Nästa artikel
Bilfrågan: Varför används inte bältena?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför används inte bältena?

Publicerad 18 februari 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
"Åkte flygbuss häromdagen och bussen var utrustad med trepunktsbälten. Men ingen använde bältena. Vad beror det på?" Vi Bilägare svarar.
Mellan Belfast och Londonderry sträcker sig Nordirlands kustväg nummer ett, Causeway Coastal Route. 19 mil som bjuder på maffiga klippväggar, grönare än gröna vidder, idylliska fiskebyar, och det egendomliga världsarvet Giants Causeway med sina märkliga stenformationer. Överallt längs vägen finns också mängder av får!

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-02-18 19:34
Leif ÅE (ej verifierad)

Häromveckan 06.29 från Genarp mot Dalby, skånsk vinter, vind, snöfall och drivbildning.
Jag bad mina passagerare sitta närmast mittgången och använda säkerhetsbältet.
ALLA GJORDE SÅ, kvalitet och säkerhet i harmoni.
En buss har tjänstevikt runt 15 ton, sidorna är lika släta som en barnpulka.
Om bussen välter åker passagerarna pulka, de som inte använder bältet hamnar mot fönstret som inte finns.
Ett ben eller en arm mellan kaross och markyta gör, att passageraren dras ut och vad som händer sedan förstår säkert läsaren.
Hoppas alla skolbussbarn får en bra utbildning SÄKERHET I BUSS SOM FINNS OCH SKA ANVÄNDAS.

#2 • Uppdaterat: 2010-02-18 20:35
Rattmuff (ej verifierad)

Polisen har inte tid med bilbälteskontroll ... när det finns så många fortkörae på motorvägen och för inte att tala om alla yrkesförae som inte kollar sina brandsläckare varje år, nääää polisen har annat att göra, de har faktiskt inte ens tid att fånga tjuvar så bilbälteskontroll får allt vänta.

#3 • Uppdaterat: 2010-02-19 08:32
Ville (ej verifierad)

Fyller på vad Leif skriver, och kan av erfarenhet berätta att när charterbussen till skidorten i Norge for av vägen, välter över på sidan och förvandlas till en konservburk, är katastrofen nära. Ofattbar tur med öppen terräng vi just denna avåkning, slutar resan ändå förhållandevis lyckligt. Detta för några år sedan då i första hand högbyggda turistbussar for av vägen kors och tvärs i landet.
BUCKLE UP I BUSSEN, men säkrast är att helt UNDVIKA tursitbussar vintertid !!

#4 • Uppdaterat: 2010-02-19 08:39
Realist (ej verifierad)

Det är trots allt väldigt sällsynt att en buss välter och kanar iväg på sidan, eller kör på något riktigt hårt och fast vid sidan av vägen som en bergvägg eller betongstolpe. Och i alla mera "normala" bussolyckor är bältet inte livsnödvändigt. Så jag tror det handlar om en förnuftig sannolikhetskalkyl, och kanske på att det var just trepunktsbälten, som är väldigt komforthämmande i en buss.
Själv brukar jag använda bälte, om det är tvåpunkts, men förstår om det är svårt att se behovet.

#5 • Uppdaterat: 2010-02-20 16:59
Saabnisse (ej verifierad)

Jag har den erfarenheten att det oftast räcker med en uppmaning från chauffören att ta på bältena för att det ska ske.
Sedan finns det ju några dumskallar som envist låter bli, men de använder inte bälten i sina egna fordon heller.

#6 • Uppdaterat: 2010-02-20 21:01
Jag (ej verifierad)

Om jag hittar bälte i en buss använder jag det, jag behöver ingen uppmaning eller någon lag, det räcker med sunt förnuft. Den som inte använder bälte där det finns är helt enkelt korkad.
Jag

#7 • Uppdaterat: 2010-02-21 15:32
Tomas Eriksson (ej verifierad)

Hej alla. Kör själv buss inom SL och på mitt gararge har vi ett antal nya bussar som alla har bälte. Men det är ingen som använder dessa! Speciellt under vinterhalvåret borde man vara mer försiktig och faktist använda bälte. Speciellt då bussar kör med sommardäck även vintertid! Använder nästan alltid bälte när ja själv är passagerare. Visst risken att en buss välter är väldigt liten men den finns ändå. Och med tanke på att du lär flyga omkring som en vante inne i bussen om den välter så väljer ja att sitta fast!

#8 • Uppdaterat: 2014-09-26 11:20
PREVIA

När SL sänkte kraven vid upphandlingen av bussbolag så fanns det plötsligt inga bälten på bussarna som var skrotbussar från Holland. Tidigare bussar som rullade in mot Stockholm var försedda med bälten så att passagerarna hade ett val åtminstonde men nu har man inte lägre något krav på säkerhet i bussarna, för övrigt var alla varningstexter på Hollänska vilket inte alla är så bekväma med.
Bakåtsträvande SL går från klarhet till klarhet hela tiden nu när biljettintäkterna hela tiden krymper på grund av ett biljettsystem som ingen förstår sig på.

#9 • Uppdaterat: 2015-05-17 17:26
Janerikbengtsson

Folk verkar ju skita i det, jag sätter iaf på bälte på barnen men själv är jag tyvärr ingen ängel. Kanske dags för oss att börja använda bilbälte!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.