Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Hur får jag Audi-dörren att tåla kyla?

Bilfrågan

"Jag har en Audi A6 Avant -03 som inte klarar kyla. Är det någon som kan hjälpa mig?" Vi Bilägare svarar.

FRÅGA:
Jag har en Audi A6 Avant -03 som inte klarar kyla. Låskistan fryser tydligen så symptomen blir att framdörrarna inte går att stänga eller låsa om det är kallare än minus tio grader.

Alla andra dörrar håller sig i schack, men framdörrarna är inte vinteranpassade trots rejäl smörjning där man kommer åt.
Är det någon som kan hjälpa mig?

Robert Hagström


SVAR:
Eftersom det redan verkar som att man utfört en rejäl smörjning av själva låset är det troligen inte där problemet sitter.

Spontant tror vi att det är en vajer som går till låset som det kärvar/fryser i.
Om denna kan smörjas eller bytas ut så ska nog kunden slippa hålla i dörren i fortsättningen.

Eva-Maria Elstner, Audi Sverige
Taggar: Bilfrågan
Bilfrågan: Hur får jag Audi-dörren att tåla kyla?

Kommentarer

#1
Mats
2010-07-23 12:00

har haft samma problem med en caddy -03. Plockade ner dörrsidan och upptäckte att det är en ståpinne som krymper i kylan

#1
Raphael
2010-07-23 12:38

Det är ju lite märkligt att en dörr visar symptom som ingen annan gör, det kan ha många förklaringar. Kan även vara något som hindrar dränering av fukt så fukt stannar kvar i låskistan mer än i de andra dörrarna. Nu oljas de ju in så det borde inte vara ett problem egentligen, men frågan är - vad används för inoljning? Silikon ska tydligen vara det bästa att skydda låskistor med. Finns spray att köpa på mackar.

#1
Krille
2010-07-26 18:27

En annan sak som jag märkt med min Audi är att dörrarna har lust att frysa fast när snön smälter på den varma bilen och rinner ned på listen mellan dörr och bil. Detta händer också när jag har haft kupévärmare och säkringen går eller timern slår av. Min fd Volvo hade inte det problemet i samma utsträckning.

#1
Sven
2010-07-27 12:27

Har tröttnat på VAG bilar priset är högt och ger en känsla av kvalitet men är rena skräpet i dag tyvärr!

#1
Dan
2010-07-27 14:28

Är VAG inkl Audi så dåliga som det snackas om 'på stan' o i forum som detta? Servicen hos 'Din Bil' (Stockholmsomr.) lär också vara kass!?
Ska byta bil o funderar på en A3 alt A4 ????

#2
Jonas Hed
2010-11-24 18:18

Har en Audi A3 -98 med samma problem. Dörrarna går ej i lås när det är kallt. Man får köra med en hand på handtaget så inte dörren flyger upp i högersvängar... Ibland räcker det med ett par minusgrader.

#3
Speedbox
2010-11-29 08:34

Har en A6:a med just detta problem, något i låsmekanismen inne i förardörren fryser med konsekvens att dörren inte stängs utan bara studsar.

Är det någon av er som drabbats av samma problem som sitter inne med en lösning?

#5
2014-09-23 08:40

Det är väl bara att plocka upp dörrsidan, ta loss allt som har med låset att, blåsa torrt och smörja med tunn olja. Silikonspray funkar säkert bra, men nästan vilket smörjmedel som helst gör att vatten inte kan "fastna" och rörliga delar frysa fast. Passa även på att smörja fönsterhissar mm.
Jag har märkt att fett och smörjmedel verkar snålas in med i fabrikerna, gäller de flesta märken. Efter att ha gjort en rejäl genomgång brukar problemen vara borta forever!

#6
2014-11-29 11:40

PSA-bilar brukar ju ha en omvänd "påse" på låset så att rinnande vatten inte kommer in och kondensvatten kommer ut. I dom billigare varianterna finns dock inte påsar installerade (vad jag hört). Brukar själv använda vapenolja och det har tills vidare fungerat kanon, inga som helst problem på vintern!

#7
2015-10-23 03:12

Samma problem har jag med min nuvarande Golf R32, fast tvärtom. Framdörrarna fryser på vintern och sedan bucklat plåten ut sig. Förra Golfen jag hade (en 4 dörrars diesel) hade samma problem, åtgärdades av VW gratis. Men den här gången får jag nog betala det själv.

#7
2015-10-23 03:12

Samma problem har jag med min nuvarande Golf R32, fast tvärtom. Framdörrarna fryser på vintern och sedan bucklat plåten ut sig. Förra Golfen jag hade (en 4 dörrars diesel) hade samma problem, åtgärdades av VW gratis. Men den här gången får jag nog betala det själv.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.