Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Svart bil hetare än vit?

Bilfrågan

"Blir en svart bil varmare i kupén än en vit eller silverfärgad bil en svensk högsommardag?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:
En svart bil är väl varmare än en vit eller silverfärgad en svensk högsommardag? Men har någon mätt hur mycket det skiljer i temperatur i kupén?

Bilintresserad

SVAR:
Vi Bilägare har inte gjort några tester av detta.

Det torde dock inte råda något tvivel om att en vit eller silverfärgad bil reflekterar mer av solvärmen än en svart som behåller den i större utsträckning.

Silverfärgade bilar har ju länge varit populära men det är knappast av denna anledning.

Det är nog snarare modet som styr valet av färg på bilarna och svart är därför också mycket vanligt.

Luftkonditioneringen får därför jobba lite extra i dessa de få sommardagar då solvärmen är stark.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Blir en svart bil varmare än en vit? Vilken bilfärg föredrar du?
Taggar: Bilfrågan
Bilfrågan: Svart bil hetare än vit?

Kommentarer

#1
jarl
2010-05-31 11:55

Myth Busters gjorde ett experiment på detta, självklart blev den mörkare bilen varmare.

#1
Roy
2010-05-31 18:45

Om jag inte minns fel så har även Vi Bilägare själv gjort en sådan test. för många herrans år sen - med förväntat resultat.

#1
Sune S
2010-05-31 19:53

Skillnaden är i praktiken inte så stor. Solstrålningen genom rutorna värmer upp kupén mycket mer än via övriga ytor.

#1
kameo
2010-05-31 22:42

Saxat ifrån Mythbusters:
"A fan wrote in and asked a follow up question: "Does the color of a car affect the way it heats up?". The MythBusters used two identical cars, one black the other white and left them both out in the summer heat with thermometers in both. By mid-afternoon the white car had a temperature of 126 °F (52.2 °C), while the black car had heated up to a temperature of 135 °F (57.2 °C), about 9 degrees hotter in the Fahrenheit scale. The explanation was that black paint absorbs the heat while white paint deflects it."
Alltså en obetydlig skillnad!

#1
Previa
2010-06-01 01:14

En bildtidning gjorde denna test med VW golfbilar i olika kulörer för ett antal år sedan. Varmast var det i den silverfärgade bilen, näst varmast i den svarta. Ljusgul var svalast följt av vit bil vilket visar att värmestrålningen från solen inte ser kulörerna på samma sätt som vi ser dom. Där ser man hur uppfattningar om olika kulörers absorption av värmestrålning kan slå fel.

#1
Jimmy
2010-06-01 09:47

Personligen skulle jag vilja se ett test med fyra bilar;
Svart med svart inredning, svart med vit inredning, vit med svart inredning och vit med vit inredning. Som SUNE S skriver så är det strålningen genom rutorna som ger störst effekt så jag tror att inredningens färg spelar större roll än lacken.

#1
Olle
2010-06-01 12:17

Bilrutorna betyder allt i det här sammanhanget. Vill man ha en sval bil, måste man hindra solstrålningen från att komma in i bilen.
När barnen var små hade vi en svart bil utan AC Då använde jag aluminiserad plast ("räddningsfilt" köpt på apotek) för att täcka alla rutor. Även efter flera timmar i solen kändes bilen sval att gå in i.
Inredningen spelar inte heller någon (väsentlig) roll. När de kortvågiga solstrålarna träffar inredningen, oavsett dess färg, värms den upp. Värmestrålningen från dessa varma ytor är långvågig och det mesta av denna släpps inte igenom av glaset.
(Min blanka, rostfria brevlåda blir i stort sett lika varm som grannens svarta av samma typ.)

#1
Prius
2010-06-01 16:45

Jag har testat detta själv på min lilla Prius: Den är vit. Då mätte jag upp 25 grader efter 1 timme. Mär jag gjorde om samma test, men med ett lager av stanniol över bilen, då blev det bara 15 grader efter en timma - i samma väder. Stanniol ÄR ALLTSÅ ett bra redskap för att kyla ned bilen!

#1
Sune S
2010-06-01 19:05

Hur blank bilen är spelar också roll oavsett färg. I Sverige träffar solstrålningen oftast ytorna i sned vinkel. det gör att mera av solstrålning reflekteras. Taket borde vara förkromat, det reflekterar hela solspektrat.
Vid parkering bör bilen stå så att solskenet kommer bakifrån. Där är glasytan i regel mindre.

#1
Björn
2010-06-09 06:12

Imissionstalet för en svart, matt yta är 4,2 och en vit yta 1,0. Detta användes bl a vid tillverkning av solfångare. Alltså: en svart bil blir mkt varmare än en vit bil!!
Då emissionstalet är ung lika utstrålar en svart bil mer värme vintertid!
/Björn

#2
2014-08-11 16:41

Att täcka rutorna eller helst hela bilen med ett silverkapell har jag upptäckt är det mest optimala enl mina egna tester.

#3
2015-01-14 13:06

Hej Previa ! Du har skrivit fel den svarta bilen blir varmast, om förutsättningarna var densamma på den och silverbilen. Samma färg på inredningen och dylikt

mvh . VW Polo 2012

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.