Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Ryska däck lika bra som finska?

Bilfrågan

"Jag beställde Nokian Hakkapeliitta R till min nya bil och fick däck producerade i Ryssland. Ger dessa samma resultat som de finska?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:
Jag beställde Nokian Hakkapeliitta R till min nya bil, och fick däck producerade vecka 33/09 i Ryssland.

Jag valde Hakka R främst tack vare resultatet i ert test i nr 14/09, men där testades däck som var tillverkade i Finland.

Ryska däck kanske inte ger samma resultat (men priset verkar vara detsamma).

Vet ni om dessa däck är identiska med däck tillverkade i Nokia, vad gäller däckets uppbyggnad, gummiblandning, nordiska egenskaper och så vidare?

Anders Mårtensson

SVAR:
Nokian Tyres har egna fabriker både i Finland och i Ryssland. Samma däcktyp kan tillverkas i båda länder.

På däcksidan anges tillverkningslandet tydligt. Alla Nokian Hakkapeliitta-däck uppfyller samma strikta krav när det gäller kvalitet och säkerhet oavsett i vilket land de är tillverkade.

Både i den finska och ryska fabriken används samma råvaror, identiska produktionsmetoder och lika strikta kvalitetskontrollsystem.

Teemu Sainio, Nokian Tyres

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?
Taggar: Bilfrågan
Bilfrågan: Ryska däck lika bra som finska?

Kommentarer

#1
Lägerleffe
2010-05-24 22:08

Mumbo jumbo - så klart att Teemu svarar så. Det skulle vem som helst som får sin lön av Nokian göra. Det är ju hans jobb att lägga locket på.
Nu är det då dags för Vi Bilägare att anonymt köpa ett gäng finska resp. ryska däck och göra ett ordentligt jämförande test. Först då får vi veta sanningen.

#1
Christer
2010-05-24 22:49

Inget överaskande svar precis. Men jag hoppas att det stämmer. Det skulle vara kul att få svart på vitt hur det verkligen är.

#2
Peugeot
2010-12-08 10:38

Detta är ju vanligt inom däckindustrin. Själv kör jag på Michelin och de är inte tillverkade i Frankrike. Fjolårsmönster kan ju även dyka upp under annat namn. Men en test vore intressant.

#3
2011-01-19 11:33

Mina ¨Koreanska¨ Hankook däck som satt på min Hyundai H1 var tillverkade i Kina. Jag är dock mycket nöjd med dessa. Mycket bra väggrepp och livslängden ca. 8000 mil är helt acceptabelt med tanke på att jag kör med ganska tung last, ca. 600 kg, och mycket landsvägskörning i 30 - 40 graders värme. De nya däcken är tillverkade i Korea. De har hittills gåt 4000 mil. Vi får se om de är någon skillnad på livslängden.

#4
2015-12-31 04:30

Jag köpte 4 nya sommardäck i somras till min SAAB 9-5 kombi och jag valde ett lågprisdäck som heter LANDSAIL LS388 (225/45R 17 ) som kostade ca 600 kronor styck och som jag trots det löjligt låga priset är supernöjd med. Någon kvällstidning (Expressen eller Aftonbladet) korade däcket till det bästa lågprisdäcket på svenska marknaden och jag håller med.

Cheers...
Bocken Bruse
www.bockenbruse.com

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.