Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Bränsledrivna motorvärmare förbisedda?

Bilfrågan

"Varför tar Vi Bilägare så sällan upp bränsledrivna motorvärmare?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:
Med den temperatur vi haft i vinter, 15-20 minusgrader, behöver den elektriska värmaren i vår ena bil nästan tre timmar för att värma upp motorn till sådan temperatur att den gör katalysatorn effektiv.

I vår andra bil med Webasto-värmare tar det i runda tal 30 minuter att uppnå samma värme.

Det åtgår då omkring tre deciliter bränsle från bilens egen tank och med ett bra batteri (Optima) har vi aldrig haft startbekymmer.

Vår undran är varför ni sällan tar upp dessa förnämliga fordonsvärmare typ Webasto, Eberspächer etc.

Siv och Egon Regefalk


SVAR:
Ofta är elektriska motorvärmare av typen blockvärmare som värmer blocket utifrån, utan att gå in i kylsystemet.

Effekten hålls nere av förbrukningsskäl och därför kan uppvärmningstiden bli längre än om du använder en bränsledriven värmare som tar ström från bilens batteri.

Ofta saknar detta betydelse då elvärmaren kan regleras med en timer som slår på den i lagom tid före en start.

Tyvärr värmer inget av dessa system katalysatorn som bara får sin värme från avgaserna från motorn.

Det kan bli aktuellt att titta närmare på bränsledrivna värmare i Vi Bilägare, i synnerhet för dieselmotorer med lite spillvärme.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om bränsledrivna kontra elektriska motorvärmare?
Taggar: Bilfrågan
Bilfrågan: Bränsledrivna motorvärmare förbisedda?

Kommentarer

#1
L. Jansson
2010-05-27 12:20

Blockvärmare, ja just det.
Vi behöver riktiga elvärmare, som värmer upp motorns oljetråg, eller/och vattensystem.
En opartisk jämförelse av blockvärmare mot vätskevärmare = konsumentupplysning.
Idag köper många bilägare elvärmare i förvissningen att de får en riktig värmare som värmer olja eller vatten - men blir lurade och får en simpel blockvärmare.
Dagens milmekkar borde lära sig att göra riktig montering av riktig motorvärmare, istället för kejsarens nya kläder, som värmer luften utanför motorn!
Bilägare och får driva på och "Vi Bilägare" får leda opinjonen.

#1
Calle
2010-05-27 16:47

El-värmare ska det vara för miljön's skull. Olje/bensinbrännare tillhör det förgångna. Ta fram effektiva värmare med timer så kör man den ca 1 tim innan start = ung 1 kWh = drygt en krona. Tänk ALLTID miljö i det ni gör/tänker på så blir det bra!

#1
mctar
2010-05-27 20:15

Min nästa bil skall ha bränsledriven värmare. Det är oslagbart. Det som den drar tjänar man in på bränslet direkt man startar bilen. Det är inte alltid man har et eluttag vid bilen som kan värma bilen... Vid mitt arbete finns inget uttag vilket medför att jag nu bara kan använda motorvärmaren ca 50% av starterna vintertid.

#1
CRISTER
2010-05-27 22:55

Snåldieslar måste ha kupe och motorvärmare på vintern,vid riktig kyla, annars fryser man ihjäl och motorn tar säkert stryk.Dessa blockvärmare på motorn är värdelösa.Det var skillnad förut när det fanns frostpluggar och insticksvärmare i blocket på motorn.Bränsledrivna värmare har också en stor fördel dom funkar överallt.Man måste inte ha två hål i väggen,alltså eluttag.För dom är det brist på!!Miljön i detta sammanhang CALLE är ganska oväsentlig om du inte alltid har tillgång till eluttag,medans bränslevärmaren alltid fungerar.En kall motor är ingen miljövän precis.

#1
Christer E
2010-05-27 23:16

WEBASTO, Yes. Hade i vintras webasto till min Skoda Superb Diesel. Jag vlde även till fjärrkontroll så jag kan starta inifrån lägenheten. På så vis startar man ju den 20-30 min innan man ska åka. Fungerade kanonbra. Grannarna var avis då de såg min bil var varm och god.
Tidigare hade jag elstolpe och sladd. Den gick på tidur och funkade bara i 2 timmar. Ibland gick den på utan att man inte skulle åka. Hur miljövänligt är det.
En gång Webasto, alltid Websto.. På sommaren ställer jag om den så den tar luft utifrån och genomventilerar bilen en halvtimma innan man ska åka. På så vis slipper man ju gassande solvarm bil på sommaren.

#1
Stefan Fürstenberg
2010-05-28 01:02

Jag tycker att Vi Bilägare kan trycka på för att kunna göra tillvalet ELUPPVÄRMD RATT. BMV bl.a. har detta. Varför inte Volvo och Saab m.fl.?
Dessutom borde nordiska bilar vara utrustade med INBYGD KUPEVÄRMARE så man slapp den där apparaten på golvet. Då skulle värmen också bättre fördelas i kupen när den kommer ur ordinare utblås.
Stefan Fu

#1
Calle
2010-05-28 11:19

Bra Stefan - ELUPPVÄRMD RATT har jag saknat i alla år. Hur svårt / dyrt kan det vara, el finns ju redan i ratten. Skulle naturligtvis välja det tillvalet om det fanns till rimlig kostnad. Men knappast välja en BMW för dyr o ingen combi-miljöbil!

