Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Vad är V-Power diesel?

Bilfrågan

"Vad är V-Power diesel och varför finns inte V-Power diesel i Sverige?" Vi Bilägare svarar.

FRÅGA:
Vad är V-Power diesel? Ska ut och köra i Europa och har hört att det finns två typer av diesel att välja på i till exempel Tyskland.

Vilken ska jag välja och vad är bäst för bilen? Jag kör en Skoda Fabia Greenline -08. Varför finns inte V-Power diesel i Sverige?

En mkt nyfiken bilälskare


SVAR:
De flesta oljebolag som säljer bränsle på marknader med hög andel dieselbilar saluför två dieselkvaliteter.

Bägge är godkända av samtliga motortillverkare, så det enkla svaret är att du kan använda vilket bränsle du vill.

Shell uppger att de har en högre inblandning av GTL (gas to liquid) i V-Power diesel vilket de anser ger bättre egenskaper hos bränslet.

Andra tillverkare har valt att blanda in något mer renande additiv i det dyrare bränslet. Shell uppger att andelen dieselbilar i Sverige är för låg för att introducera V-Power diesel här.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vill du se V-Power diesel i Sverige?
Taggar: Bilfrågan
Bilfrågan: Vad är V-Power diesel?

Kommentarer

#1
Johan L
2010-07-29 11:15

Sen är det väl så att V-power diesel inte uppfyller kraven för diesel mk1 i Sverige och därför blir straffskattad. Straffskatten skulle göra denna diesel alldeles för dyr.
Många tillverkare av diesel tycker ju det inte är värt att ta fram diesel för Sverige vilket gör att konkurransen på diesel hos oss är i det närmaste obefintlig.

#1
leifer
2010-07-29 17:32

Mk1 dieseln har lägre energiinnehåll än den som säljs på kontinenten. Bl.a. därför drar bilen mer här (också pga grövre asfalt med mer friktion). Man kan gissa att EU körcykeln, där bilar testas och där sen förbrukningen anges för bilen, inte kör på mk1 diesel.

#1
MattiasD
2010-07-29 17:43

Leifer, menar du att dieselbilar miljöklassas efter ett bränsle som inte ens finns att köpa i sverige? EU körcykel utförs i extremt gynsamma förhållanden med varm motor, varmt klimat och ingen risk att bränslevärmare slår på, ingen regenerering av partikelfilter, ingen AC och dessutom på ett bränsle med högre energiinnehåll än vad som finns att köpa på svenska marknaden! När ska motorjournalisterna genomskåda dieselbluffen?

#1
Krister
2010-07-29 19:09

Re MattiasD: Klart att alla tester görs med den europeiska dieseln som ger lägre förbrukning och lägre utsläpp.
Varför göra en specialtest för svenska förhållanden när marknaden är så liten.
Normalt drar min bil 0.1l/mil mindre med tysk diesel än den svenska mk1.
Det bästa vore om vi slopade våra idiotiska regler och hade samma soppa som övriga Europa.

#1
Christer Eng
2010-07-29 19:21

Här har vi EU-standarder som är så viktigt ibland och så rätt vad det är så gör politikerna mitt emot vad de lagstiftar om. Det luktar mutor o mygel lång väg.
Här i Norden får vi väl snart vattenskadad diesel från BP, eller BP kanske säljer den oljan till ubåtar så de kan tanka på havsbotten?

#1
Jes
2010-07-29 22:05

Går visst att köpa diesel med högre/bättre effekt. Tyvärr finns den inte på macken men ger en ledtråd .. den är grön och ska egentligen användas för uppvärmning och stationära aggregat.
Genom mitt arbete är jag ibland på en firma som trimmar båtmotorer .. dieslar. Firman kör vanligtvis motorerna på eldningsolja, alltså den gröna varianten av diesel. Jag får förtäljt att skillnaden på en 300 hk motor i provbänk är 10% mot "macka-olja" .. översatt Diesel DB5. Alltså, med eldningsolja ger motorn 330 hk och med diesel 300 ...

