Nästa artikel
Bilfrågan: Krav att känna till lokala föreskrifter?
Bilfrågan

Bilfrågan: Krav att känna till lokala föreskrifter?

Publicerad 1 februari 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
"Kör dagligen genom en korsning som inte har några skyltar, men jag har hittat en lokal trafikföreskrift om väjningsplikt. Är det ett krav att känna till lokala föreskrifter?" Vi Bilägare söker svaret.
Vi Bilägare svarar varje dag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:
Kör dagligen genom en T-korsning som inte har några skyltar oavsett vilket håll man kommer ifrån och inga huvudledsskyltar finns på någondera vägen.

Ändå har jag hittat en lokal trafikföreskrift utfärdad av länsstyrelsen som säger att anslutande väg har väjningsplikt.

Vad händer om någon som inte har kännedom om denna föreskrift använder sig av högerregeln och krockar? Blir denne person skyldig eftersom han inte lustläst lokala föreskrifter?

Per Gustavsson

SVAR:
En lokal trafikföreskrift om väjningsplikt för en viss väg i en vägkorsning måste märkas ut enligt bestämmelserna i vägmärkesförordningen annars gäller inte föreskriften.

Om två bilar krockar i en korsning där en föreskrift finns men utmärkning saknas kommer i normalfallet högerregeln att tillämpas eftersom föreskriften är ogiltig, och dessutom sannolikt okänd för de inblandade förarna vid olyckstillfället.

Dock kan det förekomma situationer där det torde vara uppenbart för trafikanterna att väjningsplikt gäller även om väjnings- eller stoppliktsmärken saknas. Här är några exempel på detta:

* Situationer när vägmärken körts på och skadats men det ändå tydligt framgår av miljön vilken trafik som ska väja.

* Utfarter från fastigheter, bensinstationer eller parkeringsplatser där trafikreglerna föreskriver väjningsplikt före infart på vägen.

* På små lågtrafikerade enskilda vägar eller ägovägar saknas ofta väjningspliktsmärken, till och med om de mynnar ut på en huvudled. Man förutsätter att trafikanterna ändå förstår att väjningsplikten gäller.

Bo Göingberg, Transportstyrelsen

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-02-01 18:29
MASA (ej verifierad)

Lagstiftningen är glasklar! Inga tolkningar skall tillämpas där höger regeln är råder.

#2 • Uppdaterat: 2010-02-01 20:27
Reidar (ej verifierad)

Inte alls glasklart. Jag fick böter för vårdslöshet i trafik i en korsning i en stockholmsförort där min lokale motståndare antogs minnas att det till för ett år sedan varit väjningsplikt. Lustigt nog fick han lika många dagsböter, men tio gånger högre belopp, trots att vi hade samma årslön. Således bedömde försäkringsbolaget oss som lika vållande.

#3 • Uppdaterat: 2010-02-05 17:09
Ronny (ej verifierad)

Och hur ska jag veta att en enskild väg är lågtrafikerad? Man kanske ska smälla så man får veta, försäkringsbolagen verkar ju ha koll.

#4 • Uppdaterat: 2020-01-17 15:43
VW Polo 2012

självklart, jag kan naturligtvis alla lokala trafikföreskrifter i hela Sverige ! Kan inte alla det som har körkort ?!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.