Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Vad är det för kladd på lyktglasen?

Bilfrågan

"Just hemkommen från Italien med gåtfullt kladd på lyktglasen på min Saab 9-5. Vad kan det vara för något?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:
Just hemkommen från Italien med gåtfullt kladd på lyktglasen (av plast) på min Saab 9-5, se bild.

Det uppstod under resan, oklart var och när. Min Saabverkstad i Simrishamn står frågande. På Esso-macken i Siena trodde man att det var cement/kalkfilm, men jag har prövat citron utan resultat.

Verkstaden i byn kliar sig i huvet. Det är inte något som helst kladd på intilliggande plåt eller på blinkerglas (också plast). Jag vågar inte ta något starkt eller slipande.

Hade det varit kåda kunde man prova med smör eller galltvål, men det är det nog inte. Det sitter originallampor bakom lyktglasen. Bilprovningen kommer nog inte att gilla det här, och det är lite bråttom med en lösning!

Kan ni hjälpa mig?

Göran Söderberg, Simrishamn

SVAR:
Detta kan vara avfettning som fastnat på glaset. Jag vet att de firmor som polerar bilar också kan polera upp repade glas (plast) på strålkastare och de kanske kan fixa detta.

Våra tekniker har inte sett något liknande. Kan fläckarna sitta på insidan?

Annicka Troedsson, Saab Automobile

SVAR:
Lyktglasen i plast kommer att bli ett problem för många när bilarna ska besiktigas efter fem år och mer.

De är repkänsliga och en del av dem mattas ner med åren på grund av sol, biltvätt och värmen från bilens egna lampor.

Det är svårt att i det här fallet avgöra vad som hänt. Är den matta ytan begränsad till symmetrin i lyktstrålen? (Alltså, kan det vara lyktstrålen i sig som tillsammans med någon kemikalie gjort märken?)


Hur som helst så fixar vi sådant numera och flertalet DITEC-center i Sverige lagar nermattad lyktplast genom att våtslipa lite lätt och sen polera upp plasten igen.

Det är vad jag rekommenderar om det inte på vanlig väg går att tvätta bort. Använd aldrig flugsvampar eller borstar på lyktglas i plast eller lacken på bilen, det blir repigt!

Att komma ihåg är att biltvätt i alla dess former bör undvikas i solsken eller kraftig värme (du skrev att du varit i Italien).

Avfettningar och tvättmedel reagerar ibland av värmen eller solstrålningen och missfärgar lack, plast och glas.

Jörgen Sandell, Stockholms Bilvård

Diskutera: Vad tror du? Hur skulle du svara på frågan?
Taggar: Bilfrågan
Bilfrågan: Vad är det för kladd på lyktglasen?

Kommentarer

#1
Tommy
2010-03-23 10:29

Jag skulle prova med insektsremover. Så vida det inte är avfettning som bränt fast i värme.

#1
PREVIA
2010-03-23 13:46

Lätt att få bort med autosol som man köper på bensinmacken i en tub, även bra till plastbåten om man vill få den riktigt blank.Bra att prova för den som tror att han har fått kondens på sina billysen, oftast är det bara plasten som blivit matt trotts att man kunde svurit på att det var fukt på insidan av lycktan.Genomfärgade baklycktor blir som nya med den här metoden.Bli det något över så kan man ta det till spishällen i glas och ungsluckan.

#1
Patrik...2
2010-03-23 13:54

Det är inte otroligt att det kommer från soltorkad spolarvätska avfettning känns ologistkt då det borde torka fast även på lacken
Bil poslish borde fungera att tabort det

#1
Patrik...2
2010-03-23 14:00

Autosol skulle jag inte prova först eftersonm det är bara slipmedel även om det pungerar bra på gelcoat på båtar så är gelcoat polystyren som är färgsatt och lagt i ett väldigt tjockt skikt för att vara färg et lyktglas är gjort av polykarbonat som är mycket segare och risken är bara att de microskopiska slipkornen i autosol fastnar i glas ytan och även om det inte syns när du är klar kommer du att få en yta som aldrig går att göra ren riktigt

#1
Kjell-Åke
2010-03-23 19:31

Jag skulle akta mig för alla mer eller mindre goda råd, förmodligen i all välmening. Plasten är så pass ömtålig och det blir dyrt att åtgärda om det blir fel. Överlåt arbetet åt en som kan sånt.

#1
Jag
2010-03-23 22:22

Har Du möjligen använt något medel typ Rain-X eller liknande? Det hade jag en gång, funkade jättebra till det ögonblicket ARALs vindruterengöring träffade rutan. Det blev en ogenomskinlig gegga. Jag vet inte varför, på ADAC macken var alla lika frågande. Jag hade i alla fall kört Kiel-Fulda utan problem. Rain X hade lagts på 3-4 dagar tidigare i Sundsvallstrakten och hade funkat utmärkt med de svanska mackarnas vattenhinkar.
Jag har aldrig mera vågat använda Rain-X. Kanske något liknande har drabbat Göran?
Jag

#1
leifer
2010-03-24 16:15

Vet inte om T-röd funkar på plast utan att skada, funkar bra på glas i alla fall för att ta bort klister från gamla dekaler etc.

#2
Hundter
2015-01-28 21:54

Kjell-Åke har det bästa svaret!! Men.... om du absolut ska pröva, försök i ett hörn med vanlig tandkräm och polera sedan! Går inte det, så låt en fackman göra jobbet!!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.