#1
jes
2010-07-29 22:10

Re; Krister
Nej, den europeiska dieseln ger inte lägre utsläpp ... det är akilleshälen. Den Svenska dieseln är renare än ... hmmm, låt oss kalla det eldningsolja. Svavelhalten är betydligt lägre!

#1
Jes
2010-07-29 22:16

Asfalten är väl densamma oavsett om man kör diesel eller annat bränsle? Nå, skojar lite.
Den "tysta asfalten" är näppeligen gynnsam ur bränsleperspektivet ...
Grov Svensk asfalt är i varje fall bra ur framkomligthets-perspektiv, biter bra med nabba-däck ..he he ...

#1
leifer
2010-07-30 00:00

JES, med partikelfilter så är ändå avgaserna så pass rena att mk1 dieseln antingen är helt onödig, alt bara ger marginell nytta. Läs mer här
http://www.statoil.se/FrontServlet?ds=Foretag&state=Foretag_dynamic&viewid=1914198

#1
leifer
2010-07-30 00:06

JES, den grova svenska asfalten (s.k. skelettasfalt) är lagd främst med ur kostnad och underhållssynpunkt vad jag läst. Det finns hållbar asfalt med gummiblandning, som ger lägre friktion som är dyrare. Men det är klart, lägre friktion innebär väl också sämre grepp i vissa lägen. Samtidigt förbättras däcken hela tiden. Tänk dock på att bullret som blir från vägarna, är nåt AL verkar tycka är privatbilisternas fel. Du kan alltså minska bullret ordentligt med tystare asfalt. Mycket mer än man kan göra med en mindre hastighetssänkning.

#1
Johan L
2010-07-30 10:22

Diesel mk1 har högre energiinnehåll per kg men tack vare att europadieseln är tyngre så har den mer energi per liter. Det bästa vore väl att om man nu vill ha kvar vår specialdiesel att man justerade sktterna så att slutpriset på pump blir densamma oavsett vilket sorts diesel man köper. Då kan ju marknadskrafterna verka och den diesel som är bäst blir den som vinner.
Tänk på att alla dieselmotorer som säljs i sverige är inställda för europadiesel. Mercedes har på sina större motorer fått programmera om dem för Sverige då de tappade för mycket kraft.

#1
Pelle
2010-07-30 12:25

Apropå Shell - så borde de ta hand om all sitt oljeläckage i Nigeria. Ett utsläpp som tydligen betydligt överstiger BP's i Mexikanska Golfen. Dax o bojkotta Shell?!

#1
leifer
2010-07-30 14:34

Kan vara värt i sammanhanget att Statoil börjat sälja diesel med extra inblandning av renande additiv. Ungefär motsvarande Preems ACP diesel. Detta för att komma till rätta med de problem folk haft med MK1 och common rail insprutning. Tankar man sån här diesel så hålls insprutningen rent bättre, bilen går bättre och drar mindre soppa.

#1
Charles
2010-08-01 08:03

"Shell uppger att andelen dieselbilar i Sverige är för låg för att introducera V-Power diesel här". Konstigt resonemang! Dieselbilarna står ju snart för halva nybilsförsäljningen här i landet!

#1
Norway
2010-08-02 01:50

I Norge så har vi V- power og diesel som i Tyskland, fylte 60 liter diesel på staoil i Göteborg, og dro med Stena line til kiel, og jeg skal si at bilen ble meget tregere i høye hastigheter, det ble meget bedre ved neste tankning, da ble det respons i bilen.

#1
Pär
2010-08-02 21:27

Tycker verkligen att det kommer en V-power dielsel till Sverige, bilen går så mkt bättre med en diesel man tankar ute i Europa.
Nu finns det absolut så mkt TDI bilar i sverige så kom kan ta fram en till diesel man kan välja på. Synd att Sverige ska vara sist i allt som resten av europa redan har.

#2
erito
2014-09-26 09:43

Körde 400 mil i Europa i somras med 1700kg husvagn på släp. Jag kan lätt skriva på att "europadieseln" och speciellt då V-Power var mycket bättre än det vi har i pumparna i sverige.
Hoppas att samtliga bränslebolag inför samma kvalitet i sverige.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.