Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Omlackering minskar värdet?

Bilfrågan

"Är en omlackerad bil som inte längre är original att beteckna som mindre värd?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:
I julas fick jag ett skrapmärke på min Skoda Octavia RS -05.

Bilen är nu omlackerad efter skadereglering av försäkringsbolag.

Är en omlackerad bil som inte längre är original att beteckna som mindre värd?

Jag har hört att detta även påverkar rostgarantierna.

Om detta stämmer så kanske jag får stå för eventuella framtida rostlagningar och omlackeringar själv.

Är detta någon ersättning man borde kräva försäkringsbolaget på?

Tommy Zachariassen

SVAR:
Det svar vi fick av importören var inte oväntat detta:

"De krav som vi ställer för att rostskyddsgarantin ska gälla är att reparationer på kaross och lack ska vara gjorda i tid, i enlighet med tillverkarens föreskrifter och med originaldelar.

Med andra ord, om reparationen är rätt gjord har det ingen inverkan på bilens ursprungliga rostskyddsgaranti.

Men inte minst med tanke på bilens strukturella säkerhet (hållfasthet, deformationszoner) bör man vara noga med att bilen repareras enligt tillverkarens anvisningar."


Naturligtvis är det inget plus vid en försäljning att bilen är omlackerad.

Snarare är det så att detta är det första en spekulant tittar på.

Denna värdeminskning lär du dock aldrig kunna få ut av ett försäkringsbolag.

Se istället till att spara all dokumentation om hur reparationen gjordes.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?
Taggar: Bilfrågan
Bilfrågan: Omlackering minskar värdet?

Kommentarer

#1
mctar
2010-06-17 12:57

En relevant fråga är hur mycket skillnad i färgpassning man skall tåla. Ibland ser man sivlerfärgade bilar som ser ut som zebror för att det fått vissa delar omlackade. Skall behöva ta det när man betalat dyra premier/själrisker och utförararen tycker det är bra?

#1
MCTAR
2010-06-17 12:58

"Skall behöva " = skall man behöva

#1
Gösta
2010-06-17 13:03

Omlackade bilar skall man generellt sett passa sig för. De har ofta levt ett hårt liv med slarviga ägare. Kanske till och med varit krockade. Frågan är vad som sänker andrahandsvärdet mest, låta repan vara kvar eller lacka om bilen. Personligen föredrar jag en repig bil framför en omlackad, det är lättare att få en uppfattning om bilens verkliga skick.

#1
Flac
2010-06-17 13:38

Gösta:
min 4 månader gamla bil blev skrapad längs sidan av en k***ing som körde ut från en gata med väjningsplikt. Förutom ett par mindre inbuktningar i plåten blev det skrapmärken längs hela sidan (gick inte igenom lacken) och det jobb plåt- respektive lackverkstan gjorde var lysande, inga färgskillnader (trots silvermetallic) och inga synliga skarvar. Jag kan garantera dig att den hade varit osäljbar med de skadorna, och denna bil har definitivt inte levt ett hårt liv med en slarvig ägare. Min fru gjorde vad hon kunde för att undvika att bli påkörd, det var absolut inte vårt fel... jag har dokumentationen kvar från (den auktoriserade) verkstan och fulla garantier. ingen risk för rost då reporna inte var helt igenom lacken heller.

#1
dman
2010-06-17 15:59

Vi blev påkörda på en parkeringsplats. Är vi slarviga förare då. En bil är å andra sidan ett transportmedel och inte en kronjuvel.

#1
Jes
2010-06-17 17:46

Japp, omlackerad bil är prisavdrag.
Nope, det går näppeligen att kräva försäkringsbolaget på sådan ersättning.
Livet är hårt, speciellt med våra ilandsproblem.

#1
Undrande..... - Flac!
2010-06-17 17:52

Var k---ringen av manlig eller kvinnlig sort? Frågan är befogad eftersom en övervägande del av k---ringarna är av manlig sort som gärna uttrycker sig nedsättand om kvinnor och kör bil som om de hade träskor på sig.

