Bild
Nästa artikel

Utrotningshotade vinterdäck

Ledare

"Karin Svensson Smith nöjer sig inte med att förbjuda dubbdäck på några enstaka gator – dubbdäcken ska bort i hela landet, även uppe i norr."

Septembersolen skiner utanför redaktionsfönstret och det är närmare 20 grader varmt i skuggan. I tankarna är jag långt borta, bland snö och kyla uppe i finska lappmarken. Det var där, i närheten av Ivalo, som vi gjorde årets vinterdäcktest.

På den breddgraden där jag befinner mig nu känns det fortfarande lite avlägset att behöva tänka på vinterdäck, men Sverige är långsträckt och i de norra delarna har redan höstens första snöflingor singlat till marken. Här är det hög tid att se över vinterdäcken, kanske skaffa nya och då är det för de flesta inget snack om vilken sort det ska vara - dubbdäck så klart.

Det som är en självklarhet i norr har blivit en stridsfråga och upphov till mycket käbbel i landets mellersta och södra delar.

Flera kommuner överväger att införa straffavgifter eller förbud mot dubbdäck i stadskärnorna eftersom de anses öka mängden skadliga partiklar i luften. EU-kommissionen måste dock först ge sitt tillstånd. Kanske är det bra om EU-hanteringen ger oss lite extra betänketid för det finns en del att fundera över. Vad händer om förbud eller straffavgifter införs?

Jo, dubbdäcken väljs bort naturligtvis och då kan vi helt kallt räkna med att både landsvägar och stadsgator kommer att bli betydligt halare - det är dubbdäcken som ruggar upp isen. Risken att vi får se en ökning av antalet halkolyckor, en del säkert med dödlig utgång, är överhängande.


Färre partiklar i luften mot fler olyckor på vägen, eller vice versa, vem vill eller kan göra den avvägningen? Tar de kommunala miljöförvaltningarna som driver på utrotningshotet mot dubbdäcken ansvaret om trafikolyckorna ökar? Politikerna har nu också börjat inse att det kanske finns poäng att hämta i den här diskussionen.

En som klampade in i debatten härom veckan var Skånepolitikern och miljöpartisten Karin Svensson Smith. Hon nöjer sig inte med att förbjuda dubbdäck på några enstaka gator - dubbdäcken ska bort i hela landet, även uppe i norr.

"Dubbdäck har man bara för att kunna köra fort när det är halt" är ett av hennes anmärkningsvärda påståenden.

Utan att blinka avfärdar hon därmed dubbdäckens oerhörda betydelse för ökad trafiksäkerhet sedan decennier tillbaka. Man kan undra om Karin
Svensson Smith någonsin åkt på en isig Norrlandsväg?

Taggar: Ledare

Kommentarer

#1
PREEVIA
2009-10-26 13:26

Karin Svensson Smith har varken körkort eller bil, och då vet man oftast bäst om hur det är ute i trafiken!

#1
Jürgen Hundt
2009-10-26 15:27

Att försöka plocka politiska poäng på detta sätt, visar bara på en politikers enfald och maktbegär!
Smith tycker tydligen att det är bättre att åka omkring i saltsjöar under vintern! Att hon sedan försöker framstå som sakkunnig och dessutom inte ens besitta ett körkort, ökar det vi redan har nog av, nämligen politikerförakt! Kan man åka gratis på SJ och SAS samt kunna beställa fram tjänstebilar när det behövs, ja då kan och med jag
acceptera att undvika köra bil under vinterhalvåret!

#1
Anders Åkerlund
2009-10-26 15:37

Jag tycker att Fru eller Fröken Svensson Smith ska flytta till Norr. Då kanske hon ändrar uppfattning och därmed är med att rädda liv. Även om jag kör försiktigt, så kan någon annan bilist SLADDA in i min bil, vilket i sin tur gör att jag kanske hamnar i en kista(odubbad).
Anders Åkerlund
Doha
Qatar

#1
Doc...
2009-10-26 15:59

Detta påstående att dubbdäcken ska bort, vittnar om Total Okunnighet, det är ju Livsfarligt med sådana politiker, det är ju bra det är ju snart val nu vet man vad vissa har för ståndpunkt...

