Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Kvalitetskontroll av bensin?

Bilfrågan

"I min värld så kan bolagen göra misstag de med. Vem och hur kontrolleras att bensinbolagen säljer bensin med rätt kvalitet?" Vi Bilägare söker svaret.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:
För ett par månader sedan så började min bil rycka vid gaspådrag. Tänkte först lämna in bilen för reparation men då råkade min far nämna att hans gräs-trimmer fungerade dåligt.

Det visade sig att han köpt bensin på samma bensinstation och vid ungefär samma tidpunkt. Jag kontaktade då bensinbolaget med frågan om det var något problem med bränslet, deras svar var att de inte kände till något.

Konstigt nog fungerar både trimmern och bilen felfritt när annan bensin används!

Vem och hur kontrolleras att bensinbolagen säljer bensin med rätt kvalitet? I min värld så kan bolagen göra misstag de med.

Per Gustavsson


SVAR:
Oljebolagen hanterar en vara som är känslig för kvalitetsförändringar under distribution men som också är högbeskattad utifrån ett antal parametrar.

Det innebär att inte bara kunderna är intresserade av kvaliteten på vår vara utan också skattemyndigheterna. En grund för att kunna sälja bränsle är att man har ett väl dokumenterat kvalitetssystem och som granskas av utomstående revisorer flera gånger per år.

Nu kommer det också en hel del kunder från andra länder till Sverige och som vill tanka här.

Detta innebär att man från myndigheter på EU-nivå också vill hålla kontroll på alla oljebolag och det finns ett system för det, innebärande att det i de flesta länder tas stickprover ute på stationer för kontroll av ett antal parametrar.


I Sverige har oljebolagen arbetat med kvalitetssäkringssystem i så många år, och systemen är rätt avancerade, att myndigheter har accepterat egenkontroll genom att varje oljebolag en gång om året måste uppvisa alla avvikelser som egenkontrollen har hittat.

Oftast görs denna kontroll av ett oberoende laboratorium.

Med detta sagt så vet vi också att inget system är bättre än den svagaste länken. Det finns inga helt säkra system. Men om alla följer bestämmelser och rutiner så är risken minimal att det går fel.

Några få fall finns det dock varje år men de brukar upptäckas ganska omgående då det finns "kontrollsystem på kontrollsystemet".

Per-Martin Roos, OKQ8
Taggar: Bilfrågan
Bilfrågan: Kvalitetskontroll av bensin?

Kommentarer

#1
Roland
2010-02-09 18:57

Fråga: Kör de olika oljebolagen till samma cistern i oljehamnen och tappar bensin för att sedan sälja som egen bensin?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.