Bild
Nästa artikel

Birgittas etanolbil tål inte etanol

Reportage

Två tusen bilägare har haft problem med sina etanolbilar i år. Tillverkarna och bränslebolagen är oense om vems ansvar det är - och bilägarna tvingas betala.

Birgitta Karlsson i Västerås är en besviken miljöbilsägare.

Hennes Ford Focus Flexifuel drabbades av problem med bränslepumpen.

Enligt verkstaden berodde felet på att hon kört för mycket med etanol, trots att bilen ska kunna köras på just det bränslet.

- På verkstaden sa de att man måste tanka bensin ibland, annars slaggar bränslepumpen igen, säger Birgitta Karlsson.

- Men det är det ingen som informerat mig om. Har inte Ford någon skyldighet att upplysa bilägare om det här?

Ingen information
Det står heller inte i instruktionsboken till hennes Ford Focus att bilen bör tankas med bensin istället för etanol ibland.

Och någon annan information till kunderna har Ford officiellt inte heller gått ut med.

- Ford borde informera om riskerna med att tanka etanol, säger Birgitta Karlsson.

- I fortsättningen kommer jag bara att tanka bensin om det är så att bilen inte håller att köras på etanol. En sådan här reparation vill jag inte betala en gång till.

Hon fortsätter:

- Det är märkligt att de säljer bilar som ska vara miljövänliga, men som inte kan köras på etanol ändå.

- Det får vara nog med etanol, det verkar ju inte funka om bilen går sönder på grund av det.

Verkstadsnotan för bränslepumpen till hennes Ford Focus slutade på 12 860 kronor.

Ford: "Ett bränsleproblem"
När Vi Bilägare kontaktar Bilia, som säljer och servar Ford i Västerås, vill man inte alls uttala sig om problemen med etanol.


- Jag kan inte uttala mig om det, du får prata med generalagenten, säger flera serviceansvariga som Vi Bilägare har talat med.

Ola Norberg är PR-ansvarig för Ford Sverige:

- Vi har sedan årsskiftet haft problem främst i Mälardalsregionen med bilar som körs på etanol. För höga sulfathalter bildar belägg på bränslespridarna som klibbar igen.

Ola Norberg fortsätter:

- Vår misstanke har varit att det är ett bränsleproblem, eftersom vi haft etanolbilar i flera år tidigare utan de här problemen. Bränslet verkar inte hålla rätt kvalitet, eftersom motorn slaggar igen.

Men bilägaren fick beskedet av verkstaden att tanka på bensin ibland istället för etanol?

- Kunden kan ha uppfattat det fel. Självklart ska kunderna kunna köra hundra procent på E85 eftersom de har köpt en etanolbil, säger Ola Norberg.

Men just nu råder ni kunderna att tanka bensin istället för etanol?
- Så länge det finns risk för att det finns dålig etanol kvar ute hos mackarna så måste vi tyvärr göra det.

- Annars kan det få ekonomiska konsekvenser med höga verkstadsräkningar för kunderna.

Ford har gått ut med brev till flexifuel-bilägare om att de kan vända sig till bränslebolagen för att få ersättning för problem som uppstått efter inblandning av ED95 i E85-bränslet.

- När det gäller problem som uppstått på grund av för höga sulfathalter utgår ingen ekonomisk kompensation vare sig från oss eller från bränslebolagen, säger Ola Norberg.

Börja hos verkstaden
Enligt branschorganisationen Bil Sweden är det uppåt 2 000 bilar i Sverige som har drabbats av etanolproblemen den senaste tiden.

Volvo, Saab och Ford som är de som har flest etanolbilar ute på marknaden, är givetvis drabbade.

Men problemen har även gällt Volkswagen, Peugeot, Citroën och även någon Mitsubishi.

- Den som har haft problem med bilen som kan bero på att man har tankat E85 ska höra av sig till sin märkesverkstad för att den ska kunna konstatera vad problemet är, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.

- Olika generalagenter har olika policy vad gäller eventuell goodwill till kunderna.