#1
Henry Nordling
2009-10-26 16:05

Den där dubbfobi människan lär ju inte skada vare sig själv eller andra Hon har ju inte nån rätt att framföra ett däckburet fordon utan körkort som tur är

#1
Jan Wiklund
2009-10-26 16:16

Jag bor i Västernorrlands inland. Ibland är det så halt här att man inte kan stiga ur bilen på allmän väg utan att halka. Jag bor i ett litet hus uppe på en bergssida i Indalsälvens vackra dalgång. Vägen till mitt hus kräver både en Audi Quattro och dubbade vinterdäck. Förra året körde jag på en älg på vägen till flyget. Tack vare dubbdäcken inskränkte skadorna sig till plåtskador. Jag tror att hon inte alls fattar vilka förhållanden som råder här. Totalt puckad.

#1
Aje
2009-10-26 17:14

Du vet säkert också att denna förskräckliga Svensson-Smith inte är ute för första gången och ställer till jävelskap. Att hon sitter i riksdagen för bilhatarpartiet nummer 1 är symptomatiskt men att denna dåre kan sitta i trafikutskottet är direkt farligt.

#1
Markus
2009-10-26 17:44

Som jag skrivit som kommentar till Svensson Smiths replik. Jag tycker det är tragiskt när en miljöpartist frångår vår syn om att det är helheten som har betydelse, inte minst när det gäller miljöpolitik (det är bland annat därför vi fortfarande är motståndare till kärnkraft).
Detta har Svensson Smith totalt missat. Dubbdäcksförbud i Norrland är så idiotiskt att det egentligen inte borde behöva skrivas något om det.
Dubbförbud i hela sverige är dumheter, oavsett partifärg. Inte minst eftersom det avfolkar landsbyggden. Dessutom är det ju så att minskar mängden dubbdäck (som i Norge) minskar kanske inte olyckorna. Men reduceras de till 0 lär olyckorna öka. Hur många (med körkort) har inte tvingats inse att korsningen man ska stanna vid är glashal eftersom alla bilar polerat snön där. Sådana problem minskar inte direkt av ett dubbförbud.
Svennsson Smith - prata med dina bilburna (parti)vänner och gör om. Och gör rätt den här gången för Guds skull!

#1
S-E S
2009-10-26 23:18

De som väljs till i Riksdagen skall vara ett tvärsnitt av det Svenska folket, det vill säga: såväl smarta som idioter finns och vi måste acceptera att även den ena av dessa kategorier "blåser i hornet". Kom också i håg att:
En politiker endast är en varelse,
som är så tjockhudad att den trots avsaknad av ryggrad kan stå upprätt!

#1
Kjell-Åke
2009-10-27 11:57

Försök förstå Karin S.S. Hon stammar från Malmö där det kanske behövs dubbdäck 2 ggr på en typisk Skåne-vinter och där man klarar sig med vinterdäck utan dubb. Alla övriga dagar gör dubbdäcken mer skada än nytta för dem som inte har speciella behov.
Att tänka längre än till sin egen region är överkurs.

#1
Karrin
2009-10-27 12:41

Karin SS vill också förbjuda flygtrafik. Hon kanske borde cykla till riksdagssammanträdena också, så slipper man höra hennes idiotiska förslag...
Karin

#1
antos
2009-10-27 14:45

Tycker att det är ganska intressant med denna däcksdebatt, särskilt som de allra flesta pratar om hur viktigt det är med dubbdäck i Norrland, när jag skulle hävda motsatsen. Dubbdäck behövs men framförallt i södra Norrland och Mälardalen där det ofta blir ishallka
pga temp runt 0 stor del av vintern. I Norrland där det blir rikgtig vinter med snö är dubbfritt ofta tom bättre

#1
AL
2009-10-27 17:24

Det finns inget som helst vetenskapligt stöd för att dubben förbättrar säkerheten. Däremot vet man att dubben river upp asfaltspartiklar och sliter ner vårt vägnät i förtid. Det är dessa fakta en dubbdäckshatare kan luta sig tillbaka på. Är man sedan kritisk gentemot detta får dubbdäcksivrarna presentera egna data som visar att de förbättrar trafiksäkerheten, vilket ingen hittills gjort (eftersom ingen lyckats visa på sådana samband).
MVH AL

#1
martin tengberg
2009-10-28 23:36

En sak som verkar ha förbisetts är att de odubbade vinterdäcken avsedda för nordiska förhållanden har dåliga egenskaper på barmark (framförallt på våt vägbana) och att de dessutom har undermånlig stabilitet, se Statens väg och trafikforskningsinstitut (VTI) rapport 648. I rapporten sägs på s. 13 att det är oklart om de dubbfria vinterdäcken har tillräckligt väggrepp på barmark. I södra Sverige är det ju framförallt körning på barmark som gäller under vintermånaderna. Att förbjuda dubbdäck känns då lite oroväckande tycker jag.

