Nästa artikel
Bilfrågan: Vad finns det för fyrhjulsdrivna miljöbilar?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vad finns det för fyrhjulsdrivna miljöbilar?

Publicerad 19 juli 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
Vad finns det för fyrhjulsdrivna miljöbilar på marknaden i nuläget? Vad beräknas komma under 2011 och 2012?
Vi Bilägare svarar.
FRÅGA:
Jag och min fru planerar att bosätta oss på landet.

En del vägar kommer där förmodligen till och från på vintern inte plogas mer än max en gång per dag?

Vi behöver kanske därför en fyrhjulsdriven bil för att säkert kunna ta oss fram? Vad finns det för fyrhjulsdrivna miljöbilar på marknaden i nuläget?

Vad beräknas komma under 2011 och 2012?

John-Ivar Fallström, Ã-rebro


SVAR:
Just nu är utbudet begränsat men du kan till exempel köpa en Saab 9-3 X.
Miljöbilsklassad med etanolmotor kostar den från 319 900 kr.

Vill du ha en suv finns Mitsubishi Outlander med etanolmotor från 249 900 kr.

Under nästa år kommer Peugeot 3008 som dieseldriven, fyrhjulsdriven hybrid med tillräckligt låg förbrukning för att klassas som miljöbil.
Priset kommer förmodligen att hamna på ungefär samma nivå som för Saaben.

Sedan finns (eller kommer) några större och dyrare hybridsuvar med kombinerad bensin- och eldrift från bland andra Lexus, VW, Porsche, Audi, BMW och Mercedes.

Tyvärr är deras bränsleförbrukning för hög för att klara den svenska miljöbilsnormen.  

Tommy Wahlström, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2010-07-19 17:52
ap (ej verifierad)

SAM, du förstår uppenbarligen inte japansk kultur eller har något affärssinne. Att gråta offentligt över sina bilars "usla" kvalitet, fast de tillhör de bästa på marknaden, är dels en del av deras kultut, dvs även om bilarna är bättre än konkurrenterna så tar man kritiken på allvar. Sen är det alltid bra för affärerna att be om ursäkt offentligt och visa att man tar detta på allvar. Till skillnad från nästan alla andra som in i det sista förnekat att de har problem trots att de kan ha problem många ggr värre än toytoa. Ford hade tex problem med för bräcklig tak på deras SUV:ar så de blev extra farliga när de välte. Lösning: Lägg 50 miljoner dollar på advokater för att motverka eventuella stämningar. Jämför med Volvo som stärkte taket på sin XC90 på en gång. Jag kan rekommendera dig SAM att läsa "The Toyota Way" om du vill få lite insikt hur överlägsen japansk kvalite faktiskt är.
mvh
/ap

#c • Uppdaterat: 2010-07-19 18:13
sam (ej verifierad)

AP:
Är du ännu en anonym, pseudonym, á la Toyota fan club? All läsa "The Toyota Way" är lika klokt som skåda sig i naveln och tro sig veta ngt nytt om framtiden. Lika dumt och intelligensbefriat är att studera "Kalle Anka", Fantomen eller Tarzan och tro att man lärt sig ngt av vikt...

#d • Uppdaterat: 2010-07-19 18:25
kenneth (ej verifierad)

Reidar:
det du påstår är inget annat än rappakalja! OM man vill minska världssvälten ska vi sluta dricka kaffe eftersom ca 20% av världens åkerareal odlas kaffe och tobak. Vill man minska skövling av regnskog ska vi sluta köpa utemöbler av tex Acacia. Betänk att knappt 1%!!! av världens åkrar används till biobränsleproduktion.
Vill vi förbättra allas vår miljö ska vi tanka etanol särskilt vår svenska certifierade etanol som fö. är det enda som säljs i Sverige. Se avslutningsvis vilka konsekvenser oljeutvinning får på jorden, tex Mexikanska Golfen, Exxon Valdez etc.
Se www.etanol.nu

#e • Uppdaterat: 2010-07-19 18:29
ap (ej verifierad)

Ja du SAM, verkligheten kan vara skrämmande ibland. Håll dig till dina serietidningar du och återkom när du fyllt 18 och kanske har mognat lite så kan vi fortsätta diskussionen då.

#f • Uppdaterat: 2010-07-19 19:49
sam (ej verifierad)

AP:
javisst är sanningen svår att förhålla sig till ibland... Läsa serietidningar slutade jag med i tonåren dvs för drygt 25 år sedan. Född 1966. Men för din skull finns ju fabler att läsa eller varför inte den naiva skriften: "The Toyota Way"...

#g • Uppdaterat: 2010-07-20 07:23
thunder (ej verifierad)

LEXUS!!! Så klart.

#h • Uppdaterat: 2010-07-20 07:58
Hugge (ej verifierad)

jag skulle rekomendera Nya Kia Sportage som kommer i augusti/september.
Dels för att den är snygg och du får 7 års garanti..
Det är mitt val kommer att beställa en själv så fort den kommer till försäljning....

#i • Uppdaterat: 2010-07-20 12:28
S-E S (ej verifierad)

Bry dig inte så mycket om det är en "MILJÖBIL" eller inte. Om du ömmar om miljön så välj den 4-hjuldrivna bilen med lägst totala utsläpp när den används på ditt sätt. Miljöbil är ingen garanti för lägsta utsläpp utan den har endast rätt låga utsläpp när den används på rätt sätt och tankas med det drivmedel som påstås ge det låga utsläppet.

#j • Uppdaterat: 2010-07-20 12:49
Olle (ej verifierad)

En fyrhjulsdriven bil är dyrare, tyngre, drar mera bränsle, har mera komponenter som kan gå sönder, (drivknutar, mellankopplingar, drivaxlar mm), sliter däck hårt och är mera känsliga för ojämnt slitna däck. Tänk efter om du verkligen behöver en fyrhjulsdriven bil de fåtal ggr det har snöat. Har själv bott på landet med dålig snöröjning och klarar mig utan problem med en framhjulsdriven bil.

#k • Uppdaterat: 2010-07-20 18:07
mctar (ej verifierad)

Jag undrar varför en fyrhjulsdriven sliter mer däck? Den sliter däremot jämnare, vilket då motverkar ojämnt slitna däck (!). Ofta ger den dessutom en tryggare färd då den beter sig stabilare. Jag skulle aldrig byta bort fyrhjulsdriften, för den tar mig fram till huset vintertid. Bäst framkomlighet har du nog (av nämda) hos 9-3X med e-lsd. Den driver minst på tre hjul, andra bara på två.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.