#1
Jes
2010-06-17 18:32

re; UNDRANDE..... - FLAC!
Spelar roll om k--ringen är det ena eller det andra ...! Även ett barn kan råka repa din bil .. exempelvis med en trehjuling.
Shit happens ..
Jisses, det finns folk som svälter i vår värld!

#1
janne less
2010-06-17 20:26

ja men om man lackerar om till samma färg som bilen i övrigt det vill säga synlig lack som finns inne i bilen så är det väll ingen större skada skedd om man lackat om. är väll snarare bra att ha en fräsch lack för är inte lätt att ha en original lack fri från repor och skador. för dom orsakar man inte själv som ägare oftast utan oftast nån idiot som smällar upp bildörrar!!! så Lamborghini dörrar skulle fan lagstagdas. försäkringsbolagen skulle slippa så många ärenden och sånt med sånna dörrar som fälls upp i luften.

#1
Henrik
2010-06-17 20:48

Körde en 07:a golf i1.6 idag som gått 7000 mil, hela bilen var tydligen omlackad. hade gått som hyrbil med massa stenskott. 125', lite dyrt va?

#1
leifer
2010-06-17 21:02

Undrar om man inte omlackerar onödigt mycket i Sverige. Skulle räcka många gånger att reparera runt skadan bara, inte hela kaross-detaljen. Är man duktig så blir färgnyansen nästa lika bra, framförallt blir det billigare och ändå bättre. För omlackat är mycket sämre än fabrikslack, det är en enorm skillnad faktiskt.

#1
Pettersson
2010-06-17 21:23

Vita bilar är bra, gömmer många skavanker.

#1
leifer
2010-06-18 00:15

Läser precis det jag var inne på i senaste numret av tidningen Vi bilägare, där står om en firma som gör lagningar på ett begränsat område.

#1
flac
2010-06-18 10:00

undrande och jes:
ja det var av kvinnlig sort, trampade jag på en öm tå? det var heller inte den bärande frågan, utan om man generellt är en slarvig och oansvarig förare om man har en omlackad bil... snacka om i-landsproblem, alla ska känna sig kränkta nuförtiden. Helst å andras vägar....
själv har jag kört bil i drygt 23 år och aldrig skadat vare sig medtrafikanter eller egendom. Lite sur kan jag väl få bli ändå när man får sin 4 månader gamla bil repad längs hela sidan av någon som kör rätt ut mot väjningsplikt utan att se sig för i värsta snöovädret?

#1
Pelle
2010-06-18 11:30

Fick min nya Golf påkörd i sidan bak vilket medförde plåtarbete ( delvis byte) m m . Gissa om rostskyddet försvann!? Efter et-två år började rostbubblorna komma. För att hålla bilen i någorlunda skick fick jag sen måla o bättra i flera år tills man tröttnade o sålde den i övrigt fina bilen. Det går nog inte att få en lagning lika bra som orginal (galv m m).

#1
Flac's funderingar
2010-06-18 16:23

Flac, Du missförstår igen. Nej, det var absolut ingen öm tå. Däremot är det stötande att en del behöver fara ut i nedsättande ordalag om vare sig det ena eller det andra. Att hålla sig till saken och bibehålla en juste och respektfull ton mot omvärlden bidrar till ett bättre diskussionsklimat.

#1
flac
2010-06-18 17:59

suck... det var väl ändå inte det diskussionen handlade om... byt ut "ordet" mot person då om det känns bättre. Resten av mitt inlägg är väl ändå relevant. JAG är ingen slarvig bilägare för att jag fått bilen omlackerad. punkt.

#1
Saabnisse
2010-06-20 01:21

Fick en parkeringsskada på en sex år gammal Golf GT med en mycket speciell grön metallicfärg.
Vänster framskärm måste bytas.
Absolut ingen nyansskillnad.
Ett perfekt utfört jobb.

#2
2014-09-18 11:44

Hej "Pettersson 2010-06-17 21:23" Visst har du rätt. Men kärfläckar och flygrost syns tydligare på vita bilar.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.