Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Kan jag ge batteriet en vitamininjektion utan koppla ur?

Bilfrågan

"Efter vinterns vedermödor för bilbatteriet vill jag ge det en vitamininjektion i form av uppladdning.  Kan man under laddning ha kvar batteriet i motorrummet utan att lossa på batterikablarna?"Vi Bilägare svarar.


FRÅGA:

Efter vinterns vedermödor för bilbatteriet vill jag ge det en vitamininjektion i form av uppladdning.

Numera tycks man mena att man inte helt får ta bort strömtillförseln till elektroniska komponenter i bilen.

Kan man under laddning ha kvar batteriet i motorrummet utan att lossa på batterikablarna.
Risk för skador på elektriska systemet? Spelar det någon roll om batteriet är slutet eller ej?

Bertil

SVAR:

Här måste du rådgöra med en märkesrepresentant för din bil. Koder till exempelvis radio kan behöva slås in igen efter spänningsbortfall.

Normalt sett kan du ha batteripolerna på om du inte använder för hög laddström. Med en vanlig liten batteriladdare, helst av den intelligenta typen (CTEK eller liknande), är risken för skador minimal.

Det har ingen betydelse vilken typ av batteri bilen har, det är inte där de eventuella skadorna uppstår.

Bengt Dieden, Vi Bilägare
Taggar: Bilfrågan
Bilfrågan: Kan jag ge batteriet en vitamininjektion utan koppla ur?

Kommentarer

#1
Roland
2010-07-22 13:21

Men vad är det här, något jag missat. Jag har aldrig laddat mitt bilbatteri i min nuvarande bil bara kollat vätskenivån ibland, alltid ok.

#1
L-B Englund
2010-07-22 14:26

Är batteriet i gott skick laddar generatorn upp det till max effekt. Är batteriet dåligt tappar det laddning när bilen står, vare sig man låtit generatorn ladda det eller man man laddat det med batteriladdare.

#1
Passat
2010-07-22 14:34

Om roland kan kolla vätskenivån på batteriet så är det av en gammal typ. Moderna batterier har ett slutet system och ett litet "öga" som indikerar laddningstillstånd. Livslängd på dessa är ca 3-5 år beroende på körsätt och kallstarter.

#1
Markus
2010-07-22 14:45

En god tumregel är att alltid köra bilen så lång sträcka att motorn blir varm. Den vägen håller man också batteriet i trim. En vända på 5-6 mil utan att någon gång stänga av motorn är ännu säkrare om batteriet är i trim.
Det säkraste är förstås att kolla batteriets kondition med en voltmeter. Om batteriet behöver laddas så använder man en modern intelligent laddare.
Har du motorcyklister i bekantskapskretsen kan de säkert komma med nyttiga tips. Frågan är nämligen väldigt aktuell just på motorcyklar.

#1
Tjabo
2010-07-22 15:04

Helt vid sidan av ämnet men ändå:
Kan inte Vi Bilägare försöka skriva svenska åtminstone i rubrikerna!?
"...utan koppla ur"??
Det heter fortfarande "... utan ATT koppla ur!"
Tidningarna underskattar bildningsnivån på sin läsekrets med alla dessa vedervärdiga formuleringar. Även normalbegåvade läser Vi Bilägare. (Förhoppningsvis).

#1
Mats
2010-07-22 15:17

Hade inte "Bosse Bildoktorn" ett fall, där en VW hade tappat inställningarna till motorstyrningen för att ägaren kopplat loss batteripolerna? Lösningen var, om jag minns rätt, att koppla diverse ficklampsbatterier i serie, så att det blev 12 V och sätta in det i bilbatteriets ställe, medan det laddades.

#1
StigRoger
2010-07-22 15:33

Till Tjabo:
Du har i och för sig rätt, men jag tycker det är mer
en petitess i detta sammanhang.
Värre tycker jag det är med alla de bilhandlare och de serviceverkstäder för AC ( ! ), som inte kan stava till Air Conditioning utan bl.a. annonserar
Air Condition !! Använd svenska luftkonditionering
i stället ! Air Condition blir ju översatt Luftkondition !
Även fackpress, har jag sett, skriver felaktiga Air Condition ! DÅLIGT !

#1
Roland
2010-07-22 16:46

PASSAT: Ja det ett gammalt batteri, men problemfritt.

#1
Pelle
2010-07-23 10:58

Med ikopplad laddningskabel (utan något anslutet) blev min nya Mondeo urladdad på 4 dygn och krävde specialstarthjälp från bärgningsbil (stort starkt batteri + grova startkablar) vanlig starthjälp / rullning funkade inte! Tur att Ford har gratis Assistans.

#1
mctar
2010-07-25 15:36

Pelle: Jag tror du har något fel på batteriet. Det skall hålla någon månad utan att det skall ta slut. I moderna bilar så kopplar datorn ur strömförbrukare om de dragit ström en viss tid. Ex. så laddas min telefon i bilen bara ca 12timmar innan just den strömförbrukare kopplas bort i systemet. Lika är det med innerbelysning och dyl. som man glömt på.

#2
2015-05-27 08:00

Ja, ladda batteriet genom att köra en rejäl sväng. Behöver det laddas "extra" så är det nog något fel på det och bör bytas ut. Tänk också på att elektronik drar batteri och förkortar dess livslängd.

.

#3
2016-04-29 23:03

Jaha efter att ha sett efter är det intressant att konstatera att också nya Astra 2016 inte tar skada av att man kopplar ur batteriet.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.