Bil Sweden har fört diskussioner med SPI (Svenska Petroliuminstitutet) som är drivmedelsleverantörernas branschförening.

De har kommit överens om att de kunder som vill ha ersättning ska gå via sin verkstad.

Bilföretagen får sedan vända sig till drivmedelsföretagen.

- Vi har tröttnat på bränslebolagen. De måste erkänna för konsumenterna att de haft problem med bränslet med för höga sulfathalter, säger Bertil Moldén.

- De borde ta sitt ansvar för det.

Två problem
Enligt SPI är det två problem som gällt etanol.

Dels har etanolen, som varit avsedd för personbilar, smutsats ned av små mängder ED95, ett etanolbränsle för bussdieslar.

Dels har mängden sulfat i etanolen varit för hög, vilket har lett till problem i insprutnings- och bränslesystem.

- Så långt vi kan tolka är det sulfat som varit boven i dramat. Därför har vi också ändrat normen för sulfathalten i etanolen, säger Ulf Svahn, vd för SPI.

- Det som drivmedelsföretagen har levererat har överensstämt med svensk standard, där det inte funnits något krav på just halterna av sulfat.

Ulf Svahn fortsätter:

- Vi har fått olika signaler från biltillverkarna om det här. Men vi har nu skärpt kraven på bränslet från leverantörerna.

Vilket ansvar bär bränsleföretagen för de här problemen?

- Vi har ansvaret för det bränsle vi levererar. I fallet med ED95 berodde det på ett åkeri som inte rengjort tankbilarna på ett korrekt sätt.

- Vad det gäller sulfaterna så har vi levererat ett godkänt bränsle, enligt de normer som vi och bilföretagen har kommit överens om.

- Det är också viktigt att påpeka att det bara är en liten del av de som kör på etanol som har haft problem. Av de 250 000 etanolbilar som finns i Sverige är det färre än 2 000 som har haft problem, säger Ulf Svahn.

Läs instruktionsboken

Etanolproblemen kan ha funnits över hela landet, men flest drabbade verkar bilägare i Stockholm och Uppsala vara.

Varför sulfathalterna i etanolen skulle vara ett problem som upptäcks just nu vet varken biltillverkare eller bränslemedelsföretagen.

- Som bilägare måste man ju utgå från att bränslet är korrekt. Konsumenten här hamnar i en jobbig sits, säger Martin Suserud, jurist på Konsumentverket.

- Om det är så att bränsleföretagen orsakat en följdskada så kan de som levererat felaktigt bränsle få stå för det sedan.

Han rekommenderar bilägarna att noga läsa instruktionsboken för att se vad tillverkaren anger om olika bränslen.

- Har man köpt en etanolbil så ska man alltid kunna tanka på det, om inte tillverkaren säger något annat, säger Martin Suserud.

Läs mer om etanolproblemet i Vi Bilägare nummer 11, nu i din butik.

Diskutera: Vem tycker du är ansvarig för etanolproblemen?
Fakta: Etanol i Sverige

* Etanol används inom många områden, bland annat som fordonsbränsle. Nästan alla bensindrivna bilar i Sverige körs på små mängder av etanol i bensinen. Men de bilar som kan köras på E85-bränsle räknas som miljöbilar, eftersom E85-bränslet klassas som förnyelsebart drivmedel i Sverige. Etanolutsläpp bryts ned av mikroorganismer och ska inte medföra negativa miljökonsekvenser.

* E85-bränsle består sommartid av 85 procent etanol och 15 procent bensin, vintertid cirka 75 procent etanol och 25 procent bensin. Etanolen har sämre kallstart- och smörjningsegenskaper, därför används mer bensin i bränslet under vintertid.

* Etanolen har ett lägre energivärde än bensin, vilket gör att bränsleförbrukningen med E85 ofta blir cirka 30-40 procent högre jämfört med bensin.

* I Sverige finns omkring 250 000 bilar som kan köras på E85, varav merparten är Volvo, Saab och Ford.

