Nästa artikel
"Färre olyckor utan dubbdäck"
Nyheter

"Färre olyckor utan dubbdäck"

Publicerad 25 januari 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
Bytet till friktionsdäck har inte inneburit fler olyckor för Taxi Stockholm. Sedan förra vintern kör företaget odubbat 40 000 mil om dagen med 1 500 taxibilar.
Inför förra vintern beslutade Taxi Stockholm att företagets bilar i fortsättningen ska köra dubbfritt.

Företaget har omkring 1 500 bilar som varje dag kör ungefär 40 000 mil.

"Bättre säkerhet"
Nu mer än ett år senare kan Taxi Stockholm konstatera att dubbfritt inte resulterat i sämre trafiksäkerhet.

- Vi har inte funnit någon ökning de här säsongerna, snarare har olyckorna minskat något, säger företagets miljöchef Gunnar Welander.

- Vi menar att man som förare tar ett helt annat ansvar när man kör dubbfritt. Människan tänker till en extra gång.

Hetlevrad debatt
Debatten om dubbdäck har varit intensiv sedan kommuner fått möjligheten att förbjuda däcken på vissa vägsträckor.

Sedan årsskiftet är det förbjudet att köra dubbat på Hornsgatan i Stockholm.

- Stockholms stad har problem med skadliga partiklar och dubbdäcken är en orsak till det. Vi tyckte att vi kunde vara med och bidra, säger Gunnar Welander.

Förutom att antalet olyckor hållits på ungefär samma nivå menar Gunnar Welander att taxiförarnas arbetsmiljö har förbättrats, framför allt när det gäller vägbuller.

"Negativ effekt vid större förbud"
Intresseorganisationen Motormännen är kritiska till förbud mot dubbdäck.

Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsexpert på Motormännen, menar att säkerheten skulle bli sämre om alla bilister i Stockholm körde dubbfritt.

- Det råder ingen tvekan om att fler kan köra med friktionsdäck, säger han.

- Men förbjuds dubbdäck i större områden, till exempel i hela Stockholm som det varit tal om, skulle det få en negativ effekt.

"Ruggar upp"
Enligt Niklas Stavegård behövs dubbdäcken för att rugga upp vägunderlaget för att skapa grepp åt friktionsdäcken.

- För att andra ska kunna köra med friktionsdäck behövs dubbdäck, säger han.

Diskutera: Vad tycker du? Är friktionsdäck lika säkra som dubbdäck?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-01-25 13:32
lars-göran lindblom (ej verifierad)

undrar om ledningen för taxi sthlm vet hur deras verklighet ser ut? det finns nämnligen åtskilliga bilar hos dom som kör på dubbade däck! det är bara gå ut på stan och se/lyssna.

#2 • Uppdaterat: 2010-01-25 13:55
Roger Agnefjäll (ej verifierad)

Man läser ofta att om det inte vore för att dubbdäcken "ruggar" upp ytan så skulle friktionsdäcken fungera sämre. Jag köper att friktionsdäcken rimligen borde få bättre grepp på en "ruggad" yta, men finns det verkligen belägg för att det verkligen är dubbdäcken som skapar denna "ruggade yta på våra vägar eller är det bara tagit ur luften? Någon som kan upplysa mig?

#3 • Uppdaterat: 2010-01-25 13:55
Konservator (ej verifierad)

"- Vi menar att man som förare tar ett helt annat ansvar när man kör dubbfritt. Människan tänker till en extra gång."
Precis. Det är alltså inte däcktypens egenskaper i sig som avspeglas i denna statistik (i den mån den alls stämmer, se L-G Lindbloms inlägg). För att öka säkerheten ytterligare kanske man skulle påbjuda blankslitna sommardäck - tänk så många extra gånger man skulle tänka till då? Folk är i allmänhet irrationella, och kommer när nyhetens behag/osäkerheten har gått över att börja köra lika mycket på och över gränsen av sin och däckens förmåga som när de hade dubbdäck.
Dessutom undrar jag om bytet av däcktyp är den enda variabeln som skiljer mellan säsongerna? Har det tagits hänsyn till andra extra säkerhetsåtgärder som riskutbildning eller "naturlig" teknisk utveckling (fler bilar i flottan med antisladdsystem o.s.v.)? Har man viktat olyckorna mot antal resor och körsträcka? Var det verkligen samma hastighetsbegränsningar (som gemene taxiarab visserligen inte hörsammar, men 120 på 80-väg är ändå långsammare än 130 på 90-väg) vintern 2007 som 2009? O.s.v.

#4 • Uppdaterat: 2010-01-25 14:02
Kenneth (ej verifierad)

Hej!
Är pendlare i mellansverige och kör 11 mil om dagen.Bytte bil och skodde den med friktionsdäck dom första jag ägt någonsin och det var ett nerköp men vintern har ju gjort sitt. Dubb nästa gång.