#1
Heidi Bodensjö
2009-10-31 13:32

Hmmm, tidigare hade jag en kristallklar uppfattning om Karin S-S. Hon var totalt ute o reste i allt hon sa, tyckte jag, men, jag har fått revidera den uppfattningen under senare år. Därmed inte sagt att jag håller med henne i allt.
S-S är otroligt engagerad i det hon gör. Hon vågar komma med idéer o tankar hur kontroversiella de än ter sig för oss andra. Och hon står verkligen för det hon tycker. Hon brinner för sin vision om en bättre miljö för framtiden.
Genom att komma med förslag som får så stor uppmärksamhet, väcker hon även debatten som i sin tur kan resultera i ngt fruktbart som i slutänden kanske inte alls är det hon föreslog från början.
Jag trodde i början att hon var totalt oemottaglig för ny input. FEL. Jag har fått erfara att hon också själv gillar när folk tar för sig och vågar sticka ut, ta en debatt.
I en grupp där man tänker lika, tänker man nämligen väldigt lite, sa en klok person till mig en gång.
För tung trafik har S-S emellanåt kommit och fortsätter att komma med, vilda och kostsamma förslag, men, åter, hon får igång debatten.
Jag skrev till henne och sa jag delar hennes vision om miljön i framtiden, men jag delar inte alla hennes vägar dit. ;-)
Kanske vi mer skulle diskutera hennes förslag än henne som person? Det är väl ändå sakfrågan som är viktigast? Utan S-S hade miljödebatten säkerligen varit mkt mer slätstruken och utan visioner.
Visionärer sätter färg på tillvaron!

#1
Erik
2009-11-02 20:03

En totalt ovetenskaplig lokal undersökning (utförd23 okt ) men med korrekta grundfakta gav vid handen följande:
Räknade bilar med dubbade däck på en större parkering vid ett köpcentrum. 7 av 10 hade dubbat! I oktober och det har hittils varit 2 dygn med snö, mesta tiden med plusgrader under de två dygnen.
Inte undra på att "det flyger partiklar i luften", varför slänga på dubbat i oktober när man bara hör talas om snö och is..? Gläder bara däckfirmorna.

#1
Européen
2009-11-06 20:47

Kan vi få bort ord som lögner, totalt puckad? Hårda elaka ord bidrar inte till insändarens trovärdighet.
Ni som skriver nedsättande om KKS vet inte hur mycket engagemang och studier i ämnet som hon lägger ner. Hon är en otroligt engagerad röst i trafikdebatten. Bara för somliga inte gillar hennes slutsatser, så kan väl respektera vad hon står för och sluta med debatt på sandlådenivå.
Fundera sedan på varför hela Europa förutom Sverige och Finland, stora delar av Kanada och USA klarar sig bra utan dubbdäck och med snölänkar, men inte ni? Om det är ishalka och ni inte behagar köra med länkar, lämna då bilen hemma eller kör långsamt. Det finns bra lösningar utan dubbdäck.

#1
Eric
2009-11-17 17:30

Karin S-S är en politiker och förblir en politiker. Dessutom en fd kommunist som bytt till ett annat, förmodligen mer i längden lönande (MP)arti. Såna kappvändare är iaf jag, extra misstänksam emot.
Att "vara engagerad" är absolut ingen garanti för att man gör ett korrekt och för medborgarna bra jobb! Snarare tvärtom. Större delen av regering/riksdagen och hela nuvarande oppositionen vill till varje pris uppfostra oss längst ner, väljarna alltså, att tycka "rätt".

#2
Anonymous
2010-10-01 07:50

Lag eller inte , vi ock våra familjer betyder mer ãn några partiklar.Den som rattar runt dubbfri spelar ett farligt spel med en större dödliig utgång som pris.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.