Taggar: Reportage
Birgittas etanolbil tål inte etanol

Kommentarer

#1
kenneth
2010-08-20 10:54

Att ViBilägare bara orkar att tjata om samma sak. Igen! Det är väl inget onormalt eller uppseendeväckande att knappt 1% av bilarna drabbas av fel. 2000 av 250 000 bilar är knappt 1%!!! Tänk om Toyota bara hade fel på 1% av sina bilar... Sedan anser jag att bränslefelet, som nu är tillrättalagt, självklart skall ersättas av leverantören, oljebolagen eftersom det beror på dem att felet uppstod från första början. Avslutningsvis vill jag påminna läsarna att exakt samma debatt fördes i början på 1980 talet då man införde blyfri 95 oktanig bensin dvs att pressen avrådde att tanka den "skadliga" blyfria bensinen eftersom mängder av motorer skar men ett par år senare tog vi till oss den blyfria bensinen och har gjort så sedan dess och samma sak kommer att hända med den "farliga" etanolen idag. Vi tar till oss etanolen samt inser dess fördelar varigenom vi bilister gör en enorm miljöinsats liksom då vi på allvar tog till oss den blyfria bensinen för snart 30 år sedan.

#1
Jägaren
2010-08-20 12:56

Lösningen är enkel: Köp ingen etanolbil, denna i all hast framtagna och - som vi har sett - ur teknisk synvinkel helt konsumentfientliga konstruktion.

#1
Per
2010-08-20 14:45

12860 kr. för en bränslepump?
Vilket sjöröveri Ford sysslar med. Helt vansinningt!
En bränslepump inklusive byte bör ligga på ca. 4000 kronor. Jag bytte för 2 000 i vintras. Pumpen 1200, arbete 800. MED KVITTO!

#1
Mattias Goldmann Gröna Bilister
2010-08-20 14:48

Läs dagens DN Debatt (www.dn.se/debatt), där bevisar Gröna Bilister att både biltillverkare och bränslebolag sedan 2006 har vetat att för höga sulfathalter kan ge motorproblem för etanolbilar. De gjorde inget i fyra år, låtsas som att de inte visste och vill låta bilisterna ta kostnaden. Skamligt!

#1
Håkan
2010-08-20 14:49

Kenneth...du skrivr "tänk om Toyota bara hade fel på 1%" Jag tror inte du vet så mycket om Toyota. Jag körde Toyota i 9 år och hade noll % fel. Bättre bil finns nog inte kvalitetsmässigt.

#1
bruno
2010-08-20 14:53

Håkan: vad kör du idag...?

#1
bruno
2010-08-20 14:53

Håkan: vad kör du idag...?

#1
kenneth
2010-08-20 15:30

Senare i höst / vår kommer man att införa en ny diesel baserad på tall. Gissa om oljelobbyn förtsätter att kasta "skit" på det nya dieselbränslet på samma sätt man smutskastar etanolen idag. Tro inte att oljelobbyn sitter passiva och låter oljemiljarderna, ofta det enda oljeexportberoende länderna lever av,försvinna tillförmån av miljövänligare alternativ som talldiesel och etanol. Var så säkra!

#1
Simon
2010-08-20 16:11

RE: KENNETH tänk om du läste på lite innan du utalade dig....!
Toyota har ett antal modeller med mindre än 1% fel
Hi-Ace, Yaris, Prius och Avensis ligger alla under 0,7%
Gör om gör rätt....:)

#1
Peter G
2010-08-20 16:45

Diskvalificera alla miljöbilar som inte går att köra på avsett bärnsle till 100%. Låt biltillverkarna betala tillbaka de förmåner till staten som lämnats till ägarna av bilarna och ge kunden en ny riktig bil i stället. Har ända sedan etanolbilarna lanserats ifrågasatt miljöstämpeln? En miljöbil ska kunna uppfylla kraven på de bränslen som går att använda tycker jag. Hur ren är en Saab 9-5 som körs på bensin eller den aktuella Focusen?

#1
Conny Karlsson
2010-08-20 17:22

"Etanol är ett j---a skit men nu har vi baxat det ända hit"
För att citera en känd politiker. Och så tänker nog flera politiker med facit i hand vad gäller etanol och de bilar som kan köras på både och bensin/etanol.