#5 • Uppdaterat: 2010-01-25 14:56
WallBo (ej verifierad)

Jag måste ställa frågan, ytan som ruggas upp?
I Stockholm förekommer is på vägen så pass sällan tack vare allt saltande så fort det blir rimfrost, att is tillräckligt tjock för att dubbar ska ha den effekt som debatten rör sig om är ganska sällsynt. Kostnaden att laga vägarna är däremot lätt att föreställa sig när man plöjer fram i dubbdikena. Dubbförespråkarna skyllde dikena på den tunga trafiken. Märkligt då att spårvidden sammanföll med Sveriges mest sålda bil.

#6 • Uppdaterat: 2010-01-25 14:57
Erik Rönnblom (ej verifierad)

Vi som testar däck känner väl till dubbdäckens förmåga att riva is. Det är ju också den effekten som dubbdäcken kritiseras för såväl då det gäller slitage som partikelbildning.
Eftersom Vi Bilägare främst testar friktionsdäck har vi också fått bekanta oss med friktionsdäckens förmåga att polera hala únderlag om man inte kör med dubbdäck på samma yta. Det ingår i testmetodiken att köra med en rulle dubbdäck ett visst antal varv för att garantera ett repeterbart underlag för friktionsdäcken. Kör man inte med denna dubbrulle blir ytan halare och halare - till slut i stort sett ofarbar.
Dit har vi inte hunnit än i Stockholm. Men man bör vara medveten om att dubbdäck i vissa väglag skapar ett bättre grepp för friktionsdäcken.
Vi Bilägares långtestbilar har rullat på friktionsdäck de senaste 20 åren, med ett undantag.
Men vi kör som alla andra på ytor bearbetade av dubbdäck. Om alla bilister skulle välja dubbfritt kommer vägarna absolut att bli halare. Det går säkerligen att minska användningen av dubbdäck från dagens nivå. Men ett förbud är verkligen tveksamt. Vem vågar ta ansvaret för bilens säkerhetsutrustning från förare/bilägare? Vinterunderhållet av vägarna är alldeles för dåligt och består mest av att man skickar ut saltbilar som skapar än farligare modd i stället för snö. Dessutom kommer snösvängen oftast igång alldeles för sent.

#7 • Uppdaterat: 2010-01-25 15:09
AL (ej verifierad)

Det allra enklaste vore således att lägga en extra styckskatt på dubben som internaliserar det vägslitage och utsläpp som däckstypen genererar. På så vis kan den som tycker att dubben är värda merkostnaden fortsätta använda dessa däck medan dem som inte har någon större nytta av det extra fästet kommer att köra på friktionsdäcken istället. Kort och gott är alla vinnare på en sådan lösning. MVH AL

#8 • Uppdaterat: 2010-01-25 15:16
Jag (ej verifierad)

Jag köper ingenting om ruggar-upp-ytan-drömmar.
I vissa nordligare delar av Sverige behövs dubbdäck, så är det helt enkelt. I Mälardalen och söderut behövs dubbdäck kanske 5 dagar per år. Håll er hemma dessa dagar, skall det vara så svårt att begripa? När snön och isen lurar på vägen är det bäst att låta bli att köra. Enkelt, eller hur?
Glöm chefen, bli kvar bland de levande...
Jag

#9 • Uppdaterat: 2010-01-25 15:20
Patrik...2 (ej verifierad)

Jag har kört dubbfritt i 15 år nu och de andra jag övertalat att prova är helnöjda
Jag skulle Aldrig byta till dubb
Sen hatatar jag den svarta sten/asfaltsörja efter vägarna som dubben hackar lös ( en del okunniga kallar det i bland för salt)
skulle ingen vilja prova att lösa upp salt med kallavfettning
Jag är inte så förtjust i salt heller men det fyller ju en uppgift

#a • Uppdaterat: 2010-01-25 15:43
Tjabo (ej verifierad)

Kan bara ytterligare understryka vad Patrik säger.
Jag har kört dubbfritt sen 1999 (bakhjulsdrivet!). Det går utmärkt och innebär ingen säkerhetssänkning. Snacket om att vi i norra Sverige (jag bor omväxlande i Lappland och Västerbotten) skulle behöva dubb är bara just snack. Vi kör ofta i inlandet på snöiga vägar där dubbfritt i vissa lägen faktiskt ger bättre grepp! På glansis finns i stort sett ingenting som biter, vare sig dubbat eller dubbfritt. (Jag har varit med om att bilen hasat från stillastående utför en glashal och våt backe på dubbdäck. Marginellt skulle man säkert ändå ha kunnat mäta en bättre friktionskoefficient för dubbdäcket, men marginellt). Min erfarenhet är att dom som är rädda för dubbfritt har som enda erfarenhet (om nån) minnen från 50-talet och körning med sommardäck på vintern.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.