#1
NONNO
2010-05-28 16:23

Värmare med el är inte alltid möjlig. Bränsledrivna värmare kan man ALLTID använda. Ett kalrt plus.
Eldrives skapar ochså mijöstörning. Kol/olja drver kraftverk varifrån vi tar elen!

#1
S-E S
2010-05-28 21:16

1. Varför ska det vara tillåtet att använda en bränsledriven motor-och kupevärmare som drar ca 6 dl i timmen när det är förbjudet att köra motorn på tomgång i en timme när den drar 6 dl i timmen. Motorn har dessutom katalysator vilket motorvärmaren inte har och katalysatorn är redan uppvärmd när körningen börjar efter en tomgångskörning?
Tomgångskörningen blir plötsligt miljövänligare än en bränsledriven värmare?

#1
CRISTER
2010-05-28 23:07

S-ES:Kör du på ECOläge så drar värmaren bara 0,27l/tim.Observera att det är per timme och inte per mil.Ska man ha en bil varm så är ju tomgångskörning värdelöst för du får ju så lite spillvärme så du kan lika gärna låta bli att köra på tomgång.Bättre att skrapa rutorna och åka iväg om man inte har värmare.Tomgångskörning kan ALDRIG bli miljövänligt jämfört med bränsledriven värmare.

#1
S-E S
2010-05-29 12:59

CHRISTER, i ECO-läge släpper en bensin eller diesel driven motorvärmare ut mångfalt mer föroreningar per timme än en bil med katalysator på tomgång, men det var inte det som var frågan. frågan var: Varför får man köra en bensin eller dieseldriven motorvärmarei flera timmar i sträck när man endast får köra bilen i minut på tomgång? Förorening som förorening. Det borde inte endast stå "Tomgångskörning max 1 minut" utan "Bränsledrivna motorvärmare och tomgångskörning max 1 minut" om myndigheten förstod vad de sysslar med.

#1
CRISTER
2010-05-29 16:51

S-E S:En kall katalysatorbil släpper ut mycket kväve m.m.pga av att katalysatorn funkar inte när bilen är kall.Och man kör inte flera timmar i sträck med en dieselvärmare.Utan max 65 min vid minus 20 grader och kallare.Dagens dieselvärmare räknar sjäva ut hur länge dom skall gå och därför räcker det med max 65 minuter.I ECO läget blir det kortare tid men kallare i kupen istället.Vilket är värst miljösvin,en kall bil eller en varm bil som gått med dieselvärmare i 30 minuter.Ja jag vet vad jag tror utan att kunna bevisa det.Kroppen mår i alla fall bättre och det är ju också värt något eller hur?

#1
S-E S
2010-05-30 19:11

CHRISTER, jag talade om miljön.

#1
CRISTER
2010-05-30 21:27

S-E S:Det gör även jag och jag tror att du missar något när du jämför en liten dieselvärmare med en t.ex.160 hk dieselmotor på tomgång för att få värme i kupen eller motorn på vintern.Största miljösvinet är definitivt tomgångskörningen för att få värme!Du jämför äpplen och päron!

#2
2015-01-16 11:19

Hej Christer E! Var grannarna även avis när dom kände den brända diesellukten i kupén som brukar uppstå när bilen står still och har dieselvärmaren på ?

mvh VW Polo 2012

#3
2015-07-18 19:05

En ny bränslevärmare kostar runt 20000:- (Webasto) EXKLUSIVE montering (som kostar mellan 8000-13000 ytterligare).
Jämför det med en elektrisk så har ni svaret!

#3
2015-07-18 19:05

En ny bränslevärmare kostar runt 20000:- (Webasto) EXKLUSIVE montering (som kostar mellan 8000-13000 ytterligare).
Jämför det med en elektrisk så har ni svaret!

#4
2016-03-06 17:40

Jag köper aldrig en bil utan dieselvärmare. Miljömupparna kan ta färjan till Polen och titta på deras bilpark och utsläpp från industri och kolkraftverk..

#5
2016-03-06 17:59

Vad förespråkarna av elektriska motorvärmare inte förstår är att bensin eller dieseldrivna kupe och motorvärmare fungerar överallt och behöver inte tillgång till "2 hål i väggen". Bränsledrivna motorvärmare drar 0,27 - 0,5 l/timmen (Eco eller normal). OBS per timme och katalysatorn som S-ES pratar om fungerar ordentligt först med varm motor, vilket den bränsledrivna värmaren uppnår snabbt till skillnad från dagen värdelösa elektriska blockmotorvärmare, som eldar för "kråkorna" utanför vattnet som är i motorn.
PS! Tomgångskörning av en diesel är väl det mest miljöfientliga man kan göra. Eller?

#6
2017-10-29 20:43

Köper man en bil från Tyskland vag mfl, eller Sverige så har man ofta fabriksinstalerad bränslevärmaren i ett paketpris med tex dragkula och el- baklucka mm. för mindre pengar än en 220v värmesystem till en japan eller fransos bil.
Bor man i norra och mellersta Sverige är det ett krav.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.