#1
pelle
2010-08-20 19:53

Conny Karlsson:
Vilken politiker med sakkunskap har fördömt etanolen? Källa?

#1
enzo
2010-08-20 19:59

En sak är säker man lär skratta åt oss om hundra år när man hade något så flyktigt begrepp som "miljöbil". En defenitionen som de politiska vindarna styr över. Flum eller ej, men ingen vet egentligen vad som menas med begreppet !

#1
kenneth
2010-08-20 20:08

Peter G:
Det finns inga bättre alternativ än etanol till dagens bilar eftersom etanolen minskar CO2 utsläppen över 70% netto! Läs petroliuminstitutetsutredning på nätet. Dessutom har vi snart inget alternativ om vi ska överleva på klotet. Nature, skrev idag på nätet att under det förra seklet klarade jorden att omvandla fossil CO2 till den 24 september varje år resten av utsläppen under året spär på växthuseffekten. År 2010 klarar inte jorden av CO2 utsläpp längre än till 1:a Augusti!!!! Läs Nature! För att nå snabba resultat måste MER etanol användas i kombination med övriga fossilfria energibärare. Hit räknas INTE hybridbilar med oerhört skadliga med svår brytna batterier som utvinns i den sk triangeln i Sydamerika med Bolivia i dess norra spets. Ren eldrift kan inte heller lösa problemet så länge som man inte tillverkar elen på CO2 neutralt vis tex med vind / vatten / sol / våg kraft. Att köra på med kärnkraft är nödvändigt en tid men skapar problem som varar i 100 000 tals år. Alltså ska man snabbt minska CO2 har vi RME, DME, Tallolja, kommer inom ett år, och etanol att tillgå samt en begränsad mängd biogas naturligtvis.

#1
PREEVIA
2010-08-20 21:15

Hit räknas INTE hybridbilar med oerhört skadliga med svår brytna batterier som utvinns i den sk triangeln i Sydamerika med Bolivia i dess norra spets."Skriver KENNETH.
Så här ser myndigheterna i USA på avfallet från Lithiumbatterier.
According to the U.S. government, lithium ion batteries aren't an environmental hazard. "Lithium Ion batteries are classified by the federal government as non-hazardous waste and are safe for disposal in the normal municipal waste stream," says Kate Krebs at the National Recycling Coalition

#1
MattiasD
2010-08-21 00:43

Tröttnar media aldrig på att hacka på etanol? Vi Bilägare har redan skrivit om Birgitta och hennes ford. Varför en gång till?
http://www.vibilagare.se/zino.aspx?articleID=15860

#1
patrik
2010-08-21 00:56

kenneth när du nämer dme i sammanhanget ska man ha klart för sig att det inte går att köra vilket fordon som hellst på det . hela bränslesystemet måste anpassas . men visst det är ett spännande alltenativ =)
Etanolen har sina baksidor .
inget av dina alltenativ är en hållbar lösning .
Enligt mig så finns det en lösning som i alla all är lätt att genomföra & hjälper en hel del .
Fyll bilarna . hur många grannar bara i sverige sätter sig i bilen & åker till jobbet , fotbollsmatchen eller vad som helst , i var sin bil .
Det är inte så där otroligt jobbigt att gå femhundra meter om det behövs .
Mindre lata mäniskor=bättre miljö

#1
Saabnisse
2010-08-21 11:49

Det är ju som påpekats i artikeln nödvändigt att tanka bensin t.ex. var femte gång.
Står det verkligen inget om detta i Fords instruktionsbok?
---
Alla ni som tycker illa om etanol som fordonsbränsle kanske borde läsa på lite.
Här finns lite utmärkt info:
http://etanol.nu/

#1
kenneth
2010-08-21 12:32

Patrik och SAABNISSE:
Ni har rätt båda två. Man ska köra mindre bil samt läsa mer om etanol på www.etanol.nu innan man uttalar sig. Vidare vet de flesta att batterierna i hybridbilar är oerhört miljöfarliga utöver att de är väldigt energikrävande att utvinna ur de Sydamerikanska gruvorna på ca 1500 - 3000 meters djup. Hybridbilar förlänger bara "plågan" med den nuvarande sk Ottomotorn där enbart etanolen för miljöutvecklingen framåt till ett ännu bättre alternativ finns i kommersiell skala.

