett fullgott rostskydd och fått försäkringar från Japan att det vi tidigare gjorde i svensk importhamn och sprutade bilarna med kompletterande rostskydd är helt onödigt" Jag fick också svar från Toyota att man har ett genomskinligt rostskydd som VIB inte ser med sina instrument i bla hålutrymmen. Och detta har jag också fått bekräftat från Boo Wennerberg att Toyota hävdat till VIB. Men att pga detta kan inte VIB ge högre betyg än till Toyota. Något som jag anser vara befogat att göra vid detta laget. Eftersom vi inte får se några repotage i VIB med Toyota ägare med upprostade bilar som i MBs fall. Dessa Mercedes hade VIB tidigare gett en 4 :a i rostskyddsbetyg ändå rostade dessa MB. Och man reviderade senare rostskyddsbetyget för MB efter alla rostande bilar ner till en 2 :a. I motsvarande grad borde man höja Toyotas rostskyddsbetyg när vi inte får dessa repotage om upprostade Toyota bilar i VIB som skrivit om detta i många år nu när man inte ser att Toyotas bilar har tillräckligt med "klet" under bilen så dömmer man ut Toyotas rostskydd helt. Och till viss del har Jarl för en gång skull rätt i att Toyota har en speciell korrotions beständig plåt tror namnet är excelite plåt. Det finns märken med betydligt fler problem med rost än Toyota som hängs ut på ett orättvisst sätt. Visa mej först på alla ägare till Toyota som har problem med rost, de borde stå på kö hos VIB.
______________________________________________
Toyotas rostskydds garanti är inte alls värdelös saabnisse,jag har använt mig av den en gång som jag berättat tidigare om min Toyota Previa av 1992års modell som jag köpte 1998. Då hade Toyota 6års rostskyddsgaranti och garantin var utgången. Bilen hade gått 23.000mil. Bilen hade på bakluckan vid glasrutan i nederkant en rostblemma stor som en femkrona. Denna ville jag ta bort så jag åkte ner till Karlstads plåt och lack som hade hand om Toyotas plåtskador på den tiden. En kille följde med mig ut för att titta på bakluckan som skulle om lackeras. Hmm, det här tar vi och åberopar rostskyddsgarantin på sa killen. VAA, sa jag på en bil som rostskyddsgarantin gått ut på som gått 23,000mil det kan väl aldrig gå igenom sa jag. Jo, Toyota brukar vara väldigt generösa med detta, du vet ju hur snacket går om Toyota sa han. Och mycket riktigt Toyota bekostade det hela så att säga att alla rostskyddsgarantier bara är skit stämmer inte allls! Tack för ordet om ni läste ända hit. Och detta är ingen ihopdiktad historia !!!! ;o)

#1
Daniel
2010-06-24 10:19

Håkan Bergvall: Du tycker inte att du generaliserar? Ingen tvingar dig att köpa saker du inte vill ha.

#1
WallBo
2010-06-24 13:22

Herr Bergwall kanske inte vet att även Toyota har bilar i alla segment, han har tydligen inte provat alla ??!! Det finns andra bilar som är nästan lika bra åxå ;0) Vad är det för underverk du åker i?

#1
S-E S
2010-06-26 19:20

Är förbudet mot att borra i Toyotan vid rostskyddsbehandling ett korrosionsproblem eller är det som jag tror ett hållfasthetsproblem?

#1
Seken
2010-06-27 14:09

STEN, först vill jag bara säga grattis till Toyota som lyckats sälja ännu en av sina överprisade dieslar. (Sverige är ett av de få länder där Toyota väljer att ta ut ca 30.000 kr extra för diesel.)
CONNY KARLSSON, din Previa-historia är nästan identisk med det som en bekant till mej (med Avensis) råkade ut för. Vilket bidragit till att jag köpte min första Toyota förra året.. Plus att ett par andra bekanta, tidigare trogna Volvo-köpare, också bytt till Toyota.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.