Nästa artikel
Bilfrågan: Inte samma regler på vintern?
Bilfrågan

Bilfrågan: Inte samma regler på vintern?

Publicerad 4 juni 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
"Där det sommartid är två filer blir det bara en fil vintertid. Gäller vägmarkeringar inte vintertid?" Vi Bilägare svarar.
Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:
När vägen täcks av snö och is och vägmarkeringarna därmed döljs så väljer vi bilister spontana körfält som ofta inte stämmer med vägmarkeringarna.

De spontana körfälten kan ibland gå halvvägs i kollektivfil, korsa heldragna linjer.

Där det sommartid är två filer blir bara en fil vintertid. Gäller vägmarkeringar inte vintertid?

Gustav

SVAR:
Om en trafikregel ska vara utmärkt med vägmärken eller vägmarkeringar kan man normalt inte straffa någon som inte följer denna regel om vägmärken eller vägmarkeringar inte är synliga exempelvis på grund av snö eller is.

En annan faktor som kan innebära att exempelvis vägmarkeringar blir omöjliga att följa, även om de skulle synas, är ju att vägbanans bredd ändras dramatiskt av snövallarna.

Då är det sunt förnuft som gäller och blir det trångt får man anpassa hastigheten och samarbeta.

Istället för anvisningar genom spärrlinjer eller körfältspilar blir det trafikreglerna om körfältsbyte eller sammanvävning som får tillämpas när körfält smalnar eller försvinner i snömassorna.

Att vägmärken skymda av snö gör att man kan slippa straff (eller avgift) om man inte följer märkets anvisning ska dock tolkas försiktigt.

När det gäller märken om parkeringsförbud eller villkor för stannande eller parkering är det troligt att en domstol ställer krav på att en förare ska skrapa fram exempelvis vad som står på ett p-förbudsmärke.

Bo Göingberg, Transportstyrelsen

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?
RATTVÄRME

Vi mäter hur snabbt temperaturen stiger i ratten, men både Audi och Dacia saknar tyvärr rattvärme.

Audi Dacia Ford Hyund. Volvo
0 min - - -6 -6 -6
3 min - - 23 8 11
6 min - - 27 16 23
9 min - - 27 20 31
12 min - - 27 24 37
15 min - - 27 25 37

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-06-05 12:24
Jimmy (ej verifierad)

Hade bara de som har ansvaret för att röja snön på vintern skött sitt jobb så hade väl detta inte varit ett problem? Antingen det, eller så är vägarna inte konstruerade för att hantera snöfall, vilket isf är ännu värre...

#2 • Uppdaterat: 2010-06-05 12:53
JD (ej verifierad)

99% procent kör samma väg varje dag och ändå kan de flesta inte hålla sig i rätt fil pga att det är snö på vägbanan!

#3 • Uppdaterat: 2010-06-07 19:38
Kjell-Åke (ej verifierad)

Vad gäller skyltar som anger begränsningar i rätten att parkera eller stanna är jag övertygad om att privata bolags parkeringsvakter tolkar det så att man är skyldig att skrapa av snön på märkena. Sen kan man ju försöka överklaga. Går det överhuvudtaget att få tag i någon på deras kontor är det som att köra huvudet i väggen. Klagar man skriftligen påstår de att de gör en utredning. Denna så kallade utredning mynnar ut i ingenting. Betalar man i förväg som man kan göra hos kommunen, påstås att man godkänt avgiften och ärendet avslutas. Vidare överklagan måste gå via tingsrätt civilrättsligt. Hur många vågar sig på detta , man betalar och kniper käft. Det är detta de privata parkeringsbolagen lever på.

#4 • Uppdaterat: 2015-02-24 07:32
VW Polo 2012

Hej Gustav det är klart att reglerna gäller även på vinter. Men kan det vara så att det är bara är du som kan se genom snön och hålla rätt fil :)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.