#1
Saabnisse
2010-08-21 13:10

Vi har ju biogasen, den kommer säkert att ta över mer från de flytande bränslena.
Även naturgasen är mer miljövänlig än dessa bränslen.
Men det här handlade ju om problem med att köra på etanol och jag tror att det främst är problem med dålig sprit

#1
Totte
2010-08-21 18:10

Pelle du är en stor humorist.Var i Sverige hittar du en politiker med sakkunskap????. Den sitter i deras maktbegär o deras egen plånbok.

#1
sigge
2010-08-21 21:14

Håkan...jag har ägt 2 Toyota avensis av första modellen och har haft ett antal fel på dessa bilar speciellt den senaste (köptes ny av mig 2003)
Här ett urval av fel på bilen: byte av kylarslang,bromsskivor,helrenoverad motor pga dåliga ventiltätningar,farthållare fungerar ibland, dålig värme och ventilation, gummilist runt bakruta lossnade, rost i bakre takstolpar,
dörrlist lossnade.
Så att säga att en Toyota inte har några fel är väl att ta i.
Jag vet att jag inte är den enda som haft problem
men Toyota är nog duktiga på att mörka sin fel,
det handlar ju om fler miljarder i vinster att skydda till varje pris.
nu har jag golf tsi och är kanon nöjd.

#1
Leffe
2010-08-22 00:07

Tycker det är konstigt att folk över huvut taget köper miljöbilar, dom kan ialla fall inte ha ett bilintresse, utan vill i första hand få skatterabatter och gratis parkeringar, sedan tankar dom sina etanolbilar lik förbenat med bensin för att åka billigare och slippa kallstartbekymmer. Vi andra som gillar bilar och då menar jag beninare får ju vara med och pröjsa dessa (skattesmitare och parasiter) Nej bort med alla rabatter och gratisparkeringar, så får vi se hur många miljöåkare det blir kvar.

#1
leifer
2010-08-22 14:54

Är det en speciell bränslepump i etanolbilar som är dyrare än normalt? Eller har man tagit många tusenlappar här för "felsökning"?
Bränslepumpar kan f.ö. paja fortare om man kör bilen på lite bränsle när punpen är placerad inne i tanken. Dom håller bättre när dom hela tiden är helt täckta av bränslet.

#1
Rikard
2010-08-22 17:13

Kunskapen om att vissa material (tänkte på den trasiga bränslapumpen) inte tål etanol är inge nyhet, jag jobbade på SL storstockholms lokaltrafik imitten av 80 talet när dom började med etanol i bussarna, det funkade fin ett tag, men efter ett tag började det läcka i alla pankningar, dieselpumpen liknade mera en vattenspridare, etanolen droppade ner i generatorn som även den gav upp eller tog eld. När man lyckats lösa dom problemen medtåligare packningar/slangar kom nästa problem, motorerna var slut efter 5000 mil, normalt går en bussmotor minst 100.000 mil.
Alla dessa problem borde väl vara lösta idag, för jag tan inte tänka mig att man byter motor stup i kvarten på en buss.

#1
leifer
2010-08-22 17:19

Rikard, vad var det mer exakt som tog slut med buss-motorn?

#1
Saabnisse
2010-08-22 17:53

Jag rekommenderar ännu en gång att läsa på etanol.nu.
Många av de här problemen är väl kända och beskrivs här.

#1
lubos
2010-08-26 15:35

Mycket, mycket svagt av Ford!!!
Köp inte det bilmärket i fortsättningen!
1) De klarar inte ens kommunikation av viktig information till märkesverkstäderna!
2) De håller sig inte informerade om kvaliteten på det bränsle som finns att tillgå och som bilen är avsedd för!
3) De låter kunden ta kostnaden för följderna!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.