Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Jag slår gnistor!

Bilfrågan

"Har nyligen bytt bil till en med tygklädsel och när jag går ur bilen slår det gnistor om mig. Kan det orsaka brand eller explosion?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:
Hjälp! Det slår gnistor gamle man.

Har nyligen bytt bil till en VW med tygklädsel. Mina senaste bilar har haft skinnklädsel.

Varje gång jag går ur bilen slår det gnistor om mig så fort jag kommer i kontakt med något annat (parkeringsautomater, trappräcken, dörrhandtag med mera).

Likaså om jag möter någon som man skakar hand med. När jag tankade bilen härom natten blev jag rädd för det slog en blå gnista mellan tankmunstycket och tankröret.

Kunde det ha orsakat något otrevligt som brand eller explosion? Finns något att göra eller måste jag byta bilen?

Blixten i Götet

SVAR:
Det är ett känt fenomen att statisk elektricitet kan uppstå när kläderna gnids mot exempelvis ett bilsäte.

Detta är vanligare om bilen har tygklädsel än om den har skinnklädsel.

Ofta varierar det med den omgivande luftens fuktighet där låg luftfuktighet ger mer statisk elektricitet. Ett sätt att undvika detta ofarliga men obehagliga fenomen är att hålla i bilens karossöppning, eller dörren, när man kliver ut.

Då jordar man bort laddningen.

Din beskrivning av gnistan mellan pistolmunstycket och tankröret är lite svårare att förstå.

Pistolmunstycket är nämligen jordat genom slangen så du borde ha fått en stöt när du tog i detta istället. I ditt fall verkar det snarare som om bilen var uppladdad vilket är ovanligt men kan inte uteslutas.


Oljebolagen jordar systemen på en station och ser till att bränslet i sig självt inte "laddar upp" genom att tillsätta antistatiska additiver.

Erfarenheter har sedan under 100 år visat att det är försvinnande (om någon) liten chans att sätta eld på bränsle eller de gaser som pyser ut, för de är så mättade att de inte kan antändas av en gnista.

Bengt Dieden, Vi Bilägare
Taggar: Bilfrågan
Bilfrågan: Jag slår gnistor!

Kommentarer

#1
leifer
2010-02-10 16:13

Ett sätt att få bort det ska vara att blanda sköljmedel med vatten och spray på klädseln.

#1
Lars-Olof Svedberg
2010-02-10 18:16

Nåja, så där jättesupervansinnigtomöjligt var det ju inte med brand vid tankning, åtminstone inte för en handfull år sedan. Gas kan ju strömma ut, trots gasåterföringen via pistolen och trots att den, åtminstone när vi talar om bensin, har ett snävt antändningsintervall har det förvisso inträffat bränder mer än en gång!
Och visst är gasen nere i påfyllningsröret nog för "fet" men den blandas ju med luft och förtunnas, om och när den når uteluften.
Så det kan nog vara MYCKET klokt att göra sig själv (eller bilen!) potentialutjämnad före det man tankar om man upplever "uppladdning"!
Sedan lär ju sprit kunna vara brandfarligare än bensin den gas som användes vid fordonsdrift har nog ett betydligt bredare antändningsintervall än bensin.
Så som sagt och enkelt uttryckt : var inte skraj men var försiktig och se till att alltid potentialutjämna vid tankning!

#1
Leifa
2010-02-10 19:32

Jag brukar ta i dörrkarmen innan jag reser mig och går ut och inte släppa den förrän jag slår igen dörren,funkar på min bil.

#1
Lägerleffe
2010-02-11 02:16

Gå genast tillbaka till bilbutiken. Du ska betala mera. Du har fått mer från listan än du skulle ha. Du fick en option som kallas LEVWEG - Light Electric Vehicle Without Extra Generator.

#1
Harry
2010-02-11 18:59

För att ytterligare skrämmas så kan jag berätta att jag en gång fick lära mig på yrkesförarskolan att den temperatur vid vilken bensinen är absolut farligast är vid minus 19 grader Celsius. Då "exploderar den utan förvarning" sade min lärare, vad han nu menade med det, och temperaturintervallet då man ska vara särskilt försiktig med bensin är mellan noll till trettioåtta minusgrader. Jag erinrar mig tiden då man läste mycket deckare och andra pocketböcker där det stod om nonchalanta mackägare som med cigaretten dinglande i mungipan stod och tankade kundens bil. Det var ju faktiskt inte så farligt eftersom det då handlade om områden med temperaturer runt trettio grader plus i skuggan. Jag minns att man tyckte att det var konstigt att det inte exploderade då, men fick ju så småningom lära mig hur och varför. I så varm temperatur är bensinångorna så feta att de nästan inte är antändbara eftersom det inte finns så mycket syre i bensinångorna. Vid en uppvisning en gång med brandkåren fick jag det även visuellt bekräftat, för en brandman bevisade nämligen att det går att släcka eld med bensin genom att först "vifta" undan ångorna innan han snabbt stack ned den brinnade stickan i bensinen. Detta experiment är dock inte att rekommendera för hemmaplan.
En jordfläta som berör marken kan kanske minska risken för statisk urladdning.
Annars undgår man helt obehaget själv genom att alltid hålla i ett metalliskt föremål, exempelvis bilnyckeln och låta den "ta smällen" genom att låta den gå emot någon jordpunkt på bilen. På det viset undgår man obehaget och nyckeln, eller metallföremålet tar hela"smällen", för hur det än är så är det obehagligt och irriterande om än inte farligt i sig.

#1
S-E S
2010-02-14 20:27

Det brukar löna sig att undvika syntetkläder om det är ylle i stolstyget. Är det syntetmaterial i stolen så använd syntetkläder.

#1
svana
2010-02-15 09:50

Jag har märkt att skor som icke leder elektricitet orsakar detta högst otrevliga fenomen. Jag led många år själv av problemet innan jag märkte att skorna var den avgörande faktorn till lösningen. Att hålla i dörrkanten eller med nyckeln beröra plåtarna vid utstigandet ur bilen hjälper ej då samma otrevliga stöt förmedlas till dig även i.o.m denna åtgärd.

#1
S-E S
2010-02-15 19:00

Rätt SVANA, lädersulor ska de´va´. Alternativt kan du köpa kirurgtofflor med jordkontakt i sulan.

#2
2014-06-12 19:11

För länge sedan när jag hade en Volvo 245a med blå velourklädsel eller om det heter plyschklädsel , jag hade alltid för vana att peta på dörren för att få den statisk elektriciteten att släppa. Jag kunde både höra och även se den blå gnistan om det var mörkt ute. Jag har haft hur många bilar som helst men just denna är den enda jag haft detta "problem" med.

#3
2015-12-17 16:21

Kör bartfota, så händer inte detta! ;-))

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.